Problém se startem počítače

Zdravím,

už od začátku července mám problém s neúspěšnými starty počítače. Po zapnutí se roztočí větrák procesoru i ostatní větráky, zapne se disk (kontrolka nepřetržitě svítí), blikne dvd romka, někdy se také roztočí na plný výkon větrák grafické karty, ale základní deska nepípne, počítač vůbec nezačne bootovat, monitor nedostává z grafické karty žádný signál. Po zapnutí setrvává počítač v tomto stavu, pomáhá pouze vypnutí (držení tlačitka start po 5 sekund), nebo přímo vypnutí zdroje.

Problém se projevuje naprosto nahodile, někdy se podaří spustit počítač na první pokus, někdy třeba na víc pokusů (2-5), někdy to nejde vůbec a jde to až třeba po několika hodinách nebo až druhý den. Po úspěšném startu se již problém nijak neprojevuje, počítač běží standartně. Nahodilost projevu problému zatím brání jakékoliv diagnostice, počítač jsem již dal do servisu, tam se ale problém neprojevil a rovnou mi ho vrátili (udělali testy pamětí, ty byly podle protokolu ok).

V projevu problému se mi zatím nepodařilo najít žádný systém. Zkoušel jsem postupně odpojovat disk, paměti karty a tak dále, ale nepodařilo se tímhle způsobem zjistit původce problému. Osobně mám podezření na zdroj. Problém se stejně nahodile projevuje, i když jsou zapojeny všechny periferie a stejně tak i když je do počítače zapojen pouze přívodní kabel. Flashnul jsem nejnovější BIOS, to taky nepomohlo.

Problém se poprvé začal projevovat na začátku července tohoto roku a vždy se stejně nahodile projevoval ve dvou různých lokalitách na opačné straně Prahy, kde byl počítač provozován.

Počítač jsem koupil v červenci roku 2008 jako jednotlivé komponenty, které jsem si sám složil. Poté počítač fungoval bez jakýchkoliv problému po téměř rok. Konfigurace PC je následující (nikdy jsem nic netaktoval):

Intel Core 2 Duo E8400, 3.0 GHz, s.775, BOX
Sapphire HD 4870 512MB DDR5 PCIE dual DVI-I Lite
Asus P5Q PRO - Intel P45, DDR2, s. 775 ATX
RAM Corsair 2x2GB DDR2 800 MHz XMS2 CL5 (TWIN2X4096-6400C5)
Microsoft Windows Vista Home Premium 64bit CZ OEM
HDD Samsung SpinPoint F1, HD753LJ, SATA II, 32MB - 750MB
Zdroj Fortron Blue Storm II 500W
LEADTEK DTV1800H, ana./digi. TV tuner, PCI, HDTV+FM
DVD-R/+R Asus DRW-2014L1T SATA Black&Silver/LIGHTSCRIBE Reta
Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Nexus 120x120x25mm, 500-2000RPM, PWM
CASE COOLERMASTER Centurion 532 Black RC-532-SKN1-GP

Setkal jste se již někdo s podobným problémem? Myslíte, že to může být zdroj, nebo rovnou je v háji deska?

Obrázek uživatele Peca

Tak já bych to tipnul na desku, teď mám jednu desku se stejným problémem danou na reklamaci. Vyzkoušej na ní jiný komponenty a uvidíš. Tady nejde asi nic jinýho než vyzkoušet komponenty vyřazovacím způsobem. Hlavně bych se zaměřil, jak už jsi psal, na desku a zdroj.

Obrázek uživatele Vondra

To je právě trošku problém, musel bych to zkoušet dlouhodobě, jak jsem napsal, chyba se objevuje náhodně, navíc vyměnit grafárnu nebo procesor nemám za co, můžu jedině v týdnu vyzkoušet jiný zdroj...Jinak zkoušel jsem jenom jednotlivý komponenty odpojovat až mi tam zůstala jenom deska s procesorem a furt to nešlo...

Obrázek uživatele Peca

No tak alespoň vyzkoušej ten zdroj a na desce nech pouze jeden modul paměti, CPU, disk a grafiku (vyzkoušej třeba i jinou).
Mě to dělalo po třeba 1hodinový zátěži, následném vypnutí (nebo úsporný režim) a zapnutí asi po cca 1 hodině. Když jsem to nechal vypnutý třeba 2 dny tak PC naběhlo v pořádku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je možné, že nějaký z kabelů prostě "nesedí" jak by měl? zkus je všechny zkontrolovat.. jinak taky to vidim na desku nebo zdroj.. vyzkoušet určitě můžeš, určitě se najde někdo kdo ti pujčí grafiku ap. nebo kdo ti dovolí vyzkoušet tvoje komponenty na jeho desce - počítač s PCIe, SATA2 a DDR2 má dnes každý ;)

Obrázek uživatele Vondra

Je fakt, že po delší době nečinnosti to naběhlo vždycky...

Jinak kabely jsou všechny zapojený správně, několikrát jsem to kontroloval. Zkusím nejdřív jinej zdroj.

Obrázek uživatele slavek

Vážený příteli.

Mám podobný problém. Po stisknutí tlačítka START se roztočí ventilátor asi na 3-4vteřiny a následně monitor ohlásí ztrátu signálu-/ logicky mezi tím již vypadne zdroj. / Toto nastává někdy až třikrát. Podle mne je závada v elektronické přídrži spínaného zdroje. Hladina napětí při startu a tím velkém počátečním odběru poklesne
a zdroj ji vyhodnotí svou vnitřní ochranou jako přetížení a vypne. Při opakovaném startu zůstává dostatečný náboj na kondenzátorech. Tyto při dalším startu nemají
prakticky žádný strmý proudový odběr a vše je v pohodě. Pokud bych měl schéma zdroje asi bych našel závadu. Při současných cenách zdrojů se mi však nevyplatí
tuto hledat.
Zdraví vás Slávek.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.