procesor - jedno jádro nešlape (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
mám procesor Phenom II X4, 3ghz. V utilitě AMD overdrive (ta byla na cd k desce), se dá sledovat teplota, jak je kterej komponent zatíženej apod.
Podle té utility mě jedou pouze 3 jádra. To poslední je vyšedlý. Dřívě vždy jely všechny 4. V nastavení jsem se nijak nehrabal. Potřeboval bych poradit, je-li to softverová nebo hardverová chyba. Pokud sof..., jak to opravit.
Díky moc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jak se hlásí procesor ve správci zařízení? Správce úloh také ukazuje jen 3 "okýnka" na kartě výkon? Co máš za základní desku? Budeme zkoumat nastavení BIOSu.. Je možné, že se vůbec nejedná o 4jádro, pokud jsi si například koupil hotový počítač od někoho chytrého, kdo vzal tříjádro a odemkl čtvrté, prodal a deska se rozmyslela, že odemčené jádro už není stabilní a zase ho zamkla... Že by tohle udělala v případě reálného čtyřjádra se mi nezdá..

Obrázek uživatele lassin

Deska je M4A785TD-M-EVO, Asus.
správce zařízení i správce úloh ukazuje taky pouze tři okýnka. Pc sem skládal já, takže procesor je skutečně ten PhenomII X4.

Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Aktualizuj BIOS skrze ASUSUpdate, pak by se ti po restartu na obrazovce mělo objevit "press 4 to unlock cpu" (na začátku, před bootováním), takže stiskneš "4" a ono ti to obejde hledání v BIOSu a pokusí se to aktivovat 4. jádro.

Pokud by se to povedlo, ale systém by byl nestabilní, nebo by se jádro zase zamklo, reklamoval bych procesor..

Ještě je možné zkusit jej v jiné desce, ale předpokládám, že nemáš kde..

Obrázek uživatele lassin

Ten asusupdate mě nefunguje, nechce se připojit k internetu. Jsou na webu jiný návody jak to udělat, ale tenhle se mě líbí nejvíc (páč jak sem to hledal, narazil sem na nejedno vlákno, kde dotyčnej plače, že se zasekal při update Bios a nemůže nic).

Nevíš čim to může byt?
díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nepoužívej Web verzi. Na www.support.ASUS.com stáhni patřičný BIOS soubor a updatni to tímto "from file"...

Ano, je to nebezpečné, nesmí ti PC zamrznout, spadnout, vypnout proud.. V opačném případě se ještě budeš modlit, aby tě spasila utilita EzFlash..

Obrázek uživatele lassin

Hehe, zase jedou 4, dobrý finty radíš.
Tak snad jim to vydrží...
Děkuju

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Doufejme že jo.. Pokud se uzamknou, zkusil bych si buď pohrát s AAC, napětím atd, nebo ten procál reklamovat (pokud to dělá i v jiné desce).. Vypadá to, že jedno jádro je nestabilní. Možné je ale také, že jádro je jen "horší", ale zdroj je mizerný a ze zvlněného napětí se jádru dělá "špatně" a vypíná se.. Každopádně prozatím nechám otevřené, ozvi se do týdne, jak to vypadá..

Obrázek uživatele lassin

Tak jádra jedou stále 4. Ještě se zeptám -

Quote:
Možné je ale také, že jádro je jen "horší", ale zdroj je mizerný a ze zvlněného napětí se jádru dělá "špatně" a vypíná se.
Tohle by řešila přepěťová ochrana?Potřebuju pořídit k PC nějakou rozdvojku (rozšestku), tak bych připlatil za nějakou s tou ochranou.
Jinak zdroj je Fortron 450W Black power.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, tohle by ochrana neřešila. Zdroj je dobrý, problém může být jen v samotném procesoru, a nebo si jen deska usmyslela, že prostě 4jádro si nezasloužíš :)) Každopádně považuji za vyřešené, kdyby se problém objevil, dej znovu vědět..