Zamrzání PC

Zdravím,
mám problém se zamrzáním PC. K zamrznutí dojde vždy zhruba po 1hod. Zamrzá jak ve hře, tak třeba koukání filmu či prohlížení internetu, prostě kdykoliv. PC zamrzne a zůstane jen sekaný zvuk, pomůže jen reset natvrdo. Teploty nejdou víc jak 70°C.
Na stránkách ASUSU mi poradili takto (popsáno níže), ale nic jsem nenašel. 8-)
Nevíte někdo co s tím, prosím.

Konfigurace:
deska - ASUS striker 2 extreme
proc. - Intel core 2 quad 3,00GHz (Q9650)
graf. - ASUS GTX280 G
RAM 4GB DDR3 1333MHz OCZ platinium edition
HD1 WD Velociraptor 150GB 10000ot. SATA II
HD2 WD Caviar 1TB 7200ot SATAII
zdroj - 700W OCZ
Win Vista 64bit

------------------------------------------------------------------------------------------

Problem je v casovani 45 nm CPU ctyrjadra, ktere ma chybu T konstanty, ktera je odpovedna za casovani jader a cekaci stavy. Zvlaste ve spojeni z velkymi pametovymi bloky a disky nad 500 GB.

Popisuje Westerndigital a prirozene Intel s Microsoftem. Existuje fix s upravou Registru a v 64 bit. systemu jeste osetreni spankoveho rytmu (PerfEnablePackageIdle).

Na stranky Microsoftu, 64 bit. systemy maji sve vlastni stranky s popisovanym fixem a kde jej stahnout.

Obrázek uživatele TheALuminium

Přesně ... tohle je ten přístup, který tak nesnáším. Výrobce s Vámi jedná jako, kdybyste měl vědět strukturu PC. No zkusíme to od jiného konce. Zkoušel jste MemTest? -> http://www.pcporadenstvi.cz/memtest-86

Obrázek uživatele tatik

Tak jsem googlil. Asi špatně. Mohli dát přímý odkaz. Tak mě napadá, když se začne PC sekat,neběží tam procesy, které spotřebovávají procesorový čas?

Jinak já bych to zanesl prodejci. Když si koupím takovou mašinu, čekám, že pojede.

Obrázek uživatele Peca

Zkoušel jsem ten Memtest86+ 2.01 a nastal tam problém: Každý modul (2GB) RAM, když je zapojen sám tak běžel hodinu v memtestu bez jediné chyby. Pokud jsem je zapojil oba (2+2GB) tak se memtest zasekne po 5ti minutách. Uvidím jak to zatím poběží na 2G jestli to někdy zamrzne. Každopádně to by nebylo řešení, chtěl bych mít 4G.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Taky jsem si o ten odkaz napsal, ale zatím bez odezvy. Jediný procesy, který zaměstnávají PCU na pozadí, tak Kasperski antivirus a prográmek od ASUSU na taktování, kontrolu teplot a energie, dále zvuk...atd. Kousne se to třeba klidně i jen v ploše při rozjetí pravé spodní lišty(po spušť. nebo někdy i při startu). Jinak jsem si to sestavil sám, tak to nikam nemůžu zanést.

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak zkuste pracovat s počítačem jeden den na jednu RAM. On občas bývá problém v zapojení dual channelu.

Obrázek uživatele Peca

Před chvílí jsem to zapnul (na 2G) a asi po 15min se to kouslo při prohlížení netu. Po restartu to teď běží asi hodinu a zatím OK.

Obrázek uživatele TheALuminium

Pokud se kousl tak to náš problém moc neřeší ... nebo, že by náhodná chyba? :-) ... jedině mě pak napadá, že by to dělal nějaký software. To by chtělo zkusit nainstalovat (na jiný partition například) Windowsy ... protože kdyby nebyla chyba ani tady, tak to nejspíše bude chyba desky.

Obrázek uživatele Peca

Do teď jsem hrál a bez zatuhnutí jen občasné seknutí, ale to bude asi chybou hry. Mluvil jsem s kamarádem, který řeší stejnej problém u stejné desky jen s jiným osazením. Žeby chyba sběrnic nebo nForce 790?

Obrázek uživatele TheALuminium

Přesně tak jak píšete, buďto jsou špatné sloty pro RAM, nebo chipset je poškozený, nebo nekompatibilní s dual channelem.

Obrázek uživatele Peca

Tak mám dalšího do klubu, kterýmu se to seká. Má sice desku Striker 2 NSE ale je to stejnej chipset (n790).
Jinak mě se to seká i na 2GB RAM ale jen prvních 30min pak je to OK. Je to divné, každý má jiné osazení a stejný problém. Ještě mě napadá zvuk. karta, dodávaná k těmto deskám. Zkusím, uvidím.
Neznáte někdo někoho, kdo má stejný typ desky?

Obrázek uživatele 790511
[23395] MSI

Snad nebude vadit, když se připojím s podobným problémem. Můj počítač se chová úplně stejně, jako zde bylo popsáno. Čas od času zamrzá, zůstane jen opakovaná sekvence zvuku. Mám ale jinou desku. Moje konfigurace je tato:

MB: MSI K9N Diamond nForce 590 SLI
CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+
VGA: MSI NX7600GS
HDD1: Seagate Barracuda 7200.10 UATA/100 16MB 320GB
HDD2: WD Caviar SE16 640GB WD6400AAKS
RAM: 2x DIMM DDR2 A-Data 512MB PC800 CL5
Zdroj: Fortron FSP400 60GLN 400W
TV: AverTV Hybrid Speedy PCI-E
WiFi: SMC; SMCWPCI-G

Se zamrzáním jsem měl problém krátce po sestavení PC. Mé podezření tenkrát padlo na soft od MSI na sledování systému. Po odinstalováni všech utilit MSI zamrzání opravdu ustalo a byl n přibližně třičtvrtě roku pokoj. Asi před pár dní se zamrzání vrátilo v mnohem častější frekvenci. Nepamatuji si přesně, od kdy s tím mám zase problém. Začalo to nejspíš po jednom pádu do BSOD. Tou dobou jsem jen instaloval nový Aver Media Center a trochu hýbal s anténou wifi adaptéru. Nejsem si ale jist, jestli to párkrát nezamrzlo už před tím. V této době mi taky začalo více něž obvykle vypadávat wifi. Někdy se ani nevyhledala žádná dostupná síť (AP je asi 4 metry od PC). Memtest jsem zkoušel při prvním zamrzání asi na 4 hodiny, teď jen na 2 hodiny a bez chyb. Zkusím někdy těch 10 hodin. Místo spuštění XP jsem nabootoval z Live CD Ubuntu, kde dosšlo rovněž k zamrznutí, po kterém byl trochu problém PC nahodit. Bios se zakousl u hlášení "Warning!!! The previous performance of overclocking is failed, and the system is restored to the default setting..." Dál na nic nereagoval, po stisknutí resetu skončil zase jen u té hlášky. Po vypnutí na několik minut najel. Tento problém už ale je popsán a měl by jej řešit nový BIOS.
Teď jsem zkusil vytáhnout wifi adaptér. PC zatím v Ubuntu jede několik hodin bez seknutí, ale je ještě brzy na nějaká závěry; zamrzání bylo dost nepravidelné.
Přidám ještě jednu zajímavost, která s věcí možná souvisí, možná ne. Mám na stole minisystém Thompson. Nedávno jsem si všiml, že se na jeho displeji objevil nápis VOL a hlasitost se sama snížila o několik stupňů, jakoby někdo mačkal dálkové ovládání. Včera se zase na displejí objevila spousta znaků a věž v podstatě zamrzla, musel jsem ji vytáhnout ze zásuvky. Věž je s PC propojena audio kabelem. Nevím, jestli může najednou docházet k nějakému rušení, nebo by to mohly způsobovat nějaké problémy s elektřinou?

Obrázek uživatele Peca

Po přenastavení napětí na paměti zamrzání na chvíli ustalo. V současnosti se vyskytne tak 1x až 2x za 2-3dny. Ale PC nezamrzne a vyhodí modrou smrt, poté následuje restart.

Obrázek uživatele TheALuminium

A co se píše v modré smrti?

Obrázek uživatele Peca

Je to různé ale nejčastější je to co jsem dal do přílohy.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.