Vlnění LCD a frekvence

Ahoj, u tohoto LCD Samsung - SyncMaster 943 NW je výrobcem doporučená frekvence 60 Hz. Rozlišení 1440 x 900. O rozlišení ani nejde. Do teď jsem měl nastavenou frekvenci 75 Hz (jak jsem měl ve zvyku na starším monitoru). Změnil jsem to tedy na 60 Hz a vidím vlnění. Krásně je to vidět na pozadí WF. Jinde to tolik není vidět. Jak je to tedy? Můžu si vybrat frekvenci podle sebe? Mám na výběr 75 a 60. Může to vlnění znamenat, že monitor je šunka ? Když si nastavím frekvenci 75 Hz, neškodí to monitoru nebo zraku?
Díky..

Obrázek uživatele tatik

Já bych viděl problém s volbou monitoru. Pravým tlačítkem na plochu --- vlastnosti ... . Jaký máte monitor? Plug and play?

Obrázek uživatele melo15

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

řeknu to asi tahle: čim vyšší frekvence, tim lépe pro oči.. ty "pracují" na frekvenci 120Hz, takže taková je uplně nejlepší..
okud máš ve Vlastnosti-nastavení-upřesnit-monitor u volby frekvence označeno "skrýt režimy, které nemůže monitor zobrazit" a 75HZ (a víc) tam je zobrazeno, tak si klidně nastav vyšší.. tim jen líp..

Obrázek uživatele melo15

Je to tedy v pořádku, že na 60 Hz to vlní? Nebo to je vada?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

záleží jak to vlní.. jí to nevidim, ale jisté vlnění je normlní.. když třeba ve zprávách ukazujou záběr na monitor, tak přes něj lítaj pruhy, páč kamera i monitor jsou na joný frekvenci.. zpravidla monitor na nízké.. ale 60HZ je ještě málo "blikavé" takže bys to skoro vidět neměl, máš hodně kvalitní oči.. máš možnost to vyfotit, nahrát na kameru bo tak nějak, abychom to viděli??

Obrázek uživatele melo15

To je problém, vyfotit to nic nepomůže, zkusil jsem to natočit.
Jsou to vodorovmé vlásečnice, které se pohybují směrem dolů-
Možná tam něco uvidíte, zejména ve 4. videu tam jsou vidět spirály, hlavně od 16. sekundy. Natáčel jsem to na pozadí fóra, kde se to projevuje nejvíc.
http://leteckaposta.cz/239365429

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak na těch videech nic vidět neni.. akorát nechápp
u coje to na tom poslednim videu, to bylo hooodně divný.. ale jinak to "blikání" a rollování dolu, to je ta freshovací frekvence, ale já ji rozpoznám akorát perifernim viděnim, ale normálně když na to koukám, tak už mi skoro nevadí (mam 85 a když tam dám 60, tak mi tak 25 sekund trvá, než mi to přestane blikat a pak už to neregistruju..) dle mě to nebude vadou monitoru, ale pokud jiný lcd monitor má taky 60 a nic takovýho tam nepozoruješ, pak to možná bude nějaký problém s monitorem..

Obrázek uživatele melo15

Teď když jsem se zakoukal zblízka, tak i na 75 vidím patrné vlnění. Nemůže to být grafikou? Mám Radeon X1650 Series a to vlvnění se projevuje dost brutálně při načítání jedné hry. Tento monitor mám 2 dny a moc mě teda nepotěšil. Už při montování stojanu jsem docela koukal. Když jsem ho do monitoru zasouval (musel jsem použít malinko větší síly) nebo když jsem ho vysunul zpět, tak se hýbal celý ten komplex (nevím, jak to nazvat), prostě jak jsem zatáhnul za ten stojan, tak jsem zatáhnul i za ten obdélník (kryt jsem přidržoval rukou). Nevím, do jaké míry je to normální, ale moc se mi to nelíbí. :nee:
zde je animace (swf) jak to vypadá: http://leteckaposta.cz/736521468

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

řikám, zajdi k někomu, kdo má taky LCD, požáej ho, aby nahodli frekvenci 60HZ a jesi to uvidíš stejně, bude to holt normální.. pokud ne, zkus na jinym kompu (třeba zrovna jeho) vyzkoušet svuj monitor..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.