rozbitý disk

Zdravím,
předevčírem se mi rozbil notebook, při startu prostě už nenajel, jen černá obrazovka a hlášení chyby. Kamarád na to koukal a říkal, že mi odešel disk. Bohužel jsem neměla zálohy a potřebovala bych z toho nějak dostat data. Dívala jsem se na internetu na růžné firmy, které se tím zabývají, ale ráda bych získala přímo nějaké doporučení od někoho, kdo s tím má zkušenosti nebo už takhle někde disk na záchraně měl, nerada bych, aby mi ho někde "dorazili" ještě víc.
Můžete někdo nějakou firmu doporučit? Zachráníte mi tím 5 let fotek a diplomku :-(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zasprvně nás znamená znění té chyby, můež to být čímkoliv..

zadruhé jsou i možnosti, jak si data obnovit doma, pokud není disk víceméně mrtvý.. všichni mluví o linoxové distribuci bez instalace, ale zkusil jsem ji a nebyl jsem s ní schopen pracovat, jako by neměla přístup k disku, prostě mu nebylo dovoleno tvořit na disku složky, natož soubory..

řešením je instalace jakéhokoliv OS, pokud to funkčnost disku dovolí a odsud provést zálohy, pak disk naformátovat.. pokud je poškozený, tak spíše nechat opravit..

pokud disk nebude schopen instalace a běhu, je potřeba rovnou specializovaný servis, v žádém případě se bez zkušeností nepokoušet disk rozebírat doma.. ale počítej s tím, že jakákoliv firma si za to dost řekne.. já žádnou neznám, nikdy jsem nic takového neřešil (záchranu dat ano, způsoby které jsem popsal výše, většinou ale byl jen problém s OS, ne s diskem..)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ahoj, několik disků z kterých jsem zachranoval data jsem už na stole měl. Všechno to byli disky, které měli závadu na plotnách, bios PC disk normálně viděl. Popiš trochu jak vypadá ten start. Může se jednat o 3 typy závady a to 1. softwarové, kde je poškozený souborový systém např. virem a pod. takto vadný disk je biosem identifikován 2. závada elektroniky způsobené přepětím zdroje či studenákem. takto vadný disk nebývá identifikován biosem 3. mechanické poškození, ploten, ložiska nebo samotné čtecí hlavy. takto vadný disk je identifikován biosem.
bod 1 a 3 pokud to bude plotnama a nevydává ten disk zvuk jako cirkulárka by jsme tady mohli vyřešit. nepočítej ale se 100% záchranou pokud bude plotna mechanicky poškozena v bodě 1 je naděje na 100% uspěšnost. Takže než by jsme se pustili do otevření NTB a vyjmutí disku, zjisti jestli je disk biosem identifikován a následně jak psal Tobias zkusit instalaci nového OS respektive opravu systému a bez formátování disku. Ale to až po té jestli opravdu nejde spustit ani nouzový režim.

Obrázek uživatele matysek

Ahoj, jak píše Tobias, sám bych raději nic nezkoušel. Zrovna nedávno mi taky zkolaboval disk. Na doporučení kamaráda jsem ho raději zanesl do specializované firmy Datarecovery (www.datarecovery.cz), ve které mi potvrdili, že pokud bych do disku sám neodborně zasahoval, byla by záchrana dat mnohem složitější a dražší. Data mi zachránili za super cenu. Bylo totiž dobré, že jsem si mohl zvolit ze 4 režimů realizace, tak jsem si jasně zvolil ten nejlevnější. Navíc jsem ještě dostal kupón na slevu na další záchranu, zkušební verzi Kasperskyho na 3 měsíce zdarma a kupón na slevu do čecháče. Můžu opravdu doporučit :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a jaké byly ty 4 režimy? a cena? neboj se to tu říct, zjevně se to týká tématu a já bych také rád orientačně věděl, jak se ty ceny doopravdy pohybují..

Obrázek uživatele matysek

Standardní, economy, expres 50, expres 100. Vybral jsem si ten economy za 4000 Kč, u kterého mi sdělili, že záchrana dat bude trvat déle. Mně ale záleželo na ceně, na záchranu dat jsem vůbec nepospíchal. Ale nakonec stejně volali dříve než mi slíbili.

Obrázek uživatele Michal Čížek

ahoj a řekli ti také o jaký typ poškození šlo? a jak velký jsi měl HDD.

Obrázek uživatele Bananmcz
[45835] re:Lucy

Zdravím, podle toho co píšeš si myslím že se nejedná o problém v OS. Taky se mi stalo něco podobného a v datarecovery zjistili, že je to hardwarová vada. Nicméně se o nic dalšího raději nepokoušej, jestli chceš svoje fotky a diplomku ještě vidět. Zkus to dát na tu jejich analýzu a uvidíš, za to nic nedáš.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.