vga ati radeon x1950 pro

dobrý den mám tuto grafiku (ati radeon x 1950 pro) a při zapnutí jakékoli hry se bud hra nenačte a nebo se pc kousne ,když se načte tak dělá chyby v obraze.ovladače jsou přeinstalované. když u grafiky dám fan na 100%(případně podtaktuju o pár Mhz ) tak to chvíli nedělá. normálně funguje ale když se ohřeje tak to začne dělat ty chyby.čím to je ? děkuji za odpověd

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zdravím,

no nejspíš to bude tou teplotou :) číhni na chladič, schválně, jestli jeho teplota odpovídá teploťě jádra, kterou změříš třeba přes Everest nebo GPUz, nebo lépe přes Catalysty..

od kdy to karta dělá? už je asi dosti stará..

osobně to vidím na odpálenou pastu pod chladičem, bude nejspíš potřeba vyměnit..

Obrázek uživatele cibule

no dělá to už tak cca pul roku , v everestu nebo catalistu mě to ukáže teplotu tak do 60 stupnu.je možný že by to čidlo na teplotu nefungovalo ?

Obrázek uživatele TheALuminium

60°C kdy, v jakém stavu? Hrajete přitom hru?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

i kdyby 60°C, sahni na chladič a pokud se o něj nespálíš, tak je problémv pastě stopro :)

Obrázek uživatele cibule

no když mám fan na 100% plus podtaktování tak při hře( v everestu dám test strability a tam se ukládají teploty max-min atd..) tak asi po 10 minutách tam bylo 60 víc ne . když to nepodtaktuju a ani nedávám fan na 100% tak se hra vypne hnedka (třeba hraju jen 2 minuty) a to má třeba i 75 stupnu.

Obrázek uživatele TheALuminium

To je ale ještě v rozumném měřítku ... zkuste odinstalovat ovladače a použít ty co jsou na CD ke grafice.

Obrázek uživatele cibule

to už sem zkoušel ...prostě když se studená tak to běží do té chvíle než se ohřeje .. když jí nechám schladit tak zase funguje .

Obrázek uživatele TheALuminium

V tom případě se možná moc zahřívají VRM, nebo paměti. Grafika bych vyndal a odmontovat chlazení a pořádně já pročistil. S tím že bude potřeba koupit teplovodivou pastu, případně pokud do toho chcete cpát finance, tak koupit celý nový chladič.

Obrázek uživatele cibule

je to složitý vyměnit pastu ? na grafice jsem to ještě nedělal . tam na pamětích sou takowí polštářky ... aby se nepoškodily . nebo se musí koupit nowí ?

Obrázek uživatele TheALuminium

Když budete opatrnej tak se nepoškodí. Jde o to jak to výrobce udělal. Buďto se roztrhnou (což by znamenalo, že už byly špatné předtím), anebo tam zůstanou a pak stačí starou pastu utřít třeba toaletním papírem a poté nanést na GPU novou.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sahal jsi na teplotu toho chladiče?

nový asi nemá smysl kupovat.. hlavně by nechladil paměti.. ty jsou také chlazeny zajímavým způsobem - ta pasta nad nimi je (alespoň na referenční HD4870) pokryty nějakou páskou, aby se nepřilepily k pamětem, což příliš nechápu..

každopádně vyměnit pastu není nic těžkého, je to stejné, jako u proesoru - očistit, nanést a přiložit chladič.. buďto bude chladič ucpaný (případ mého kamaráda s tou HD4870), nebo bude pasta ve špatném stavu..

Obrázek uživatele cibule

na teplotu chladiče sem šahal byla vlažná tak jsem vyměnil tu pastu . vše dal do kupy ale problémy jsou stejné. když sem pustil hru tak po chvíli se konec grafiky tak ohřál že sem se o něj skoro spálil. nedalo se na ní udržet ruka . pod tím sou náký kostky 2 velký a ty tak topí. zkoušel sem pod ně dávat ventilátor a trochu to pomohlo ale chyby to dělá stále . je možné že by to bylo tím ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

opravdu si teď nedovedu vybavit, co je "kostka".. hodilo by se foto tvé grafiky + tvoje popisky..

jinak chladič je tedy žebrovaná část z hliníku a na ní ventilátor.. ta hliníková část (Má uprostřed měděný střed) chladí jádro (ten prostřední čip) grafiky a většinou i paměťové čipy (to, kolem jádra grafiky), mezi nimi a chladičem by měla být ta pasta.. která část se nejvíce zahřívá? konec karty směrem k výstupům, nebo směrem k pevným diskům?

Obrázek uživatele cibule

omlouvám se za kvalitu fotek . snad vám to pomůže

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je zajímavé, že hřejí cívky (ty kostky), měly by spíš hřát ty výkonové mos-fet tranzistory (ty trojnožky kolem nich) a ty by měli mít nějaké efektivní chlazení.. pomoc by mohlo sehnat nějaké malé hliníkové pasivy a lípnout je na ně, ale jelikož ta napájecí kaskáda není ideálně poskládaná, byl by to asi velký problém.. ozázkou je, proč tak hřejí.. buď jeden z nich vyplivl, nebo se celkově karta odebírá do křemékvého nebe, nebo by mohl být problémem BIOS karty, avšak v tom bych se příliš nehrabal (dělat reflash), a pokud je to možné, poslal bych kartu na reklamaci..

samozřejmě zde teploty budou určitě onou příčinou, avšak co je příčinou této příčiny? :D

Obrázek uživatele cibule

ze zadu grafiky jsou svleče (obr) nemohlo by to být tím ? na google sem našel obrázek této grafiky a byly jinak . nevíte k čemu slouží ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nikdy jsem tu kartu v ruce nedržel, podle fotek na google jsem si moc velkou představu neudělal, ale vypadá to jako přepínací kolíčky.. takové znám jen ze základních desek - tam sloužily ke změně frekvence CPU, tedy přetaktování, ale zde? asi také, ale nejlepší bude podívat se do návodu grafiky.. je možné, že jsi je přesunul do polohy přetaktu a proto karta nestíhá chladit..

Obrázek uživatele cibule

možné to je , ale v everestu to ukazuje stejné takty jaké to má mít. jádro 580Mhz a paměť 700 Mhz . zkusím to najít na netu a uvidí se .

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

spíš zjisti, k čemu to vbec slouží, nemusí to být zrovna k přetaktu jádra grafiky..

Obrázek uživatele cibule

zatím co jsem našel jsou fotky . nic víc, snad to najdu . ale ty svleče tam jsou jinak . a grafika je stejná . v manuálu nic nepíšou . tady je odkaz .. http://s195.photobucket.com/albums/z90/monty80au/?action=view&current=IM... ..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nevím, co je podle tebe svleč, ale podle mě je to přepínač.. jsou v něm dva bílé kolíčky a polohy 1, 2 nebo on, off.. to že jsou v jiné poloze může znamenat, že je něco nastaveno jinak a proto to také nefunguje.. kouk

Obrázek uživatele MBlask

na starým pc jsem měl to samý,

ATi X1650pro když se zahřála tak to spadlo, ale pozor ani nanesení nové pasty pod originální chladič nepomohlo.

nechtělo se mi kupovat větší chladič tak jsem udělal toto:

http://lh3.ggpht.com/_Qve18wm6lrs/S1_caYTq-oI/AAAAAAAAFYA/WC1Hs4Tgws0/IMG_3396.JPG

http://lh6.ggpht.com/_Qve18wm6lrs/Szfq_VIBsTI/AAAAAAAAFJM/loMSjc_l1Yw/IMG_3397.JPG

originál chladič jsem hodil na druhou stranu -> totiž ta karta topila taky na druhý straně a tam byl ten problém

chladič ve předu je z procáku ( ja vím jak vosa na bonbónu)

ale grafika už nepadala a teplota se drží při zátěži pod 40stupňů

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

při zátěži pod 40 stupňů? to je hodně málo i na klid.. i když při jejím výkonu a velikosti chladičů (kdy ten CPU má mnohem vyšší účinnost) je to celkem pravděpodobné.. záleží také na teplotě vzduchu v místnosti..

je to takové nouzové řešení, ale zde je problém s teplotou na jiné části grafiky - tam se ten chladič bude přidělávat hůře..

Obrázek uživatele cibule

tak jsem na ty cívky dal chladič .. je teplý tak sem pod něj dal ještě ventilátor . ale chyby to dělalo pořád stejný . tak jsem ještě přeinstaloval systém , to taky nepomohlo... už nevím co s tím


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.