problém s napajením notebooku

Zdravím všechny. Mám takový problém. Zapnul jsem notebook, jel na baterii (cca. 10% nabito) Tak jsem zapojil napájení ze sítě a šel jsem kouřit, přijdu zpět a ntb vypnutý. Zapnout už nejde. Pouze bliká indikátor baterie oranžově. Nabít nejde, když zapojím napájení ze sítě, tak se žádná dioda napájení nerozsvítí. Včera jsem ho celý rozebral, zapojil napájení a měřil, jestli jde do ntb proud. (Od power jacku do MB a na těch plíškách jak do nich zapadne baterie.) A proud tam jde. Když je zapojené napájení, tak na mb něco jemně cvaká. Když vypojím napájení, tak to cvakat přestane. Složil jsem ho zpět a zkouším zapnout a zase jen bliká indikátor baterie. Je těsně po záruce, takže pech. 8-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

buď odešlo trafo, nebo napájecí obvody NTB.. trafizjistíš snadno, když změříš jeho výstupní napětí na tom vnitřním kontaktu (pokud se jedná o klasický dutý kolik, může být také čtyř/pěti kolík)..

případně mohla ještě vyplivnout baterka, ale to si nemyslím.. chtělo by to zkusit jiné trafo (stejných specifikací)..

Obrázek uživatele east

ten kolík jsem měřil jako první a proud tam jde. Tak fakt nevím.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud můžeš, použij jinou baterii.. pokud ani tak problém nezmizí, je to jednoznačně napájecí obvod, jenže jeho vyhledání a oprava by byla poměrně drahá, takže NTB je na odpis nebo náhradní díly..

Obrázek uživatele east

Tak to bude asi napájecí obvod, jelikož mi přijde divné, že po přípojení napájecího adaptéru s vyndanou baterkou notebook nejede a ani nesvítí, že je připojený v napájení. A že by to dělala celé baterka, to se mi nezdá. 8-) Jestli to pomůže, tak notebook se vybil, až se vypnul, protože se mi nedobíjela baterka. Takže s jinou baterii by to šlo až to úplného vybití a pak nic, protože bych ji asi nenabil. A ještě mě něco napadlo, jelikož mám blbej voltmetr, který ukazuje 6- a 6+ a pak 100V, 230V atd. Tak mě napadá, že to může být i nabíječkou a deska mi ukazuje sice, že tam proud jde, ale může tam jít málo a proto to notebook nenastartuje a nenabije to baterku, což se mi zdá, jako přijatelnější varianta a docela logická, ale pak zase nevím, jestli kdyby byla v háji nabíječka, jestli by nedávala vůbec proud?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no jak říkám, adaptér vyzkoušíš v jiném NTB.. ale jelikož se jedná pouze o transformátor, tak ten dá tolik proudu, kolik se po něm chce, do doby, než se přepálí jedna z cívek.. pak už nedává žádný..

Obrázek uživatele east

Když všude koukám na nabíjecí adaptéry, tak to vypadá jinak, než jaký mám u ntb, já mám vlastně nabíječku stejnou, jak u mob. telefonů. Ale všude prodávají nabíječky, že se zapojí do zásuvky, pak jde ze zásuvky kabel do trafa a z trafa do power jacku. Já to mám dohromady (vypadá to jak nabíječka na telefon), ale způsob asi stejný. Nebo tam může být něco jinak?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jediným smyslem trafa, ať už vypadá jakkoliv, je transformovat napětí 220V na potřebné, které chce NTB.. některý chce 14V, některý 20V.. potřebuješ adaptér se stejným konektorem a stejným výstupním napětím..

Obrázek uživatele east

Takže téma se může označit za vyřešené :-) Jak se říká, lidská hloupost je nekonečná. :)) Máti odjela na dovču a jelikož je ntb její, tak si schovala napájecí kabel a já tam celou dobu strkal napájecí kabel na elektronické šipky, vypadá fakt totožně :)) Jenže problém je v tom, že na šipky to pouští jen 9V :)) Takže 3x rozebraný ntb zbytečně. :cool: Teď už můžu v klidu spát, když se vrací v pondělí :))
Jinak děkuji Tobiasi za Tvůj čas!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ježíš!!!! :))

a ten origo kabel - fakt má to trafo přidělané přímo na zásuvkovém konektoru? protože tak to právě mají tyhle malá trafa, ale u NTB jsem to ještě neviděl :P

Obrázek uživatele east

abych pravdu řekl, tak Ti ani nevím :-) Ale myslím si, že ano, no, kouknu se a až ho najdu, tak napíšu :))
Edit: Tak má to trafo klasicky taky zvlášť, našel jsem ho, měla ho schovaný ve skříni. Zapnul jsem ntb a vše jde jak má, tak mám radost, když jsem ho rozebral, že jsem nic nepokazil, ale no co, alespoň další zkušenost. Pro mě zůstává na prvním místě stejně stolní pc :cool:


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.