Problém s HDD

Zdravím, mám problém s HDD.
HDD mám již dlouho a prostě postupem času a všelijakých náhod/nehod mám problém s vadnými sektory. Když jsem si přeinstaloval Win XP, tak cca týden vydržel, a poté buď při nastartování nechtěl načíst ani do přihlašování, a když už, tak to hlásilo všelijaké chyby, že toto je poškozeno, a že tohle chybí, atd...
Mám HDD SATA 250 GB, a chci se zeptat, zda-li je možné nějak "vysekat" ty vadné sektory, a používat jen ty co jsou v pořádku (určitá část), kdyby ten zbytek toho poškozenýho místa prostě "zmizelo" aby se tam vůbec nic nezapisovalo, jako kdyby to neexistovalo.

Stáhnul jsem si program Hard Disk Sentinel, je výborný, ale nevim jestli je zrovna přesný, a poté bych mohl vidět ty vadné sektory při kontrole, ale problém je v tom, že to musí být registrovaný. Já ale nemám přes 800 Kč na registraci.

Hlavně bych chtěl nějaký program na kontrolování teploty HDD, test povrchu disku (ty sektory), test disku, zkouška teploty, hluku a výkonu atd...

Něco takového, aby to bylo nejlépe plná verze, a zadarmo, a popř. když by to bylov češtině, byl bych taky rád

Děkuji moc za rady

Obrázek uživatele Michal Čížek

Zdravím, tady je program pro odhalování chyb na discích http://www.pcporadenstvi.cz/checkdisk . Osobně ti nedoporučuji setrvávat na takovémto HDD se systémem, ikdyž obejdeš chybné sektory, tak se začnou určo objevovat na dalších místech.

Obrázek uživatele M.K.

A nějaký takový jako Hard Disk Sentinel?

Obrázek uživatele Michal Čížek

http://www.edownload.cz/sw/hdd-health/
http://www.edownload.cz/sw/hdd-thermometer/
zkus toto, ale radim nešpekulovat a sehnat novej HDD

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dávat 800 za program který ti řekne "váš disk je rozbitý"??? :)) si za 800 koupíš novej disk.. :D

každopádně vadný sektory jsou prevít a budou se rozrůstat, až jednoho dne, z čista jasna přijdeš o všechny data na disku... raději neriskuj, takovýhle disk dávat snad jen na velmi nepodstatná data, filmy atd, co se snadno sežene znovu..

Obrázek uživatele M.K.

Když dám Test povrchu disku, typ Test čtení, a bude třeba číst danou oblast velmi pomalu (třeba 10 MB/s, 1MB/s, ...) znamená to, že to je takové "poškozené" ?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano to znamená, že je poškozený. Když HDD vykazuje takovouto chybu, většinou velmi rychle umře docela, zvlášt jako systémový disk, kdy se defakto permanentně namáhá, toto je znamení urychleně zazálohovat data.

Obrázek uživatele M.K.

A nějaký program který by ty poškozené části třeba upravil tak, aby nebyli používány, nebo třeba smazány? Existuje přeci nějaký, ale já nevim jaký :(

Obrázek uživatele Michal Čížek

použij chkdsk v příkazovém řádku, to bude asi nejlepší volba

Obrázek uživatele M.K.

Jenže tady nastává problém.....

Dám Příkazový řádek, napíšu chkdsk, a napíše mi toto:

"Přístup byl odepřen, protože nemáte dostatečná oprávnění. Tento nástroj je nutné spustit v režimu zvýšených oprávnění."

To není možné, sám jsem admin a správce tohoto Windowsu (instaloval jsem si ho sám), takže nevim co s tím je :( :(

Obrázek uživatele Michal Čížek

máš w7? tam musíš v OVL. PANELY/SYSTEM A ZABEZPEČENÍ/ v položce Centrum akcí - ZMĚNIT NASTAVENÍ NÁSTROJE ŘÍZENÍ UŽIVATELSKÝCH ÚČTŮ - POSUVNÍK STÁHNOUT AŽ DOLŮ a po restartu by tě to tam mělo pustit.
Nebo ve vyhledávači napsat chkdsk a prav.tlač mouse vybrat spustit jako správce.

Obrázek uživatele M.K.

Ne, Windows Vista Home Premium 32bit

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak s Vistou nemám žádné zkušenosti, ale tim spustit jako správce by to mělo jít také.

Obrázek uživatele M.K.

Dobrý jsem tam.

A pokud by to tam ukazovalo že to je čistý?

Obrázek uživatele Michal Čížek

no ono to projede disk a věci na pochybných clusterech to přenese jinam a ty vadné by to mělo uzavřít, takže nějakou chvilku by to mohlo šlapat, ale vady se budou rozrůstat, takže je jen otázka času, kdy to klekne.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

asi takhle... vadné sektory se dají přealokovat, ale záložních sektorů má disk jen pár a hlavně je to nestabilní a pouze dočasné řešení! kus si klidně z bazaru za 500,- 500GB disk WD a máš vystaráno..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.