Slabý procesor?

Zdravím, mám problém s nízkými fps při hraní hry Star Wars The Old Republic. Jelikož v místě kde mám nejnižší fps jsem zkoušel snížit rozlišení z 1920x1080 na 800x600 a fps zůstalo stejné. Podle toho co jsem četl to není grafickou kartou ale procesorem. Vytíženost procesoru jsem zkoušel měřit v CPU Load a šlapal +- na 80% viz screeny: http://s15.postimage.org/h1ou6ekwb/cpu.jpg http://s14.postimage.org/sxkrm262p/cpu_beh.jpg. Je to slabým procesorem nebo může být problém jinde?

PC:
Procesor Phenom II x4 955 be 3,2ghz, OC 3,6Ghz http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73478
Základní deska: Asus M4A79 Deluxe http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2Plus/M4A79_Deluxe/
Ram: DDR2 1066Mhz 4x2Gb Geil Black Dragon http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=61311
Graficka karta: Saphire Radeon HD 6950, odemknuta na 6970 + OC 940/1450 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=95296
Zdroj: Crosair 650w http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=88182

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je možné procesor přetaktovat dočasně na 4+GHz pro ověření nárůstu FPS? Hra očividně využívá pouze 2 jádra, což není zrovna hodně..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Taktnul jsem to v rychlosti na 3,9ghz a v míste kde jsem mel 25fps jsem mel 37fps a graf vyuzití cpu je tady: http://s13.postimage.org/oomxmi4vr/cpu_3_9ghz.png.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hmm, je to zajímavé. Hra je očividně ryze procesorově orientovaná, přitom nechápu proč až tak moc. V minimálních požadavcích má mikroskopický Sempron.. V doporučených je pak Phenom x3, ty jsi ještě o kus dál. Jádra navíc je výhoda - jednak mezi ně systém dělí zátěž a jednak systémová vlákna nebrzdí hru..
Těch 400MHz zvedlo FPS nějak opravdu hodně :shock: o jakou herní pasáž se jedná? Jsou chvíle, kdy opravduvýpočetní výkon jednorázově potřeba je a on není. Ale pokud by ty FPS měly přetrvávat, zvážil bych větší OC - deska i zdroj si s ním poradí a mohlo by to s lepším chladičem jít k 4,6GHz.. Bohužel lepší procesor do toho asi nedáš, upgrade na takové Core i5 by tě vyšel na 8K.. Sválně by ale bylo zajímavé sledovat, kdybys svůj HW přelil na desku s i5 (pokud jej někdo má), co by to provedlo s FPS..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Trochu jsem procházel net ohledně toho využití cpu a takových lidí jako já je mraky. Hra je nová a je tam hodně nedostatku například hodně lidí co má i7 jede na 20fps :D. Mě jede plynule (60+fps) až na battlegroundy a hlavní město. Mám rád pvp jinak by mi to nevadilo.

Počítám že do dvou měsícu se náročnost na cpu vyřeší. Hodně lidí psalo že v betě neměli problém ani se slabší sestavou, ale po vydaní hry jim rapidně fps kleslo

Procesor jsem stabilně přetaktoval na 3,7ghz. Bohužel mám revizi procesoru c2 a nevěřím že bych se přes 3,9ghz stabilně dostal :) . Kvůli těm 200Mhz navíc se mi chladič nevyplatí.

Už hodněkrát jsem slintal nad intel i7, ale nemá cenu investovat peníze do intelu když mi jede všecko bez problému až na jednu hru. Jen jsem doufal že společně přijdeme na problém nebo řešení. Až bude čas tenhle počítač vyměnit tak už za něco pořádného ať mám zase chvilku pokoj.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tady to moc nevypadá na řešení z naší strany - vše funguje, jen hra chce výkonnější (dvojádrový) procesor, než máš.. Patch to snad vylepší a pokud ne, vylepší to jedině upgrade CPU..

Počítám, že ti s i7 mají buď notebook, nebo "hotovou" sestavu se slabou grafikou..

Procesoru určitě neulehčí rozlišení, ale snížení detajlů by mohlo nedostatek výkonu eliminovat - jmenovitě dohlednost, detail modelů postav a okolí - to jsou detajly které zvyšují náročnost na CPU (pokud nemá hra komplexy jinde), zbytek už jede výhradně na GPU..

To taktování je jen o teplotě - pokud to dovedeš chladit, bude to tikat při jakémkoliv taktu. Bohužel je to technicky omezeno a tím pádem i takt.. Pokud bys měl na lepším chladiči v tomhle stavu teplotu kolem 60°C, vpohodě bys to otočil na 4,3GHz, pokud by deska dovolila dostatečné zvýšení napětí, které by chladič uchladil.. A když je tam tak markantní nárůst ve FPS, záleží už jen na tobě, jak moc hraješ tuhle hru..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Většinu detailů co měli vliv na fps jsem snížil(např: vypnutá tráva, stíny) a pomohlo například i snížení antiallasingu a antistrophingu ze 16x na 2x a v amd ovladačích to zapnout zpět na 16x.

U taktování při 3,6ghz napětí mam na 1,4V a teplota je okolo 53C. Při 3,7ghz jsem musel zvednout razantně volty na 1,4625V a teplota okolo 62C. Teploty jsou po pulhodině zatěžování v OCCT. Chladič mám Asus royal knight http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/case-a-zdroje/asus-royal-knight-stylovy-chladic-s-erbem-ve-znaku-pro-amd-i-intel-2.html. Nechal bych se přesvědčit na nějaký lepší chladič když by byl účinnějši a poradíš mi po kterém sáhnout :).

Popřípadě ještě bych byl rád i za výměnu chladiče na grafice, mám ten základní chladič, teploty jsou nic moc a v pořádné zátěži už mě ten kraval štve :), později by mi pomohl taky při vyšším taktování.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Na grafiku Accelero eXtreme..
Ten Royal Knight by měl uchladit dost, procesor přežije i při 80°C.. Navíc změř si zátěž ve hrách - rozhodně není stoprocentní.. Takže máš dost solidní rezervu a kor když jedou víceméně jen 2 jádra.. Pravda ale, že nad 1,5V je to už dost "o hubu".. V herní zátěži by ale na tohle napětí určitě vpohodě zmákl 4,2GHz..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

V herní zátěži mam s tou 3,7ghz maximálně 50C, ale co jsem posledně na rychlo zkoušel ty 4ghz při 1,5V tak už jsem nenajel ani do winu.

Je to přesně ten typ chladiče co jsi měl na mysli? :)
http://www.alza.cz/arctic-accelero-xtreme-plus-ii-d286537.htm

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tady jsem našel test c2 phenomu II x4 955, taky měl problém už při 4ghz, záleží to od kusu. Sice némám až takové zkušenosti z taktováním, ale co jsem četl různé fóra tak se s c2kou na 4ghz málo kdo dostane.

viz: http://www.testycpu.ic.cz/phenom2/phenom/takt.html

Tohle je útržek z toho testu:

Jako maximální napětí jsem v BIOSu nastavil 1,45V (v zátěži se napětí nepatrně zvýšilo). To považuji za ještě bezpečnou hodnotu se vzduchovým chlazením. Pokud máte vodní okruh, ještě malého navýšení bych se nebál, pokud chladíte vzduchem nedoporučuji zmíněnou hodnotu překračovat. Bez potíží jsem se dostal do Windows i na frekvenci 4011MHz, stabilita byla ale pouze částečná. Bez potíží sice prošly některé testy, ke stabilitě ale nepomohlo ani krátkodobé napětí 1,55V. Změnil jsem metodiku testování stability, kterou netestuji Prime95 ale Linpack. Už během pár vteřin víte, že je systém nestabilní.

Napětí do 1,5V se nebojím, ale ta stabilita tam nebude při 4ghz ani u mě :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Oukej, tak moc vysoko ho nepoženeme... Nevím ale, jaký jiný procesor je schopen na 2 jádra podat takový výkon bez OC.. Tady asi jedině zkusit počkat na nějaký ten patch..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dík za rady, aspoň už vím na čem sem :).


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.