Harddisk pro Notebook

Dobrý den, chtěl bych se s vámi poradit ohledně koupě nového harddisku pro můj notebook. Předem se omlouvám za stupidní dotazy, ale v oboru jsem více než méně řečeno laik.

Okolnosti nejsou důležité, ale úvodem : Přestal mi pracovat harddisk (nejspíše vymlácené hlavy mým nešetrným používáním - nechtěné pády atp.) a potřebuji koupit nový.

Můj laptop je DELL Studio 1745 s původním harddiskem Seagate SATA 500 Gb 7200 RPM. Chtěl bych si pořídit harddisk lepšího výkonu a uvažoval jsem o koupi harddisku http://www.alza.cz/western-digital-2-5-scorpio-blue-750gb-8mb-cache-s-ad...

Věc která mě straší...nebude dělat neplechu SATA II rozhrání ? Nejsem schopen se dohledat, jestli Dell 1745 základová deska podporuje SATA II ale mám důvod se domnívat že ne, protože původní Seagate hardisk jel pouze na bázi SATA. Vím že se tyto dvě rozhrání neliší konektorem, pouze datovou propustnosti, ale předem se chci zeptat na potencionální potíže, které by tato koupě mohla způsobovat. Za jakýkoliv postřeh předem děkuji :). (Je to můj první laptop a nemám navíc vůbec ponětí, zda nejsou dány i určité velikosti pro určité typy laptopů. Co jsem se dohledal, tak pro laptopy je určena velikost harddisků 2.5") Pokud se v něčem pletu, opravte mne prosím. Jak jsem řekl, v oboru jsem laik.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Pardon, měl jsem na mysli tento. Chtěl jsem uchovat vyrovnávací pamět a počet otáček na stejné hodnotě, jen zvýšit kapacitu. Otázka přetrvává, zdali bude nějaký problém s kompatibilitou.

Budoucí
http://www.alza.cz/western-digital-2-5-scorpio-black-750gb-16mb-cache-d2...

Minulý
http://www.alza.cz/western-digital-2-5-scorpio-black-750gb-16mb-cache-d2...
Mimochodem je u něj napsáno že podporuje rozhrání SATA 3gb/s což jestli se nepletu je SATA II

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
Obrázek uživatele sasha.cz

Fungovat to bude, to nemusíš mít strach. SATA1 má přenosovou rychlost 150MBps, SATA2 300MBps. Je to vše stejně jen marketingová nálepka, protože HDD dá stejně tak okolo 60MBps, Sata 2 sice podporuje NCQ (disk si zvolí optimální pořadí, ve kterém bude přistupovat k informacím) ale to je ve výsledku jen nějakých pár procent k dobru. Diskem co si vybral, nic nezkazíš, nevím jestli využiješ jeho potenciál, ale vzhledem k cenám, které konečně spadly, bych nic neřešil.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dekuji za odpoved. Znamená to tedy, ze i pripojka bude stejná? Nebo se bude muset konektor řešit jumperem ? Pokud ano, je dostatek místa v Laptopu i na harddisk s jumperem ? Nedokážu si představit o kolik je to tak větší. Děkuji za odpověd :)

Obrázek uživatele sasha.cz

Hdd je 2.5 palcu, takze pouze vymenis kus za kus, sundej spodni kryt a podivej se, s vymenou by nemel byt problem, zvladne to i moje babicka. Jeste dotaz, jses si jistej ze je to hdd? Jak se to projevuje?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Určitě to fungovat bude, ale NCQ je velká výhoda - je to tak an jedné tisícině cesty k přínosu SSD disku - lepší správa a výkon při multitaskingu (multiloadingu).. Každopádně vše bude fungovat.... A Scorpio je jedna z nejlepších voleb..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[73924] Ano

Ano je to harddisk. Harddisk už jsem vyoperoval. Bzučel a vydával divné zvuky. Zkusil sem ho připojit přes SATA switch k desktopu a nepremával :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.