Více GPU na jedné desce

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, je možné na jednu základní desku zapojit současně více grafických karet ? Zvýší se tak jejich výkon ? Zaslechl jsem cosi o něčem jako AMD crossfire ...

př. místo jedné předražené GPU koupím dvě levnější celkem za stejnou cenu a výkon bude stajný ?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

už jsem k tomu něconašel....
ATI (AMD) tomu říká Crossfire
Intel (nVidia) tomu říká SLI

Desky, které mají tuto funkci dokážou pracovat s více GPU najednou s tím, že výkon GPU je vyšší než kdyby byla zapojená jen jedna, ale neplatí že 2 GPU = 2x výkon jedné GPU

Chápu správně ?? :-)

A ještě otázečka... tohle spojování GPU je možné jen na deskách, které funkci SLI nebo Crossfire podporují, že ??

(njn. jsem ze staré školy, za mě, když jsem ještě stavěl PC podobný blbinky nebyly :-D )

Díky

Obrázek uživatele Peca

Na některé otázky jsi si už odpověděl. Ano musí být deska s podporou CF či SLI a navíc podle typu karet je vhodné zvolit i desku s dostatečným počtem PCIe (či CPU, záleží co zvolíš za platformu) linek pro dané karty.
2xGPU neznamená dvojnásobný výkon, ale u dnešních nových karet je škálování většinou kolem 90%, záleží jak u které hry. Někde je škálování dobré a jinde zase žalostné, ale to se třeba mění i s příchodem nových ovladačů.
Já osobně jsem názoru, že radši vezmu jednu silnou kartu než dvě slabé. SLI či CF jen v případě, že ti výkon jedné silné karty nestačí, tak zvolit dvě silné karty a samozřejmě adekvátní desku, což se může pěkně prodražit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

CF a SLI má dnes význam spíše pro boření rekordů - 4 karty k sobě a udělat nejvyšší skóre.. Pro domácí účely se to moc nehodí, vyjde to spíše dráž, hlavně kvůli ceně desky, na které se pak nevyplatí šetřit.. Také se tam počítá s taktováním... A vysokou spotřebou.
Starší karty v začátcích moc nešálovaly, tak 60%, dnes třeba HD6000 škálují se ziskem před 90%, čili dosahují téměř (a nekdě úplně) dvojnásobku na dvou kartách, ale ty dvě samostatné jsou obvykle dražší, než jednak dvakrát lepší, zejména kvůli samostatným chladičům, ale je to tak lepší, lépe se to chladí a tím pádem i taktuje.. Ale pro běžné použití k jednomu monitoru se vyplatí kupovat normální karty dle financí a požadavků - HD6770, HD6870, HD6950, HD7950, GTX560Ti, GTX580 (DCII), jiné ani ne a dvě už vůbec ne..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Lidi, díky za info...

Tomáš Bohuněk wrote:
Ale pro běžné použití k jednomu monitoru se vyplatí kupovat normální karty dle financí a požadavků - HD6770, HD6870, HD6950, HD7950, GTX560Ti, GTX580 (DCII), jiné ani ne a dvě už vůbec ne..

Spíš mi jde o to, jestli když kupuju novou základní desku se už v dnešní době dívat jestli umí SLI/Crossfire, aby do budoucna byla lépe využitelná

př. Dnes do desky koupím jednu GPU, a když za rok/dva spadne cena GPU, tak uvažuju že dokoupím např. stejnou GPU, kterou už teď mám a používal bych obě současně. Za pár kaček bych si tak zvýšil výkon, než kdybych musel za rok kupovat úplně novou GPU s dvoujnásobným výkonem...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Existují dva pohledy - jeden do budoucna, druhý do reality. Buď můžeš platit za to, co využiješ hned, a častěji měnit (a mít stále nový a aktuální HW), nebo koukat do budoucna, kupovat i to, co nevyužiješ (dražší MB) a déle kysnout na starém HW..

Ve většině případů druhá teorie vyjde levněji, ale ne tak efektivně. Ale u grafik docela platí - protože tutéž seženeš za 2 roky (pokud nevadí bazar) za zlomek ceny, desky pak podporují CF už většinově. Pokud tedy nestavíš na deskách za 1200 korun, ale na kvalitních, tak ta deska by CF podporovala tak či tak

Problém je, že nevíš, co bude za 2 roky. Nová architektura, nový standard, případně cena výkonu každý rok klesne cca na polovinu (2x výkonnější karta v nové generaci za stejné peníze, jako předchůdce), takže když starou prodáš v bazaru a koupíš novou, ještě vyděláš a získáš modernější HW..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.