Problém s novým PC

Dobrý den minulý týden v pondělí sem si nechal od známeho složit tuhle sestavu:

základní deska: GIGABYTE 780T-D3L
procesor: AMD FX-4100
grafická karta: MSI R6850-PM2D1GD5/OC
pevný disk: Hitachi 3.5" Deskstar 7K1000.C 500GB
operační pamět: Corsair 8GB KIT DDR3 1333MHz CL9 XMS3
počítačový zdroj: OCZ StealthXStream II 500W

zbytek neuvádím,podle mého nejsou už podstatné :-) :-)

A stala se nemilá věc,instalace ovladaču i OS byl zcela bez problému,ale bohužel po necelém tejdnu užívání se stalo že počítač se zakousl a po restartu již nenabíhá a monitor hlasí no signal,napadla nás grafická karta,tak sme jí ozkoušeli v jiném PC a bez problému fungovala,hard disk je také v pořádku. a vzhledem k tomu že když restneme počítač tlačítkem na bedně,tak neprobliknou diody na klavesnici a ani nesvítí myš,tak si myslíme že je to základovou deskou.
budu rád za jakou koliv radu či typ at už ohledně problému co mám a nebo zda ta sestava je správně složena.

děkuji předem

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, odpoj od desky všechny HDD, mechaniky, mouse, USB disky (flešky), tiskárny a nech jen klávesnici s monitorem. Musí nabíhat BIOS, odzkoušej monitor jinde at vyloučíš i chzbu monitoru. Pokud se nic nezmění, vytáhni tak na 10 min baterii BIOSu (samozřejmě odpojená deska od zdroje). Po startu se větráček na CPU roztočí?

Obrázek uživatele pubas88

větráček na cpu se roztočí. Vyzkouším to co píšeš,vše poodpojovat. monitorem to není zkoušeli sme na jiném Pc a zcela bez problému funguje

Obrázek uživatele pubas88

Tak sme vše poodpojovali,nechali sme jen klávesnici a monitor a uplně mrtvý. Větrák na grafárně i na procáku běží bez problému. tedka sme vyndali baterii biosu,tak uvidíme za 10 minut.

Obrázek uživatele pubas88

Tak sme baterii biosu vrátili zpět a stále stejné. Monitor mrtvý a klávesnice také. Nenabehne vube nic :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zkus ještě jiný zdroj, prověř zapojení všech kabelů (rozpojit a vypojit), věř že je zapojeno napájení procesoru (kablík někde v jeho okolí, 4 nebo 8 kolíkový).. Počítám, že procesor nemáš kde ozkoušet (jinou desku)

Obrázek uživatele Michal Čížek

no tak to je vážné, komponenty tedy budou v záruce? Je potřeba zjistit co by to mohlo být, zůstává zákl. deska, CPU, nebo RAM. CPU a RAM jde odzkoušet na jiné základovce se stejnym socketem a pokud pofrčejí, je v čudu základovka. Jinak pokud je záruka, neřešil bych nic at se nepřijde o záruku.

Obrázek uživatele pubas88

právě jdeme zkoušet jiný zdroj,tak uvidme.
a jen sem se chtěl zeptat,zda si myslíte že by bylo lepší drobet připlatit a vyměnit za jiný zdroj ten současný a nebo dát jinou základovku.
jinak se zárukou problém nebude,vše objednávané z alzy,takže výměna nebude snad problém :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No ten zdroj, co máš, se mi nelíbí, ale vyloženě špatný by být neměl.. Ale pokud exnul takhle brzo po koupi, tak tu něco nehraje..

Obrázek uživatele pubas88

Tak sme vyzkoušeli jiný funkční zdroj model seasonic ss - 500et a stejnak beze změny.
takže zdrojem to nejni,zbývá už jen cpu a základová deska,ale to už nikde nevyzkouším. jinak přemejšlím že raději změním zdroj na http://www.alza.cz/fortron-aurum-500w-d294000.htm
přeci jen má lepší hodnocení,teda pokad v alze budou ochotni vyměnit. :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No nejen že má lepší hodnocení, ale i cenovku :D Joo, je vidět, že jsi myslel hlavně na peněženku, ne na kvalitu, a teď ti to tu selhává. Osobně doufám, že to bude deska, procesoru by byla škoda. Pokud jsi to ale sestavoval doma sám a netestoval jsi, mohl jsi blbě usadit chladič na cpu, přehřálo se to jednou víc než by mělo a cpu shořel.. Proreklamovat se sice obvykle dá, když děláš blbýho, ale nevyhovuje to zorvna moc statistice prodeje..

Obrázek uživatele pubas88

no procesor se nepřehřál ani jednou hnedka sme na něj koupili nový větrák a to zalman CNPS7000C-AlCu,takže to sme snad nepodcenili a plus sme do case přidali další 3 ventilátory pro jistotu :-) aby tam vzduch cirkuloval :-)

Obrázek uživatele pubas88

a na procesor to nevypadá. zkoušeli sme na té zákaldové desce jiný a to AMD phenom x4 840 a bylo to beze změny.

Obrázek uživatele pubas88

A jen sem se chtěl ještě zeptat,jelikož to vypadá na základovku,zda mohla být chyba na naší straně volbou nějakého komponentu a nebo doopravdy se mohlo jednat o chybový kus? a nejspíš asi při výměně základové desky zvolím možnost přihodit nějakou kačku navíc a dát tam lepší základovku,přeci jen na té by se šetřit nejspíš nemělo :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Správně by se nemělo šetřit na kvalitě žádné komponenty, ale základovka a zdroj jsou nejpodstatnější.. Každopádně pokud jiný procesor nejde, koukni ještě na stránky výrobce desky do CPU support, jestli tebou otestovaný je deskou podporovaný (na 99% je ale víšco), a kdyžtak teda deska.. Otázka je, jestli je deska špatná sama, nebo odešla třeba tím, že ji usmažil šitský zdroj, nebo tím, že její chlazení je nedostatečné a přehřál se čipset, který nemá teplotní ochranu a smaží se, dokud neumře..

Obrázek uživatele Michal Čížek

jestli deska byla nová, bude to nejspíš výrobní vadou desky, takhle brzo pokud se to opravdu nepřehřálo to na nic jiného nevypadá. Nejspíš mohlo dojít k přehřátí čipu jižního můstku u gigabytek jsem se často spálil a pokud tam byla výrobní vada v přiletování čipu, je to raz dva v kopru. Prostě reklamace to určitě vyřeší.

Obrázek uživatele pubas88

no viděl bych to hnedka v pondělí naběhnout do alzy a vyměnit muj stávající zdroj OCZ StealthXStream II 500W za Fortron AURUM 500W
a základovou desku GIGABYTE 780T-D3L za ASROCK 880GMH/U3S3
s výměnou by neměl být problém,tedka sem mluvil se svým kamarádem co u alzy má známé.

Obrázek uživatele pubas88

snad to tedy nebude procesor,ten nemáme kde ozkoušet,ale ten co sme tam zkoušeli,tak podporovanej je :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Z Gigabyte na Asrock je jako z deště pod lampu. Vem si ASUS M5A97 PRO, lépe pak M5A99X EVO, ta už je ale dražší a patří kvyšší střední třídě..

Obrázek uživatele pubas88

asi se přikloním k ASUS M5A97 PRO z hlediska finančního.
a s tím zdrojem? Myslíte že nechat ten současný nebo raději vyměnit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Aurum je skvělý zdroj, ale aj ten OCZ se "dá" snést..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.