Nastavení grafické karty (*VYŘEŠENO*)

Zdravím všechy,

mám prosbu, potřeboval bych poradit jak nastavit grafickou kartu Sapphire RADEON X700 PRO. Mám počítač AMD Athlon 64, 1800 MHz s RAMkou 512 MB takže dnes už přeci jen starší komp. Nicméně nejsem žádnej vášnivej pařan.

Oč jde, zkoušel sem hrát hru Caesar 4, ale vždy se po kratší nebo delší době objeví hláška s VPU Recoverem o chybě atd. Ti co mají ATInu jistě vědí. Takže sem si blbec pohrával trochu s nastavením, různě upravoval atd a výsledkem je, že se mi hlášení s VPU Recoverem objevuje i ve hře NHL 08 s kterou výše uvedená grafika neměla nikdy žádný problém.

Jelikož se v nastavení ovladačů grafický karty moc nevyznám prosím touto cestou o pomoc. Jinak ovladač je Control Catalyst Center ale to asi není nutné uvádět to je asi běžné.

Přikládám pár screenů které snad napoví víc.

Jinak uvažuju o lepší grafické kartě okolo 4000 Kč takže pokud by mi někdo poradil jakou, budu jen rád. Základní deska MSI K8N Neo4 Platinum (MS-7125)

Díky za každou radu Milan.

Obrázek uživatele TheALuminium

Pro začátek si přečtěte tato vlákna http://www.pcporadenstvi.cz/node/5755 a pokud stále bude problém podíváme se na to blíže.

Obrázek uživatele Milhaus

Tak jsem kouknul na odkazy a buď to bude teda tím taktováním nebo ovladači. Mimochodem vrátil sem tovární nastavení grafický karty a NHL už běží v poho. Horší je to u her např strategie Company of Heroes, Caesar 4 nebo Black & White. Tam musím snížit detaily na minimum ikdyž v nárocích na hru je procesor, RAM a grafika vyhovující.
Tak nevím, nejspíš to bude tím taktováním. Moc se v tomhle nevyznám, ale kde se přesně mění takt grafické karty.
Dál bych se chtěl optat na ty ovladače Omega...já mám CCC. Je u Omeg velké riziko, že nebudou pracovat jak mají jak bylo psáno v jednom z těch vláken?

Díky za odpověď.

Obrázek uživatele TheALuminium

Na vaší grafice by měly pracovat zcela korektně. Měl jsem je sám a byly mnohem lepší než klasické.

Obrázek uživatele Milhaus

Zkusám je tedy...předtím než nainstaluju Omegu tak se musí asi odinstalovat CCC že? Ještě se chci zeptat jak je to s tím taktováním prosím?

Obrázek uživatele TheALuminium

Na taktování je obecně nejlepší program RivaTuner, ale pro grafiky ATI je možná ještě lepší ATI Tray Tools. Nejen že dokáže nataktovat grafickou kartu, ale také dokáže srovnat takty na základní hodnoty. Což tedy Riva umí samozřejmě taky, ale v tom ATI Tray Tools je to možná více zjednodušené. CCC byste měl odinstalovat, ale v případě , že to neuděláte tak Omega by to měla udělat za vás. Lepší je ale jej odinstalovat.

Obrázek uživatele Milhaus

Tak Omega ovladače jsou nainstalovány. Koukal sem, že tu jsou dvě ikony a to jak jste psal ATI Tray Tools a ATI 3D control panel. Trochu sem se díval do nastavení a tak různě, ale asi si budu muset projít někde nějaký základy určitých pojmů protože tomu moc nerozumim a nevím co a jak některá nastavení dělají. Popřípadě jestli můžu poprosit o nějaký odkaz kde se dočtu něco více o pojmech antialiasing nebo v které volbě se grafická karta taktuje atd atd. Nebo jestli mi přímo poradíte jak optimálně nastavit grafickou kartu budu jen rád. Díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono možná by pomohlo stahnout jednak CCC 9.3 a jednak pohrát si s takty, resp kouknout na teploty grafiky a kartu mírně podtaktovat..

co se upgradu týče, na tuhle desku a tenhle hardware se už příliš upgradovat nevyplatí, grafika nad 3000 by byla na sestavu příliš "rychlá" atd..

Obrázek uživatele TheALuminium

Nechápu k čemu CCC, když ATI Tray Tools si dokáže poradit s takty mnohem lépe, než přitroublí CCC.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a ATT nemam zkušenosti, nechce mi fungovat :D s tím catalystem sjem to myslel jen jako aktualizaci, buhví co tam má ještě za verzi :)

Obrázek uživatele TheALuminium

Já s tím mám velmi dobré zkušenosti a u tohoto rozhodně vím, že je mnohem lepší mít Omega drivery. Vždycky chodili líp, než ovladače od ATI. Tím nechci odrážet ATI, ale jejich ovladače/software bohužel nikdy za moc nestál.

Obrázek uživatele Milhaus

Co se týká CCC tak sem měl novější verzi protože v nedávné době sem právě zkoušel nějaké aktualizace ale moc spokojenej sem nebyl. ATI Tray Tools vypadají solidně. Jen se v nich neumím moc pohybovat a hlavně sem nepřišel na to kde je to taktování. No budu si s tím trochu hrát. Teď sem byl pryč tak nebyl čas. Jinak sem zkoušel s Omega drivers hrát NHL 08 a hra se sekala víc jak s CCC takže mi nezbývá než si s tím nastavením pohrát. Jak sem psal výše, dřív nebyl s NHL problém. Pak sem u CCC překopal nastavení kvůli jedné náročnější strategii a pak už se objevoval ten problém jako nyní u Omeg, že obrazovka zčerná, malou chvilku nic a pak zase můžu hrát. Pak to udělá ještě dvakrát to samé a naskočí zpráva s VPU Recoverem a musím restartovat někdy compa.

Obrázek uživatele Milhaus

Tak sem se díval na některé stránky které radí s tím nastavením v ATT. Celkem dobře popsáno, ale mám dotaz. Při klepnutí pravým tlačítkem na ATT a klepnutí na nabídku Hardware mám Overlocking disabled. Neví někdo co s tím? Tahle položka je v těch popisech o nastavení docela často zmiňovaná a já se nemůžu v tom případě hnout. A ještě se chci zeptat na nějakou radu jak optimálně nastavit ATT pro GK ATI X700 PRO. Díky za info.

Obrázek uživatele TheALuminium

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=4392 tady je to taktování, jinak to Disabled no to teď nevím co s tím. Podívám se ...

Obrázek uživatele Milhaus

Díky, přelouskám to a snad budu chytřejší. Jinak sem ještě zapomněl zmínit. Při hře té NHL 08 se mi v pravém horním rohu obrazovky zobrazovalo číslo, které měnilo hodnotu. Pohybovalo se v rozmezí 39 a 62 a bylo žluté barvy. Průměrně tam nejčastěji byla hodnota 55-60. Co toto číslo znamená? A ještě mě napadlo. Po jednom seknutí a zčernání obrazovky a po chvilkovém naběhnutí a pokračování hry se mi tam na malou chvíli objevila hodnota 19 a to červeně. Nevím jestli to k něčemu pomůže, ale radši o tom prostě poinformuju. Jak sem psal...sem prostě laik. Díky.

Obrázek uživatele Peca

NHL nehraju ale mohlo by to být hodnota FPS ve hře. Nižší číslo se tam nejspíše zobrazuje při náročnějších scénách hry, je to tak?

Obrázek uživatele TheALuminium

Je to tak, díky aplikaci ATT se vám zobrazuje FPS (Frame Per Second) ve hře. Minimum solidní hratelnosti je 30, takže vidíte, že vaše grafická karta má dost navrch v této hře. Samozřejmě FPS se dá vypnout, ale někdy je dobré si to pohlídat. Zkuste se podívat na to nastavení a pohrát si s tím taktováním.

Obrázek uživatele Milhaus

Tak sem se díval na ten odkaz kvůli tomu overclocking disabled. V angličtině nejsem moc zběhlej, nicméně sem z toho tak nějak vyčetl, že overclocking (přetaktování) na ATT prostě nejde a jeden maník tam radí stáhnout ATI Tools nebo jiný software. Takže si teď nejsem jist jestli lze v ATT přetaktovávat. Ale odhaduju, že problém bude jinde a taktovat v ATT lze. Nevím si s tím rady.

Jinak zkoušel sem v ATT v nabídce 3D v Nastavení snížit...Preference textur a Úroveň detailů MipMap z vysoké kvality na kvalitní a stejný problém jako předtím, černání obrazovky při hře atd. Pak sem zkoušel v Nástrojích a možnostech v nabídce Hlavní možnosti na kartě Pokročilé upravit limity pro přetaktování ze stávajích 50 % na 70 % a limity podtaktování z 20 % na 40 % a pořád to samé. Ani nevím jak tyto limity ovliňují taktování takže opravdu netuším jestli mám stávající hodnoty snížit nebo zvýšit. Prostě metoda pokusu a omylu.

S tím oveclocking disabled fakt nevím...ten odkaz mi moc neřekl, takže budu rád ta každou radu jak na to. Díky.

Obrázek uživatele Milhaus

Jo a ještě mě tak napadlo...netuším jaký je rozdíl v Direct 3D a Open GL...některé hry mají v nastavení grafiky na výběr z těchto dvou možností.

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak zkuste ten ATI Tools - http://www.techpowerup.com/atitool/

Obrázek uživatele Milhaus

Zkusil sem ten ATITool. Základní hodnoty pro jádro a paměť sem měl 425,25 a 432,00. Tak sem klepnul na Find Max Core...rozejlo se video s rotující krychlí a při první Heat Up Phase se začaly objevovat žlutý skvrny na videu s tou krychlí. Po skončení první Heat Up Phase to běželo ještě pár sekund a pak se mi sám od sebe vypnul monitor. Mám starší kus Spectrum 5Glr+. Musel sem dát restart. Naběhli Windows a objevila se zpráva, že činnost systému byla obnovena po závažné chybě. Otevřu ATITool a tam tahle hláška viz obrázek. Nejspíš byl ten takt už moc velkej. No moc sem to neřešil a zkusil dát pro změnu Find Max Mem...tam se hodnota vyšplhala na 506,25 což trvalo nějakých cca 6 minut a pak se začali objevovat taky ty žlutý skvrny. Proto sem další činnost už zrušil. Hodnota stejně dál už nestoupala.
Zkusil sem tedy zahrát jeden mač NHL 08. Proběhl úplně v pohodě a na nejvyšší grafické nastavení hry. Tak snad huráá :-)
Ty naměřené hodnoty předpokládám, že to jsou ty takty v MHz. Mám je ještě nějak upravit nebo nechat. Nyní jsou pro jádro 425,25 a pro paměť 506,25. Popřípadě je ještě nějaký tip pro další nastavení ATITool a ATI Tray Tool? Ještě bych se chtěl zeptat jak se zbavit toho čísla v horním pravém rohu ukazující FPS. Díky.

Obrázek uživatele Milhaus

Tak teď sem zkusil toho Caesara IV. Asi to přece jen bude náročnější ikdyž nároky na hru jsou 1,6 GHz procesor, 512 RAM a minimálně 64 MB RAM u GK. Já mám AMD Athlon 1,8 GHz, 512 RAM a 128 MB RAM u GK. FPS mi ukazoval zase mezi 50-60. Tak nevím jestli u 3D strategií je nějaké specifické nastavení?... Jinak hra běžela jen chvíli. Pak se rovnou zhasnul monitor a musel následovat restart.

Obrázek uživatele Milhaus

Tak je problém vyřešen. V ATI Tools sem naopak snížil takt a běhají v pohodě NHL i náročnější 3D strategie. Takže téma můžete uzavřít. Díky za rady.

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak hlavně, že se vám to povedlo. Jinak ty FPS se dají vypnout v ATI Tray Tools, případně ho můžete vypnout úplně.