Problém se spouštěním PC (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den, mám problém se zapnutím PC.
AMD Athlon 64 3500+
Asus A8N-E Gb LAN, nForce 4 Ultra
2x 512MB DDR 400, 1x 1024MB DDR 400
HDD 250GB WD SATA
Po zapnutí počítače dlouze nabíhá memery test, občas se nedostanu ani k tomuto kroku. Několikrát se mi stalo, že PC zamrzlo v době, kdy jsem chtěl přenastavit něco v BIOSU, nebo se počítač zasekl v době ukončení memory testu nebo při nabíhání WIN.

Vyzkoušel jsem odpojit a znovu zapojit všechny kabely, našel jsem závadu netočí se větrák na CHipsetu nForce 4 Ultra na základní desce, deska je horká přehřívá se, mohl by to být problém zamrzání PC nebo mám zkusit hledat závadu jinde?

Předem děkuji za odpověď.

Obrázek uživatele tatik

jj, teplota je pěkná potvora. Klidně to může být příčinou nestability. Ten memory test s tím ale nemusí souviset. Ten se dá nastavit v BIOSu. Předpokládám, že se Vám testuje celá RAMka.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, moc nerozumim, takže ti to začalo dělat po tom, co si vlez do BIOSu?? doporučuju ho asi resetnout vyndáním baterky.. třeba si tam omylem vypnul ten větrák a proto se to přehřívá..

Obrázek uživatele Knoxville

Začalo to tím, že se PC zaseknulo při startu WIN, v BIOSU se mi to zaseklo jednou, při nastavování, zdá se mi, že počítač se zasekne po určité době, ať už se mi podaří spustit nouzový režim, bootování CD WIN, nebo v BIOSU při nastavování. Baterku jsem včera vyndal a nenastala žádná změna..dá se ten větrák v BIOSU někde mechanicky zapnout/vypnout?
Díky

P.S. jinak ramka se načítá celá, občas se mi to zaseklo i v tomto bodě....

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, asi nejlepší bdue zkusit udělat test ramek, ta,kže vypálit bootavací Memtest a otestovat viz sekce Home/návody
ten větrák se zapnout dát musí, ale každá deska má bios jinej, musíš pohledat, dycky si psát kde si byl a dykž ti to spadne, tak tam anvázat..

Obrázek uživatele Dick

Neodešel větrák? Točí se rukou volně? Resetnout Bios by mělo pomoct. Zkusil bych ho vyměnit.

Obrázek uživatele Knoxville

Radil jsem se s kamarádem a doporučil mi zakoupit kvalitnější větrák na chipset, protože se prý ta nForce 4 Ultra sama o sobě dost přehřívá. Vyndal jsem základní desku, koupil aktivní větrák a zkusím to rozchodit.

Obrázek uživatele Knoxville

Po znovu zapojení desky a všech komponentů počítač nenaběhne vůbec, do desky jde proud, točí se všechny větráky, při spuštění počítače si i "pípne" Floopy a DVD mechanika, ale deska nereaguje, nenaběhne ani grafika....
napadl mě ještě špatný zdroj, co myslíte?
popřípadě, nevíte kde by se dala v dnešní době sehnat základní deska pro Socket 939 - AMD? může mi někdo doporučit nějaký bazar, děkuji
-> základní deska by se měla podobat této Asus A8N-E Gb LAN, nForce 4 Ultra
jelikož jsem student, nemohu si bohužel dovolit zakoupení desky nové + nový CPU

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vyměnil jsi větrák a pc přestalo fungovat?? zkus resetovat bios a zkontrolovat, zda je bootování z disku..

Obrázek uživatele Knoxville

abych to vysvětlil, po zápojení počítače do sítě, se rozsvítí zelená dioda na základní desce, po zapnutí tlačítka Power, se roztočí větráky na Chipsetu, CPU, boční chladiče atd., "zahrčí" disketová mechanika a mechanika DVD ROM ale dál počítač nenajede - to v praxi znamená, že dokud byl počítač v pořádku dále pak zapípal midi zvuk (asi z desky) a na obrazovce monitoru se objevila zelená obrazovka s logem značky Asus a možnost vstoupit za pomocí tlačítka DEL do Biosu, dále pak následoval memory test atd.
- do tohoto zmiňovaného bodu se již nedostanu...kabely jsem kontroloval asi třikrát, zapojení souhlasí i s příručkou od Asusu.
Základní deska se již nepřehřívá, díky novému chladiči, ale zastavilo se to na mrtvém bodě.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to vypadá na poškozený BIOS, když nebootuje.. resetoval si ho vyndánim baterky?

Obrázek uživatele Knoxville

ano baterku jsem vyndával již několikrát, neukazuje to spíše na vadný Chipset?

Obrázek uživatele Dick

Zeptám se možná blbě. Když jsi připojoval zpět kabely, nezapoměls připojit všechny kabely od zdroje do desky. Nedíval jsem se na tvůj typ desky, ale bývá tam velký konektor a pak ještě jeden 4 pinový. Nezapoměls na něj?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mno, může bát, nám to takle jednou taky udělalo, nějak se "odpekla jedna malinkatá součástka, která asi náležela řadiči a nedostali sme se dál.. nenaběh disk, vubec se nezačínal točit ani.. tak sem koupili novej komp, byla to sedmiletá plečka dědovo.. zkusil bych vyměnit desku..

Obrázek uživatele Knoxville

Dick wrote:
Zeptám se možná blbě. Když jsi připojoval zpět kabely, nezapoměls připojit všechny kabely od zdroje do desky. Nedíval jsem se na tvůj typ desky, ale bývá tam velký konektor a pak ještě jeden 4 pinový. Nezapoměls na něj?

ano ten 4pin jsem tam připojoval, projel jsem zapojení asi 3krát....teď pracuju na sehnání nové desky :???:

Obrázek uživatele chomin

na novou 939 socket desku bych se podival na www.aukro.cz, nebo po nejakych bazarech.

stalo se mi jednou, ze jsem spatne naswitchoval desku a asi pul roku to jelo. dokud jsem nevimenil grafiku. najednou takove neprijemne aroma (urcite kazdy z nas alespon jednou zazil) a mohl si s grafikou a deskou akorat tak...;-) az posleze jsem zjistil, ze za to mohlo spatne naswitchovane jumpery.

i tohle muze byt problem. zalezi na tom, jestli a jaky hardware se vymenoval (vetsinou to ale dela pri prechodu z novejsiho na starsi hardware - napr. pri testu)

jinak se mi zda jako nejpravdepodobnejsi, ze vlivem prehrivani desky se odvarila nejaka soucast (muze byt boot obvod, okoli kondenzatoru, nebo samotny BIOS) a tim padem vymena za lepsi chladic jiz nepomohla (s baterkou to same).

mohu-li se zeptat...odkdy tento problem nastal a jelo vse v poradku do jiste chvile?

Obrázek uživatele Knoxville

Děkuju za radu, na Aukru právě komunikuju s jedním člověkem se stejnou základní deskou, jakou jsem používal do nedávna. Začalo to tak měsíc zpátky, kdy se po memory testu občas objevilo varování, že je něco s Chip Fan, prohlížel jsem teplotu na Chipu v Biosu, zkoumal jsem i otáčení větráku přímo na desce a vše se zdálo být v pořádku a proto jsem tomuto hlášení nevěnoval velkou pozornost. Bohužel se mi to asi vymstilo :-( :-) jinak jsem za poslední dobu v počítači nic neupgradoval, pouze jsem vyměnil nový chladič na CPU ale vše potom fungovalo...vyzkouším novou desku, snad to poběží! ;)

Obrázek uživatele Knoxville

Problém vyřešen zakoupením nové desky, díky všem za názory a rady :-)