Spatna zakladni deska

Zdravím, přítelkyň táta mě poprosil ať se kouknu na jeho nefunkční PC.
To znamená, že ho musím rozběhat za každou cenu :D. Vše co k tomu řekl je, že holky na něm něco dělali a teď nejede... Tak paráda a hurá nato. Zkusil jsem ho zapnout a zjistil, že mi nekecal a fakt nejde :D. Vytáhl jsem zdroj, zahrkal a zjistil, že tam pěkně střelil kondík. Po rozebrání tam bila v prd. pojistka, kondík a rezistor.
Fajn zdroj je v prdeli, a nemá cenu ho ani opravovat (i tak šlo o starý zdroj, 250W model MXR-250P) Vzal sem 100% funkční zdroj (nějaký Rexpower PZ-400 ATX-ovy) zapojil pouze do základní desky, zapnul a ventilátor na procáku se na mmnt roztočil (asi 1s i se zabrzděním, takže deska dostane pouze krátký impulz).
Při hledání toho, co si zdroj sebral se sebou do věcných lovišť jsem postupně odebral grafiku, ramku (vyzkoušel jsem všechny sloty) a dokonce i procák. Výsledek byl pokaždé stejný, větráček se rozběhl na 1s, poté jsem musel vypnout zdroj na nějakých 10s abych mohl znovu roztočit větráček na 1s.
Deska nemá diodku, takže netuším, zda tam šťáva jde pořád, nebo tam něco projde pouze při zapnutí zdroje.
Bzučák ani nepípne (co je zřejmé, neboť bios nemá ani šanci se nastartovat).

Deska je starší, ale zachovalá MSI 745 Ultra MS6561. Po důkladné kontrole nevidím vyduté kondíky ani ze shora a ani ze spod (myslím, mezi kondikem a deskou, ne z opačné strany :D)

Mohl zdroj odpálit bios? Zkoušel jsem ho i resetnout jumperom a desku jsem zapínal i šroubovákem. Kde byste hledali závadu? Může být problém, že se desce nechce, protože jsem ji testoval na ATX zdroji? Kde bych mohl proměřit, zda tam teče šťáva nebo ne? myslím nějaké místo jako je na jiných deskách diodka. Měřáky mám dokonce i na kondíky ale nato bych je musel odpájkovat (alespoň jednu stranu).

Dekuju za každou radu protože to je pro budoucího tchána :D a rovnou se omlouvám za lámavou češtinu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

BIOS to asi neodpálí, ale chtělo by to všechyn zúčastněné komponenty testnout v jiné kopatibilní desce.. Máš takovou možnost? Procesor a ramky - zbytek jsi teda vyndal.. Případně pročisti sloty, zkontroluj usazení procesoru a barvy pinů... Pokud zdroj někam poslal moc, měly by být patrné černé stopy a cestičky..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dekuju, za radu... Nenasel jsem na desce žádné poškození, přikláním se ještě k alternativě zničeného procáku ale ten už nemám jak testnout, protože je to starý Athlon (Socket 462). Druhým muzejním kouskem nedisponuji. Zkoušel jsem tam hodit jinou grafiku a ramku ale taky bez úspěchu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jiné způsoby, jak ověřit funkčnost, bohužel nejsou...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.