V pc mám 2x1GB ale ve windowsu jen 1,5GB (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
nutně potřebuji Vaši pomoc. Koupil jsem si 1GB RAM DDR 400 MHz CL 3.0 TRANSCEND a zapojil ji do svojí staré mašiny, kde už jednu PŘESNĚ takovou mám, akorát je to starší výrobce. (U té nové je tam Samsung na chipech...) No a problém je v tom, že mi windows ukazuje jen 1,5 GB RAM, což je dost divné, protože já tam mám zapojené POUZE tyhle dvě 1 GB ramky. Při spuštění pc ovšem BIOS testuje 2GB ram a při MEMTESTU se mi také ukazuje, že mám 2048 MB a ať jsem je zapojil první novou a pak starou, otestoval a druhou variantu a také otestoval, ani jedna chyba.

Můj PC:

AMD Athlon XP 2600+
nVidia GeForce FX 5700 128MB (128bit)
HDD Seagatte 80 GB 7200 rpm
MB - Jetway n2pap ultra nforoce (Je tam právě Dual DDR Support - takže by to mělo fungovat ? !!)

Přikládám screen z BIOSU - Nevím jak nastavit správně časování...

Obrázek uživatele tom2910

podla mna to nie je nic vinimocne... nie som si isty, ale windows ukazuje tusim len pouzitelnu pamat, nieco odobere windows a nieco moze odobrat zdielana grafika... toto by ma netrapilo

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Kde ti ukazuje win 1,5 GB? Když pravým klepneš na Tento počítač -> Vlastnosti? Nebo ve správci zařízení?
Ta grafika nemá nějakou sdílenou paměť? Zkoušels ty ramky zapojit každou zvlášť, jestli najedou jako gigové? Na stránce výrobce se totiž nepíše, kolik je podporováno na slot, ani celkově..

Má osobní zkušenost je stejná s jedním starým vysloužilým kompem, shodou okolností je tam taky DDR 400, ale je to pod Intel a taky jsem měl za to, že tam dávám 2x1 GB a furt je jen 1,5GB.. Dodnes jsem na to nepřišel, ale komp je tak pomalý, že za to těch chybějících 512 MB určitě nemůže :))

Obrázek uživatele Vlastik

To tom2910: Ale před tím jsem měl zapojených pouze 1,5 GB a Windows zobrazil, že mám právě 1,5 GB. A když jsem tam teď přihodil na 2,5 GB - 1 GB + 1GB + 512 MB, tak by to mělo ukazovat 2,5GB. Ukazuje Windows pouze 1,5 GB. Ale při startu vidím 2,6 GB kontorla paměti.

To Tomas: Ukazuje mi to ve vlastnostech/Ccleaneru/DXDIAGU/
Když je zapojím každou zvlášť, je jedno do jakého slotu, zkoušel jsem všechny, pak se mi ukáže normálně 1 GB. Problém je ten, že když zapojím ty dvě gigovky a k tomu tu mou starou 512 MB (2.5 CL / 1 GB má 3.0 CL) tak se mi pořád ukazuje 1,5 GB ram.

Pouze při startu když se před spuštěním Windowsu kontroluje ram, tak tam vidím krásně 2600000000 byte nebo čeho. Zkoušel jsem vypnout v BIOSU tu AGP Aprenture size z 512 MB na 32 MB ale nic se nestalo.

Obrázek uživatele Vlastik

Přišel jsem na další věc a to, že abych měl Dual Channel Support tak ty 2 x 1GB musím zapojit do slotu jako 1+3 nebo 2+3 nebo 1+2+3 v případě třech RAM. Takže jsem je tedy zapojil jako 1+3 a při startu pc se mi ukáže Dual Channel Enabled, ale ve winu mám pořád jen 1,5 GB. :-( Tak to bych nechal tak, ale nastavit aspoň časování by to chtělo. Na obou je napsaná 3.0, tak tuhle položku jsem tedy dal na 3.0, ale co to ostatní? 8-3-3 nebo 8-4-4 ? Jak to nastavit? Dneska se mi totiž restartoval pc, když jsem psal e-mail a cpu mělo pouze 43 stupňů. Takže tím to nebylo.

Tuhle jsem si koupil. http://eshop.inpraise.cz/dimm-ddr-1024mb-400mhz-transcend-cl-3-0-standar...

Edit: Tak se mi restartoval znova. Teď nevím jestli je to ramkama (dual) nebo ovladačem na grafickou kartu, který jsem dnes ráno instaloval.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak přehoď ramky jak byly a uvidíš.. Jinak CL by mělo být 3-3-3-9, ale asi bych to nechal na automatiku..

Obrázek uživatele Vlastik

Jak to myslíte na automatiku? Já tam mám možnosti:

1. Standard (2,5-4-4-8)
2. Optimized (2,5-4-4-8)
3. By SPD (3-3-3-8)
4. Manual a tady si nastavím sám

Vyskytl se problém. Teď už ani nezapnu hru, pc se restartuje okamžitě. Zkouším je prohazovat, tzn. že do slotu 1 dám starou a naopak. Zkouším je dát do 1 + 3 a taky 2 +3, ale pořád restart. Zkusím vypnout dual ddr, tak že je zapojím vedle sebe - 1+2.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

správně je "By SPD" to 3 3 3 8 teda.. Řikám dej ramky přesně jak byly, ať víme, co je zdrojem problémů..

Obrázek uživatele Vlastik

Jenže já nevím jak ty ramky byly. Měnil jsem je, když jsem přišel na ten Dual Enabled a navíc si uvědomuju, že mi to už dělalo před koupí nové grafické karty ati x1650 pro. Tu jsem zapojil dneska, ale nemyslím si, že by to bylo jí. I když když například minimalizuju okno, tak se jakoby sekne a po vteřině se minimalizuje. Vyhrál jsem ji na aukru, je použitá, ale funkční.

Mám udělat reinstall Windowsu? Dát tam Win 7? Možná se tím spraví to zobrazování ram?

Já už fakt nevím co mám dělat. Ten počítač mi dělá víc starostí, než kdybych si koupil nový. A taky že si ho koupím a vys... se na tenhle ! Neb to není možný. Hlavně, že ho pořád čistím a mám tam antivir Avira + Comodo FW, mnozí lidé s nadupými mašinami nemají ani zdaleka třeba ANTIVIR a FW to už vůbec !! A stejně je to pomalé, trhané, ale to bude asi procesorem, že? Ten Athlon 1,9GHz je pomalý, co? :o

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jak říkám, vrať vše jak bylo - pokud problémy s ramkami odezní, pak máš něco v tom dualchannelu, nějaká nekompatibilita... Pokud nezmizí, mám podezření na HW poškození...

Obrázek uživatele Vlastik

Asi vím, čím to je. Udělal jsem to vylučovací metodou. Grafiku jsem si koupil až teď a pc se restartoval již před tím, takže grafikou to není, tudíž ani ovladačem na staré nVidii, který jsem měnil. Pak jsem nastavoval Virtuální paměť, ale tou to být nemůže, protože jsem ji vrátil do normálu, resp. nechal ať to nastaví systém.

A uvědomil si, že jediné, co je nové v tom pc je ta druhá nová 1 GB ram. S ní to začalo, sice ne tak často, ale asi 2x se to už stalo. Takže potřebuju poradit s nastavením časování, napětí. Je v podstatě jedno, jestli tam dám jen jednu nebo obě. Zkoušel jsem zapojit pouze tu starou 1 GB a opět restart, takže musíme upravit časování... A nejlépe s oběma zapojenýma jako Dual DDR, aby to mělo šťávu :-D

Stejný problém měla i teta, kde si koupili další ram a taky se jim to OBČAS restartovalo. No u těch her to jde poznat nejvíc, tam se mi ram využije pořádně, že? :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

3-3-3-8 tam dej... ale očividně to nebude v ramkách jako takových... Ale ideálně je projeď Memtestem www.pcporadenstvi.cz/memtest-86

Obrázek uživatele Vlastik

Test nic neodhalil. Projel jsem to třikrát. Nejprve samostatně jednu a pak druhou a teď ještě obě najednou, ale je to je jedno. Ten pc je už úplně v prd.... Restartuje se i s jednou ramkou, už vážně nevím co s ním mám dělat. :-( Asi je holt starý....

Třeba když jsem zapl hru tak jsem slyšel jak mi načítá HDD a pak se pc restartoval. Jestli to není i HDD, který už umírá..? Když dám jenom vymazat soubor, složku nebo cokoliv, tak se sekne, resp. chvíli to trvá než vymaže soubor !! Seká se občas už i hudba v Chrome, ne video !! Chcete log z RSITu nebo tak něco? Třeba to půjde fixnout aspoň nějak. Já si nicméně kupuju notebook a s tímhle krámem už nechci mít co do činění. 8-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

mrkni na kondenzátory kolem CPU, jestli nejsou nafouklé, nebo alespon vypouklé, jiný zdroj jsi zkoušel?

Obrázek uživatele Vlastik

Ano jsou lehce vypouklé a zdroj jsem už jednou kupoval nový. Měl jsem původně 350W a teď mám 450W.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Kdyby se ti to povedlo nějak vyfotit, ale asi to nepůjde. Nafouklé konfenzátory jsou nejčastější příčinou nestability starších základních desek, vrchní plocha musí být naproto rovná, aby se dala součástka považovat za dobrou i tak dle stáří kondenzátoru, může být vadný. Jestli je i mírně vypouklý, už nehledej chybu jinde.

Obrázek uživatele Vlastik

Děkuji Vám všem za pomoc. Nakonec jsme došli k závěru, že pc už musí do důchodu a nahradí ho nový kolega :-) Tak to na tom světe chodí... :cool: LOCK