procesor + deska

Dobrý den, chtěl bych pro mou mámu nová PC, na administrativu, dávání se na DVD, možná jednoduchjé hry.
Stačila by tato deska + procesor?

http://procesory.heureka.cz/intel-pentium-e6700/
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514408M0000001F8Y

Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Asi bych do toho nešel. Přecijen deska je základem stability počítače a to u desek za 1000 korun nenajdeš.. Jako jo, fungovat to bude a nikdo si asi ničeho nevšimne, ale zrovna velké nadšení z toho taky nebude..

Co do výkonu procesor taky nenadchne a na dnešní dobu a Windows 7 je vážně pomalý a lagovací.. Jenže za každý komfort se platí.. Já sobně bych to poskládal na desce za 2000 korun a APU AMD, které kombinuje slušný procesor a docela použitelnou grafiku za velice slušné peníze..
Jednoduchými hrami mám chápat co? Na téhle "grafice" zde si nezahraješ prakticky nic.. Plus je to stará deska, DDR2 paměti jsou pomalejší a dražší, jak DDR3 a tak podobně..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

a mohl byste mi poradit jakou CPU a desku?Hry asi dohromady ne. Mamka na tom dělá hlavně účetnictví, tak aby si mohla pustit i DVD

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je dobré si uvědomit, co může vše nastat. Jednou budeš chtít přehrávat filmy ve FullHD rozlišení a tahle mašina by to nezvládla. Bude si malej synátor chtít něco zahrát a hra mu nepůjde.. Pochopil jsem správně, že počítač bude na účetnictví, ale doma?
Ono ty dnešní office kompy se hrozně podceňují. U nich platí, že se jich koupí hromada za pár korun a polovina za pár korun v náhradních dílech. Když něco chcípne, IT oddělení to prostě vymění a neřeší. Za 2 roky po záruce se udělá tendr zas na nové stroje a tyhle se obvykle vyhodí..
Jsou to levné krámy, u kterých jsou problémy víceméně zaručeny už hlavně tim, že deska jeza pár korun.
Ale ne vždy se vyplatí investovat do kvality, proto se to takhle šidí. Domu bych si šitózní komp už nedal, protože mám dostatek zkušeností ohledně jejich chování.

A pak je tu výkon. Teď třeba jakoukoliv grafiku nepotřebuješ, ale kdo ví, co bude časem? Nikdo neví. Osobně bych to vážně viděl na úplně nejlevnější AMD APU, ale nemusí to být čistě cenově výhodné hned, investice se vrátí až v případě, že na podobné účely her a HD filmů dojde..

Jedna věc je totiž hardwarová osvěta. Aplikace nezačnou využívat schopnosti hardwaru, dokud lidi ten hardware mít nebudou. APU jako takové totiž programátorovi nabízí jedinečnou možnost programovat přímo i GPU část, což jsou paralelní procesory nehorázného výkonu. I grafická část nejlevnějšího APU AMD má při správném použití mnohonásobně vyšší výkon, než nejvýkonnější šestijádrový procesor Intelu s mnohonásobně vyšší cenou. Ten rozdíl je všude, kde se dá paralelizovat - zejména grafika, rendering, střih videa a hudby, složité matematické výpočty pro výzkum, ale třeba i vykreslení Adobe PDF, MS Office, akcelerace videa, her.. To vše je ohromný potenciál, který je zatím využíván jen zřídkakdy a přitom za mikroskopických 1300 korun nabízí výkon, který neposkytuje ani systém za 20 000 korun.
Někdo tedy ty APU do lidí cpát musí :D

Pokud nikdy nedojde na hry, nebo HD filmy, je to asi vcelku nevýhodné řešení, ale pokud ano, jedná se o počítač komplexního multimediálního výkonu, schopnějšího více než jen zobrazovat text..

Proto bych se podíval na http://www.czc.cz/kingston-hyperx-4gb-2x2gb-ddr3-1600/66940/produkt?q-c-...

Doufám pak ještě v nějakou pevnější skříň s trochou průvanu a kvalitním spolehlivým zdrojem (nic za 500 korun), takže stavíš celou sestavu znovu, nebo něco máš a hledáš jen vnitřek?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

celou sestavu, která bude postavena na Windows 7 32 bitová verze.
Je to už nějaká doba co jsem počítače skládal a v procesorech je už takový pokrok, který mně poněkud obešel.
Ta deska má integrovanou grafiku,že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nene, deska nemá, deska jen podporuje výstupy pro grafickou "část" v procesoru. Je to právě APU o kterém mluvím - procesorová, grafická a čipsetová část na jednom kusu křemíku pod jedním chladičem s vcelku obstojným výkonem pro všechno..
Co bych ale udělal je, pokud máš tu možnost, sehnat 64bitovou verzi! 64bitový procesor a více než 4GB systémových pamětí, navíc nejsme v době Win XP, kdy 64bitová verze byla známá pro mnohé nekompatibility. Zde už to neplatí a prodej 32bitové verze je jen podvodný tah na uživatele, kteří si koupí nejprve 32 a po sléze i 64bit variantu, přitom 32bit varianta je obsažena v instalačce 64bitové varianty, opačně nikoliv.. Product key je přitom obojetný, tudíš pokud máš klíč na 32bitovou verzi, klidně si stáhni/půjč instalačku 64bitové verze a při instalaci použij svůj kód product key.

Celou sestavu, tím máme vyhráno a rovnou ti zde nadiktuji celé.
Počítám, že sestava bude zapnutá hodně dlouho, byť na malý odběr. Sáhl bych proto po sice dražším, ale efektivním Fortron Aurum 400W zdroji. Dělá se i v modulární verzi, ale zrovna moc kabelů nemá, aby se modulární vyplatila.
Dále pak pevný disk. To je velká otázka, protože ty disky jsou kvůli povodním stále ještě dosti předražené. Co se ale vyplatí je menší SSD. Výhody jsou extrémně rychlé startování systému a aplikací, nevýhodou může být cena a velikost. Pokud ale máš starší Sata disk, můžeš jej klidně použít na data a na systém mít 60GB SSD OCZ Agility 3. Byla by to neideálnější kombinace. Jak ale tuším, na tomhle počítači nebude požadavek na extrémní kapacitu disku a těch 60GB, případně 90GB (stále levnější, než HDD) bude bohatě stačit na vše. A ta rychlost, kterou získáš, ta je opravdu silně měřitelná, jelikož u každého spouštění čehokoliv je nejužším trichtýřem prácě pevný disk.. Můžeš si o tom přečíst zde www.PCPoradenstvi.cz/jak-rozdelit-pevnydisk-hdd

Co do skříně bych pak vzal něco elegantního, ale zároveň dostatečně kvalitního, aby konstrukčním prvkem pevnosti byla skříň a ne základní deska, jak tomu bývá zvykem (deska se pak namáhá, porušují se obvody a kontakty, vznikají studeňáky nebo indukované přepětí, nestabilita, smrt), protože zde nebudeme používat základní chladič. Ten je sice dostačující, ale není to tak úplně ono. Pokud ti nezáleží na tichosti, fajn, ale pokud ano, třeba aby to do filmů prostě nehučelo, tak tam časem můžeš lupnout velký Gelid Tranquillo (rev2).. Ten už se o dobré chlazení postará.. A tu skříň? Podle mě základem jek CoolerMaster Elite 311RC, která i docela pěkně vypadá. Chlazení má vcelku solidní a je docela pevná na poměry levných skříní.. Nabízí slušnou přední konektivitu a jeden tichý ventilátor vzadu.
Je na tobě/mamce zvážit, zda využije nějaké ty vymoženosti, jako dokovací pozice pro HDD, nebo množství USB vpředu, případně prachový filtr, pokud pracuje v prašnějším prostředí (chalupa s kamny/krbem).. Ale tohle je dobrá skříň..

DVD mechanika je pak vcelku jedno, všechny jsou totožné, takže Samsung nebo LG typu Sata..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Díky moc za rady, vážím si toho.
Pokusil jsem se tady něco postavit, pokud by něco bylo až moc zbytečné, rád vezmu něco levnějšího.
Bohužel jsem musel dát i HDD , protože mám sice 2 ,ale jsou IDE, ta deska už IDE konektory nemá.
Jak to vypadá?

Ale pokud je fat něco, co není na běžné použití nutné, nebo je zbytečné, rád bych poprosil o radu.

Díky

http://www.czc.cz/d708l0l66oh6h97g4de1r1gpua/seznam

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Musíš seznam nastavit jako veřejný (nkde je tam zaklikávátko, nebo bylo na starém webu)..
Ty disky se použít dají, na data určitě při použití ide->sata redukce, ale na systém to chce něco rychlejšího, než IDE disk, ideálně ten SSD, jak jsem zmínil..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Už by to mělo fungovat

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tohle je přesně to, o čem mluvím..
Desku jsem záměrně nebral maloformátovou, protože jeden nikdy neví, co za karty tam budeš potřebovat připojit. Nemusí se to vyplatit. Každopádně tak či tak jsme ti vypsal přesný soupis komponent, protože mám zkučenosti s výrobci i modely a ASUS je jediný, od koho bych si vzal desku. Ať už je to kvůli kvlaitě a životnosti, kvůli různým zajímavým funkcím, jako EPU nebo MemOK, nebo díky příslušenství jako Q-Connector, nebo je to i designem, a také asi nejpovedenějším UEFI BIOSem současnosti.. Prošly mi rukama desítky desek, zde díky fóru stovky lidí je mají v počítačích a problémů je minimum a když, tak nějaké prkotiny, které během chvíle vyřešíme.

Druhou podstatnou částí je zdroj. O tom si přečti zde www.PCPoradenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc Ke zdroji jsou připojeny všechny komponenty a když ten kiksne, často ssebou vezme i nějaké ty komponenty navíc.. Je to ale také otázka efektivity - kolik energie převede zdroj na teplo a kolik dovnitř na skutečnou elektriku, což se projeví na složence za elektriku..

U ramek jsem se nejdříve lekl, jakto, že jsou tak levné, ale nejsou. Tyhle konkrétně jsou totiž jeden modul a to není výhodné. Výhodné jsou dva od doby, co desky podporují Dualchannel, tedy práci 2 modulů současně, což může rychlost navýšit až o 100% (na dvojnásobek).. Viz www.PCPoradenstvi.cz/pruvodce-vyberem-operacni-pameti-ram

Pozastavil bych se ještě nad disky. Samsungy jsou v tomhle ohledu docela nepovedené a jejich životnost je nic moc. WD je špička v oboru, bohužel aktuálně nejdražší. Pokud by ti na data vystačily současné IDE disky, bylo by to jako dočasné řešení, než se ceny vrátí, kam patří, asi nejlepší v kombinaci se SSD, které jak jednou okusíš, už nebudeš chtít jinak.

Se vším nám pak souvisí ještě skříň, která si odnese snad jediný titul: hnus roku. Jednak je ohavná na pohled a jednak je kvalitativně tragická. Moc vtipně působí popisky jako "kvalitně provedená" "Vynikající volbou pro zákazníky" atp. Ne, není. Je hrozná, je měkká, vibrující, spíše plastová a alobalová, než kovová. Navíc se do ní nevejde deska klasického rozměru.
A ještě k tomu větráku - 80mm jsou hlučné. Pokud to skříň umožňuje, vol 120mm tiché větráky typu Enermax T.B. Silence.. Pro sestavu, kterou jsem já seskládal ale bude stačit ten jeden, co je namontován v Elite 311RC.

Ano, já to naprosto chápu, každá koruna je důležitá, ale tímhle vážně nic nezískáš, spíš naopak, získáš jistotu, že za pár měsíců budeš řešit první problémy, to zaprvé, a zadruhé budeš zklamán, že jsi si, nebo mamce, nemohl dopřát ani trochu luxusu a kvality. Je to rozdíl pár set korun na každé komponentě, který ve výsledku může dát rozdíl i 1000 korun, ale nic, co by se neoplatilo. Vyšší investice teď znamená žádnou nečekanou investici v budoucnu.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

A tak jsem se snažil... ale díky.
Dám na tebe a vemu desku,procák a ram dle tebe.
Co se týče skříně, na webu jí nemají a nechce se mi jí brát někde jinde.Neměl bys náhradu?
Takže ten zdroj je taky na nic ,předpokládám.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mají v oranžové barvě http://www.czc.cz/coolermaster-elite-310-rc-310-bkn1-gp/66155/produkt?q-... což je víceméně tatáž skříň o rok dříve se zdrojem ještě nahoře.. ta 311 je o něco lepší díky umístění zdroje dole. To taky levnější zdroje mají problém - nedosáhnout kabely.. U tobo Aurumu by neměl být problém... A ano, zdroje Hedy, Crono, Revoltec, EuroCase, to jsou zdroje nanic..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ahoj, tak jsem to dal (snad) dohromady.
http://www.czc.cz/d708l0l66oh6h97g4de1r1gpua/seznam

Jen pevný disk se musím ještě rozmyslet.Chtěl bych se ale zeptat, kdysi se výkon procesu bral podle frekvence , tedy čím vyšší GHz , tím lepčí.
Jak se teď porovnává výkon?

Ještě jedna asi stupidní otázka, pořád se dává teplovodivá pasta na procesor, nebo už je to součástí.

Díky

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo a prosím Tě, opravdu se nenajde deska ,kde je aspoň jeden IDE?
Ono přece jenom je škoda nechat nynější IDE HDD ladem a zbytečně platit za nový .

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Výkon stále určuje frekvence, ale ne tak doslova. Vznikající nyance jsou kvůli odlišné architektuře, čili jiné posloupnosti provádění instrukce. Jednu instrukci má lépe implementovaný ten a druhou zase jiný. Ve výsledku to při stejné frekvenci může vytvořit rozdílný výkon, ale ty rozdíly jsou dost malé pro běžné účely. V renderingu je pak rozdíl docela dost znát, ale zase lze využít více jader procesoru a tím potřebný výkon dohnat Dá se říct, že AMD jsou ve všech kategoriích cenově výhodnější, než intely (více výkonu za stejnou cenu), ale ten nejvýkonnější procesor je od Intelu..
V praxi platí, že ten FX-4100 je vážně dost rychlý procesor a dá se považovat za vyšší střední třídu, kam spadá těsně takový i5 2400..

V té sestavě ti stále straší ten mizerný zdroj.
Ten větrák, co jsi tam dal není úplně spatný, ale pak v té skříni teda jej dáš dozádu a ten zezádu přendáš dopředu (protože tenhle je výfukový a nedá se dát opačně..

Jak jsem psal, IDE je z módy ale existují redukce.. Ono ale pokud mají ty IDE disky natočeno přes 10K hodin, tak už je to za hranicí jejich životnosti a mít na nich důležitá data je risk..

A s tou pastou - je nanešena na spodku chladiče (BOXového, i většiny samostatných), ale je potřeba patrně zacházet - máš jen jeden pokus..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.