Externí disk

Dobrý den,

uvažuji nad koupí nového (svého prvního) externího disku. Bude sloužit k ukládání věcí, které by v notebooku "zbytečně" zabíraly místo (filmy + videa) - jistěže také k jejich přehrávání a dále k občasnému zálohování fotek a dat (minimální část - do 10 giga). Kapacita by měla být 1 TB. Hlavní věc - nevím jestli 3,5" disk nebo 2,5" konkrétně nevím, který by byl výhodnější pro mé požadavky. A dále jakou (kvalitní) značku zvolit, protože bude sloužit i k zálohování dat a fotek. Našel jsem pár disků, ale je to spíš náhodný výběr, protože nevím podle čeho se orientovat (v tuto chvíli možná tak cenou a designem).
Transcend StoreJet 25A3 - 1TB

A-Data SH14, USB 3.0 - 1TB

WD Elements Portable SE, USB 3.0 - 1TB

Samsung M3 Portable, USB 3.0 - 1TB

Předem děkuji za případné rady.

Obrázek uživatele Ferdis

Koupil jsem externí disk model 53071 1TB. Doma na PC mám naistalovány Visty. Když jsem zakoupený disk připojil k PC na monitoru bylo "že nemůže najít ovladač". Disk se nenačetl do PC. Pak na monitoru bylo "že mám vložit CD". Ale u zakoupeného disku CD nebylo. Prosím poraďte co bych měl udělat.
Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, WD Elements bych si vzal i já... 2,5" jsou přenosnější a lehčí, často se dají napájet jen z USB, ale jsou pomalejší při kopírování. 3,5" jsou větší a těžší, mají typicky trafo adaptér (takže to nepřipojíš třeba na cestě), ale jsou rychlejší..

Obrázek uživatele kopejda

A ta rychlost je hodně znát - 2,5" oproti 3,5" ? Jinak teda WD, jo?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Záleží model od modelu, rozdíl může být i trojnásobný... Pokud hodláš jen uložit data a mít je tam, tak cajk, ale pokud je častěji hodláš tahat sem tam, promazávat a tak, tak je lepší rychlejší disk.. Teda rychlejší.. Data jdou rychleji, ale zapojení disku trvá déle :D Já mám klasický desktopový 3,5" HDD v externím boxu Welland s USB2.0. Občas dosahuju i na 100 MB/s čtení, v průměru tak 60 MB/s. A osobně bych už asi chtěl beztrafový HDD. Už mě to trafo nebaví, a navíc po čase začne (skoro každé) pískat...

Obrázek uživatele kopejda

Mmm o tu rychlost mi až tolik nejde... Stíhat přehrávat filmy by měl v pohodě i 2,5" ne? A když teda omrknu ty 2,5"... zajímalo by mě, jakej je rozdíl mezi WD My Passport Generation 2 - 1TB?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jsem na pomalém internetu, tak se mi nechce hledat, ale koukni na stránky WD. Řekl bych, že to bude v přibaleném softwaru.
Upřímně moc nechápu rozdíly mezi Elements a Passport. Asi je Passport menší...
Na FHD film stačí 4 MB/s, to zvládne i flashdisk... :-)

Obrázek uživatele kopejda

Tak jo elements to vyhrál, děkuji za rady. A tedy vyřešeno :).

Obrázek uživatele kopejda

Koukám - mam štěstí, ještě mi to neLOCKli :). Chtěl bych se zeptat... narazil jsem na ty boxy - to prostě koupím "krabičku" a nacpu do ní klasický interní disk a používám jako externí? Chápu to dobře?

Obrázek uživatele Michal Čížek

jojo, přesně tak

Obrázek uživatele kopejda

Tak to by mělo být výhodnější pořídit si jeden z boxů např. :

RaidSonic Icy Box IB-231StU-G

Sweex HDD Enclosure ST181

Sweex HDD Enclosure ST180

i-Tec MySafe Slim Advance 2,5" USB 3.0

LIAN-LI EX-10QI

Popřípadě úplně jinej - kvalitnější? Do 500,- bych se mohl vejít ne? A bude to určitě lepší než ta plastová krabice toho WD, co jsem postoval nahoře ^^. A pak už jen do toho jakejkoliv 2,5" disk (interní).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Upřímně, rychlost disku je určena rychlostí použitého USB-SATA řadiče. V levném boxu nehledej dobrý řadič, tedy ani zajímavé rychlosti. Chceš-li využít potencál rychlého 3,5" disku (například WD Black s rychlostmi přes 150 MB/s), dáš za ten box klidně 1500. Raidsonic nebo Zalman. Já si koupil nějaký za 600 a žádný zázrak to není. Hlavně příště už bych si asi 3,5" s trafem nevzal. Už jsem vyrostl z honby za maximálním výkonem.

Obrázek uživatele kopejda

Mě o rychlost nejde... jde mi o to, aby to byl kvalitní box a dobře odváděl teplo od toho disku popř. byl pevnější. Jinak jsem psal o 2,5"

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takže byl bral něco z hliníku...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.