Další zoufalec snažící se vybrat notebook :)

Ahoj,
jako plno lidí tady, i já zvažuji koupi nového notebooku a rád bych od někoho zkušenějšího radu při výběru. Pokusím se uvést co nejvíce informací.

Plánované využití: počítač plánuji používat doma k zábavě, takže pouštění filmů, hraní her (rád bych i těch novějších, náročnějších na grafiku, ne jen pac-mana :)), využívání připojení k internetu, běžné sady kancelářských a multimediálních aplikací... video ani zvuk nestříhám, pokročilé programy pro práci s grafikou jako Adobe Photoshop taky ne. Notebook potřebuji převážet v batohu mezi více městy, občas si ho vzít do práce.

Cena: čím méně tím lépe :) ale řekněme že strop je 30tis včetně DPH...

Výrobce: doteď jsem měl notebooky Acer a byl jsem s nimi vždy spokojen (ačkoliv mnoho lidí má k této značce spíše negativní postoj)... na značce ale nebazíruji, takže asi jakýkoliv

Procesor: sofiina volba mezi jedním jádrem / dvěma jádry. Ačkoliv většina dnes nabízených notebooků je osazena dvěma jádry, četl jsem i plno názorů, které zmiňují že většina současných aplikací/her není optimalizována pro vícejádrové zpracování a z hlediska výkonu tedy minimálně nebude výkon dvou jader využit, někdy dokonce by mohlo být i pomalejší než jedno jádro. Zatím bych asi preferoval Intel Core 2 Duo s frekvencí alespoň 2 GHz. Nedokážu příliš odhadnout vliv parametrů FSB a L2 Cache paměti, ale L2 se zatím kloním k alespoň 2 MB (lépe 3).

RAM: Alespoň 4 GB (opět nedokážu příliš odhadnout vliv typu - např DDR3 - a kmitočtu - např. 1066 MHz).

Pevný disk: alespoň 250 GB, ale preferuji 500 GB (i když vlastním dosti velký externí USB disk, takže na tomhle až tak nebazíruji)... preferuji 7200 otáček (nebo myslíte že 5400 je vzhledem k plánovanému využití dostačující?)

DVD mechanika: žádné zvláštní požadavky... +/- RW

Displej: vzhledem k plánovanému hraní her bych rád něco mezi 15,4'' a 17'' (větší asi ne kvůli plánovanému převážení)

Grafická karta: minimálně 512 MB vlastní paměti (preferuji ATI/nVidia)

Komunikační rozhraní + ostatní: USB 2.0 alespoň 3x, konektor na sluchátka, mikrofon, rád bych se přes notebook díval na televizní kanály, tak mi prosím doporučte TV Tuner (buď externí nebo nějaký notebook s integrovaným), dále preferuji integrovanou web cameru s mikrofonem (nemusí být žádná extra kvalitní), potřebuji Wi-fi, Bluetooth a standardní port na UTP kabel - 10/100/1000 Mbit/s Ethernet. Klávesnici preferuji včetně numerického bloku.

Výdrž na baterky: není rozhodující, postačí 2-3 hodiny, maximální většinu času je notebook připojen přes napájení do elektriky.

Operační systém: podmínka - nové Windows 7 Home/Professional

Klidně mi doporučte raději více variant... V případě dalších upřesňujících dotazů se klidně ptejte :)

Předem díky za rady

Obrázek uživatele Blastar

poradí mi prosím někdo?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, já jsem spíše přes samotný HW, ten správný NTB vyberou kluci..
to co jsi zmínil ohledně hardware je spíš jen neznalost a hra čísel od prodejců.. abych to uvedl na pravou míru:
procesor je určitě podstatná část, ale to C2D na 2,6GHz bude stačit, L2 pamět neřeš, ani FSB pro tvuj účel není podstatné.. ramky nemá pro tvuj účel smysl víc jak 2GB, víc jak 3 ti nedovolí ani 32bitová verze OS a více ani nepotřebuješ :) grafika je obecně problém, každý určuje její výkon podle paměti, ale existují grafiky s 256MB, které rozsekají (lidově řečeno) grafiku s 2GB paměti protože má prsotě jen slabší čip, jen více paměti (nanic)... takže 512MB bude asi standardní paměť, ale na zahrání si minimálně HD4550 nebo GF9500M - dnes se již jmenuje GF120M tuším.. HD4670 by byla asi tou uplně nejlepší volbou, nové GF1** jsou vlastně jen přejmenované staré grafiky, tam je to vlastně jedno, GF9700 = GF150M.. z tědle všech je nejsilnější HD4670 a počítám, že jí nejspíš najdeš jen v gigové verzi..
co se značky týče, mezi ty kvalitnější patří HP, ASUS, Lenovo a Dell, ostatním moc nevěřím, Acery a MSi vyloženě nejsou na přenášení, jejich šasi je poněkud podceněné, tam je to spíše o štěstí..

pro tvuj účel by stačil průměrný book, ale asi bych to založil na té HD4670 kucí ti něco v této (nebo podobné) konfiguraci doporučí a myslím, že to těch 30 ani stát nebude.. :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.