Problém se zamrznutím notebooku

Dobrý den, mám asi tak dva měsíce starý notebook:
Acer Extensa 5620
Intel Core 2 Duo T7500 2,2 GHz
2 GB DDR2
ATI Mobility Radeon HD 3470 256 MB vlastní pamět
320 GB disk a Windows Vista Home Premium

Problém se zamrznutím začal už u prvních nainstalovaných her avšak v té době se mi to stávalo velice ojediněle a připisoval jsem to možné nekompatibilitě s Windows Vista poněvadž se jednalo o starší hry (např. z roku 2001 nebo 2005) ale asi před týdnem jsem si nainstaloval hru starou asi měsíc čili poměrně náročnou na HW. Zpočátku bylo vše ok ale s příchodem graficky náročnějších levelů se zamrznutí dostavilo pokaždé do 15 - 20 minut. Proto jsem se začal ptát známých a bylo mě řečeno, že to způsobuje s největší pravděpodobností přehřívání. Dávalo mi to celkem smysl, starší hry jely v pohodě záseky by se za celou dobu co mám hry nainstalované daly spočítat na prstech jedné ruky a u novinky se to stávalo často protože je prostě mnohem náročnější na systém. Zkusil jsem proto stáhnout grafické nastavení ve hře, nejnovější ovladače a hlídat teplotu. Na chvíli to zabralo, maximální teploty po ukončení hry bývají u CORE#0 a 1: 70 - 72 stupňů celsia a max teplota HDD 50 - 52 stupňů (Senzor nebo čidlo grafické karty mi bohužel Speedfan ani HWMonitor nedetekuje) což jsem se dočetl, že bývá normální při 100% zatížení a hra šlapala bez problému. Ale...dnes se zamrznutí dostavilo už asi po 5 minutách hraní, kdy notebook byl zapnutý tak 8 minut a na dotyk byl chladný (vyšší teploty jsou cítit na dotyk) čili už opravdu nevím čím to může být jestli sem tam něco odvařil či co...:) Jinak to samotné zamrznutí přijde z ničeho nic, nepředchází tomu nějaké zpomalování hry, prostě se sekne obraz a zvuk a nefungují žádné klávesové zkratky nic. Kamarádi mají také Acera, déle než já, také hrají hry a žádný takový problém nemají. Děkuji za odpověď či radu v čem by mohl být problém a doufám, že můj příspěvek není offtopic a nepatří na nějaké herní fórum a také se omlouvám za tu délku (!!) ale nevím jak to napsat stručneji:)

Obrázek uživatele tatik

Délka příspěvku? Konečně někdo popsal, co se děje a co se snažil udělat. Takové příspěvky mám raději, než ty, kde někdo napíše : nejde mi to a to, co mám dělat. A když mu poradíte, tak se málem urazí, protože to už zkoušel a co má dělat dál. :o
Příčin Vašeho problému může být více. To, že se sekne notebook 5-10 minut po zapnutí, se může (samozřejmě by nemělo) stát. Příčina může být HW původu. Jinak teplota 70 °C patří k těm vyšším, ale na stránkách výrobce je uvedeno, že by ji měl procesor přežít. Co tedy dělat. Bude to spíše metoda pokusu a omylu.
1. Položit notebook na čistý stůl. Tím mám na mysli, že na něm nebusou věci jako papíry, knihy, sklenice, talířky apod. Jde o to, aby bylo možné proudění vzduchu kolem notebooku.
2. Zkontrolujte, zda je vyfukován vzduch ze zadní části notebooku ven. Je to ten ventilátorek vedle zdířky na připojení elektriky. A zda se ventilátorek točí.
3. Zkuste projet notebook na havěť.
4. Nechte běžet notebook "jen tak". To je bez toho, aby jste na něm něco dělal. Potom zkuste jednoduší věci jako surfování na netu nebo práci v office apod. Stále kontrolujte teplotu.
5. Příčinou může být i HW, třeba GK. Tady nezbyde nic jiného, než reklamace.

Dejte vědět, jak jste dopadl s teplotou.

Obrázek uživatele Pingus

Děkuji za odpověď:) Celkově by proudění vzduchu mělo být v pořádku, dolní mřížkou se vzduch nasává a zadní mřížka vyfukuje teplý vzduch, dokonce jsem zkusil notebook podepřít na krajích několika obaly od cd (asi do výše 4 cm od stolu) aby se mohl lépe nasávat vzduch onou dolní mřížkou:) (teploty uvedené výše v předchozím příspěvku jsou měřené už s touto mojí "vychytávkou") Jinak havětí by to snad nemělo být, projížděl jsem notebook jak antivirem tak i programem proti spyware a v obou případech nebylo nic nalezeno...Zkoušel jsem jak jste mi poradil všímat si teplot i při běžném provozu notebooku a vždy to probíhá následujícím stylem: Nejnižší teploty CORE#0 a 1 bývají tak 44 stupňů, větráček stojí čili teplota roste, dostane se na nějakých 55 - 60 stupňů, větráček se zapne (usuzuji podle zvuku) a teplota klesá zase k těm 45 stupňům, větráček se vypne a to celé se opakuje stále dokola. U HDD je teplota za normálního chodu kolem 45 stupňů a víceméně stagnuje. Šlo by nějak zjistit zda-li se nepřehřívá právě grafická karta, u které se mi nedetekuje teplota?

Obrázek uživatele tatik

Teploty vypadají dobře. Ve své podstatě to funguje jak má. Při stoupnutí teploty k 60°C se zapnou větráčky. Možná teplota HD mohla být nižší, ale je celkem v normálu.
Jak je to s grafikou, bohužel, nejsem schopen poradit. Nevím vůbec jak je to s čidlem.

Obrázek uživatele chomin

mozna ze by nebylo spatne, vypsat hry, pri kterych tohle dela a pri kterych ne (jiste potize s kompatibilitou by se mohly najit, ale tohle spise bude narocnosti na HW a naslednym nezvladnutim grafickou kartou).

ony totiz graficke karty dnes musi zpracovat neskutecne dat za vterinu a zalezi na kazdem i sebemensim detailu, ktery se na graficke karte vyrabi. pokud se neco ve fabrice zpacka(coz se proste nekdy stane), tak to vyresi reklamace.

takze kdyztak prosim zkuste vypsat nejake ty hry. dekuji ;-)
P.S. neni to armageddon, ale pokud to skonci reklamaci, tak nebude mit NB (pokud vse pujde, jak ma) max 2 tydny - mesic :-)

Obrázek uživatele Pingus

No vím určitě že mi to nikdy nezamrzlo u Carmageddonu 1:D Dále si nevzpomínám že by se to někdy stalo u Armed Assaultu, jestli ano tak max jednou - dvakrát (nyní již nehraju ArmA). Chvíli jsem měl také nainstalovaného Max Payna 1 který má ale problémy s Windows Vista (nejede hudba) takže jsem ho hrál jen asi hodinu nebo hodinu a půl a skončilo to zamrznutím:) Tehdy jsem myslel že to je právě onou nekompatibilitou takže jsem hru odinstaloval ale pak se mi to stalo asi 2x u SW:Battlefront II. To jsem ale ještě vše tak nějak nebral vážně nebo neřešil...Pak jsem si ale nainstaloval poměrně novou hru Brothers in Arms: Hells Highway a záseků výrazně přibylo:) Myslel jsem že to je přehříváním protože se to stávalo hlavně v graficky náročnějších misích (hořící město nebo hustý déšť) ale už se mi to dvakrát zaseklo když byl notebook na dotyk studený a teprve pár minut po zapnutí a co je mi divné že téměr na stejném místě (náhoda?). Jinak minimální požadavky na BiA:HH jsou 1 GB RAM a 128 MB grafika, já mám 2 GB a 256 MB grafika, hraju na 800x600, detaily na medium, stiny na low a stejně to zamrzá:) Přitom Armed Assault jel bez problémů a to je i přes stáří poměrně náročná hra...

Obrázek uživatele chomin

tak to pravdepodobne bude chyba na graficke karte. ony chudery zvladat fakt hodne, a jak se neco pri vyrobe skazi (jak jsem jiz rekl, staci detail), tak je karta temer nepouzitelna. :o

nahoda je ..., ale clovek nikdy nevi. proto zkuste NB projet vsemi moznymi programy - od antiviru, pres antispywary, cistice(ccleaner bych doporucil) a konce buhvi cim jeste. nevim zda-li by mohl byt disk tolik fragmentovan, ale to je velmi nepravdepodobne, po dvou mesicich vlastnictvi. pokud prece, tak zkuste HDD defragmentovat no a nakonec, pokud ani tohle vse nepomuze, tak zkusit preinstalovat Windows.

existuji ovsem lide, kterym jsou tyto cinnosti od rukou, takze pokud se vam tohle nechce delat, videl bych to na reklamaci. a mozna ze tuto verzi bych uprednostnil, protoze nam vse nahrava pro usvedceni chybne karty. ;-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.