Přehřívání procesoru

Ahoj,
v poslední době sem začal mít problém s přehříváním procesoru. Když pustim PC a pohybuju se jen ve Win tak je to dobrý, ale jakmile spustim nějakou hru, větrák se začne strašně točit - z cca3400 otáček na 6000, teplota procesoru se začne zvyšovat a nakonec se PC vypne. Ten interval má docela výkyvy, někdy to vydrží dýl, někdy se to během minuty vypne. Nicméně větrák procesoru se pořád točí než se PC vypne, takže bych si tipnul že v něm chyba neni, protože je mi divný že pri 6000 otáčkách se procesor přehřeje během 2 minut... zítra mam v plánu koupit chladicí pastu a nanést jí na procesor, myslíte že by to mohlo pomoct? Popř. máte nějaký jiný návrhy?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jednak - chladič je vyčištěný od prachu? jednak nesundaval jsi chladič z procesoru?
je možné, že pasta je odpečená a výměna pomůže..
co je to vlastně za procesor? asi je na něm sériový BOX chladič..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Chladič zaprášený neni, a sundavanej taky nebyl...
A ano, je to boxovaná verze.. procesor je to AMD dual core 6000+

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak jedině pasta... asi nemá moc smysl investovat do nového chladiče..

Obrázek uživatele Malignus

I když Noctua uchladí všechno... 8:-)

Obrázek uživatele Apofis

No já na stejným procesoru měl tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=63050 je to za dvě kila ale vůbec mě to neřvalo.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak dneska sem koupil pastu, nanesl jí... jediný efekt který to má, že větrák se tolik nepřetáčí, tzn ne do takových otáček.. tak sem myslel že všechno bude v pohodě, když pár minut na to, cca 4min po spuštění hry, se počítač zase vypnul. Když ho zkusim zapnout, tak se sice roztočí větráky, ale systém se nespustí, obrazovka je černá.. když vypnu zdroj tlačítkem vzadu a pak ho zapnu, tak se pc spustí.. takže problém bude asi někde jinde..
Máte nějaký nápady?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jakým způsobem nanášíš pastu? roetřeš na procesor a pak dáváš chladič? to je ten nejbublinovější způsob :)) vem si dvě skleněný destičky a zubní pastu a zkus si to, nejlepší je bobík doprostřed, ideálně ve tvaru pyramidy :D

když sáhneš na chladič toho procesoru, měl by jsi se spálit, pokud se procesor kvůli tepltě vypíná.. pokud ne, tak je problém mezi čipem a chaldičem (je možné, že odešel i pojící materiál mezi čipem a heatspreaderem (ten obal na procesoru, kovový) a to se nedá spravit, snad jen zkusit reklamovat.. protože jediný jiný vysvětlitelný důvod je fyzické poškození procesoru nebo něčeho v okolí..

Obrázek uživatele Solomon1234

Měl jsem podobný problém, až jsem zjistil, že u plastového rámečeku, který je kolem prosesoru a je k němu připevněn chladič, tak je prasklá jedna nožička kterou je připevněn k základové desce. Tím docházelo po zahřátí procesoru k odchlípnutí chladiče od procesoru a k naslednému vypnutí PC. V bazaru jsem koupil za pár Kč nefunkční desku se stejným rámečkem a opatrně ho vyndal a vyměnil a bylo po problému.

Obrázek uživatele Apofis

To si měl určitě Inteláckej procesor AMD to má drobet jinak a bejt prasklá jedna úchytka snad ani na desce nemůže držet.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak ten rámeček to neni, s tim už sem měl taky jednou zkušenosti.
Jinak, jo zapadam do bublinovitý skupiny nanášečů pasty :D .. dělal sem to poprvý takže tak no.. ale i když to neni nejlepší způsob nanesení, nemyslim si, že je to důvod k tomu, aby se pc 4minuty v zátěži hned vypl .. chladič horkej je po přehřátí .. myslíte že je možný, že ten chladič je špatnej a nezvládá to chladit? Mě to přijde trochu divný, když i při skoro 7t otáčkách nezvládne schladit ten procesor alespoň tak, aby se nepřehřál... zaprášenej neni, pasta je nová.. Mohl bych koupit novej, ale to bych radši až když si budu jistej, že je to opravdu tim chladičem..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no vzhledem k naprosté jednoduchosti toho chladiče na něm není nic k rozbití, je to jen blok hliníku s profrézovanými drážkami.. tedy pokud nemá třeba měděnou základnu, které se mohla oddělit od hliníkové části..
jasně, bublinová pasta zvedne teploty (sníží efektivitu), ale ne tak razantně, aby se procák ihned přehřál...
může to být i vadným/levným zdrojem.. můžeš prubnout jiný.. bylo by fajn, kdyby v okolí měl někdo nějakej větší chladič a zkusit to chvíli na něm, co to udělá...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Hmmm .. zdroj byl v počítači měněnej nedávno, je tam úplně novej teď..ale o jeho kvalitách si jistej nejsem, nekupoval sem ho já, neni to totiž mý pc, ale bráchovo, a zdroj mu měnili v prodejně .. - co se tohodle týče, jak už sem psal, když se pc přehřeje a vypne se, tak pak když ho spustim tak se nezapne systém, pc běží ale obrazovka je černá a systém nenaběhne.. ale když vypnu zdroj tím tlačítkem vzadu a pak zas zapnu, tak se pc spustí normálně.. (jinak je třeba počkat několik minut dokud nejde pc zapnout normálnim způsobem, tzn. bez vypínání toho zdroje) - je tohle normální, že po vypnutí a zapnutí to funguje, nebo by to mohlo naznačovat, že něco je tam divný? ...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jo mezi tím by mohla být spojitost snad v nějakém přepětí, kterés e ypnutím zdroje vybije... zkusil bych jinej lepší zdroj, protože to co ti tam daj v obchodě jsou s(r)áče typu EuroŠmejd :(

Obrázek uživatele Apofis

No podobný problém sem měl ale jen s tím zapínáním na zapínací tlačítko to nereagovalo ale když sem to odpojil od proudu šlo to a zjistil sem že to bylo zdrojem v mironetu mě dali zdroj eurocase550W a když sem ho vyměnil za fortron bylo to dobrý. Ale s tím procíkem bych asi zkusil jiný chladič.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dobře no.. budu přemejšlet nad koupí jinýho chladiče nejspíš teda .. co se týče toho zdroje, je možný to nějak zmonitorovat a zjistit, jestli tam nedochází k nějakýmu přepětí nebo tak něco? Třeba přes Everest nebo tak?.. V tomhle se ale už nevyznam, nevim jaký hodnoty by tam měly být, takže bych to asi jen tak nepoznal ..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jinak teď je teplota procesoru, když je PC v klidu, puštěna je jen Mozilla a ICQ, 54°C a to je ještě ke kompu postavenej větrák, kterej ho chladí, bedna je otevřená..
Co se týče teplot a podobných věcí, v tom se moc neorientuju, ale 54 mi přijde hodně, vzhledem k tomu, že mý PC má v klidovým stavu teplotu okolo 30°C .. bylo by možný aby zdroj posílal do desky moc proudu a tim přehříval procesor? nemělo by se tim pádem ale pak přehřívat na desce všechno? Grafická karta např.? ta má 53° ale to ta na mým pc taky, taže myslim že to neni moc..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no 54 v klidu je dost... kolik je to v zátěži?
no záleží, kam jde to vyšší napětí, nebo zvlněné napětí, procesor má vlastní větev.. ale změřit se to dá jen speciálními přístroji, lepší je prostě zjistit, co je to za zdroj a pokud nějaký šmejd, tak se to vcelku objasní a pomůže zkusit kvalitnější kousek..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

V zátěži to začne stoupat až k 70 + - .. než sem vyměnil tu pastu, tak sem načapal ten procesor v zátěži, jak si to peče přes 80° .. nevim, jestli by se to teď taky vyšplhalo tak vysoko, protože se to vypne dřív, než stačim zkontrolovat Everest..
Ptal sem se bráchy, a v prodejně mu tam dali zdroj za 500,- takže žádnej zázrak to nejspíš nebude ...
Ty bys to teda podle indicií tipoval na zdroj?
Btw je těžký ten zdroj vyměnit? Ještě sem zdroj neměnil, takže kdybych teda musel koupit novej, chtěl bych vědět jestli se tam dá něco pokazit...
A mohl bys mi případně nějakej doporučit, na AMD dual core 6000+, geForce 9800, 2gb ram, zák.deska Asus M3N72-D ... nic předraženýho, ale ani žádnej low.. 550W je vyhovujících ne?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no nemá smysl kupovat zdroj, pokud to nepomůže... chce to nejprve ozkoušet... zkasit se nic nedá, konektory nepasují, kam nepatří :) není to těžké jej vyměnit, ale často kvuli tomu musí z PC ven i deska..

jinak tobě bohatě postačí Fortron Black Power 450W

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak ten zdroj co tam teď je, je REDSTAR LC-B450ATX 450W ..
Zjistit, jestli je ten zdroj špatnej nejde jinak, než že ho vyndam a zkusim tam jinej? Já totiž jinej zdroj nemam k dispozici... neexistujou třeba nějaky softwarový testy, který změří nějakým způsobem, jestli tam nejde moc velky napětí atp? ..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vzhledem k výrobci tě ujišťuju, že je to šunka a doporučil byhc ti koupit něco od Fortronu, pokud máš trochu vzácnější, než obyčejný hardware...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ahoj,
PC sem odnesl do opravny, že mám podezření na špatnej zdroj, nechali si ho tam 1 den a když sem se pro něj vrátil, tak mi řekli, že zdroj je naprosto OK a že problém přehřívání byl v tom, že chladič a větrák procesoru byly zanesený prachem atd... to se mi moc nezdálo, sice neco tam bylo, ale ne takový množství, že by to vyplo PC behem pár sekund.. tak to prej vyčistili a přidali tam ještě jeden náhradní větráček aby se to líp chladilo... taky mi bylo řečeno, že to přehřívání a vypínání pc způsobuje grafická karta..
.. uběhly asi 2 měsíce, kdy všechno jelo ok, ale před pár dny se PC začal přehřívat a vypínat znovu.. tak sem vyndal chladič procesoru, profouk a vyčistil, aby nikdo nemohl říct, že je zanesenej ale problém je furt stejnej.. kouknul sem teda na everest jestli se ta grafika topí, ale ta má průměrnou teplotu, ale procesor 1.jádro ukazuje 100°C při zátěži...
pokud nemáte nějaký spásný nápad,asi zkusim jinej servis.. nebudu platit ňoumovi za čištění větráku, když problém je očividně jinde ..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Když jsi měl sundaný chladič CPU, nanesl jsi potom novou teplovodivou pastu mezi CPU a chladič?
Nezbude ti nic jiného, než PC k někomu přinést a odzkoušet na pořádnym zdroji, psal jsi, že bráchovi měnili zdroj za 500,- . Určitě bys neprohloupil koupit zdroj, co Tobias avizoval, byl by to kvalitní základ pro případnou budoucí sestavu. Jak to vypadá v BIOSu, jede vše v defaultu? Nepředpokládám, že na standartnim BOXáku jsi přetaktovával. Co nastavení hodnot napájení manualně. GK jsi zkoušel jinou, když v servisu povidali, že to blbne kuli ní?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo, nová pasta tam byla, bylo jí tam clekem dost, nicméně chladicí pastu sem měnil den před odvezením PC do servisu.
Zdroj sem měl v plánu koupit jinej, jenže po tom, co mi v servisu řekli, že se to kvuli zdroji nevypíná, sem to odložil. V BIOSU sem žádný hodnoty neměnil, ani sem netaktoval. A GK sem jinou nezkoušel, nemam jinou k dispozici.. ale kontroloval sem přes Everest její teplotu, a ta je v pořádku i při zátěži nevylejzá na nějaký vysoký hodnoty, zato procesor se peče kvalitně... sice nejsem žádnej odborník, ale myslim si, že v GK chyba neni, myslim že ten chlapík v servisu jen střílel od boku..

Obrázek uživatele Michal Čížek

To je zvláštní, když ti jádro hlásí 100 a šáhneš na chladič, spálíš se nebo je chladič vlažnej? Pokud je vlažnej, bude bud špatně uloženej chladič s pastou na CPU, nebo přímo v CPU nebude jádro chlazeno tělem CPU, tudíž ani odvod tepla na chladič. Pokud bude chladič vařící, je otázka proč, pak bych to viděl na nějakou anomalii v napájení CPU.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ne vlažnej neni, ty žebra chladiče jsou hodně horký...
Když říkáš anomálie v napájení CPU, pokud by to byl ten případ, byl by za to zodpovědnej ten zdroj?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zdroj může být zodpovědný za cokoliv... pokud bude dodávat zvýšené napětí, pak se komponenty a hlavně procesor bude přehřívat než by měl za normálního napětí... a při dosažení extremné hodnoty se ten heatspreader na CPU může od čipu oddělit a pak je tam mezera a je to jako kdyby jsi pod chladič nedal pastu žádnou.. bohužel to se jen blbě pozná a jediné řešení je uznaná reklamace...

každopádně to bys měl hned puchejř, kdyby chladič měl fakt těch 100°C.. podle mě tam v pastě bordel bude a jestli ne, tak to bude v CPU samotném..
každopádně chce to uhnat kámoše, vzít mi grafiku a zdroj a otestovat to...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.