priorita IDE boot před SATA?

Dobrý den,
řeším instalaci XP na PC se základní deskou A8N-SLi premium. Mechanika je IDE (prim. master) disk SATA (prim. master). V BIOSu je nastaveno 1st boot z CD-ROM ale "přeskočí" ji a bootuje rovnou z HDD. Pročetl jsem spoustu zahraničních, cz i asus fórum ke zmíněné desce, pročetl komplet user guide ale nepřišel jsem na to jak změnit prioritu IDE před SATA (pokud něco takového je)
Poraďte prosím co mám nastavit v BIOSu případně jiné řešení (kromě koupi SATA mechaniky :) ). Odkaz http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket939/A8N-SLI%20Premium/e2435_a8...

Předem děkuji za odpověď

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tady bude problém jinde.. hodně lidí (i já) má mechaniku IDE a disk SATA (tam se master a salve nerozlišuje)..

dej privní normálně disk a při postu mačkej F8 (nebo jinou F klávesu) a ono ti to nabídne manuální boot menu kde si pro účel té jedné instalace zvolíš mechaniku..

jinak mechanika funguje správně? máš ji správně ojumperovanou?

Obrázek uživatele awaken

jumper je správně, sestava ještě před týdnem fungovala než se sesypaly okna a já ho dostal na "opravu". boot menu přes F8 jsem zkoušel už předtím ale nepomohlo. zkusím tam dát jinou mechaniku a uvidím. díky za rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud máš tu možnost, ozkoušej jinou.. případně restart biosu vyndáním baterky.. pád oken s tim asi mco souvislost mít nebude.. otázk je z jakého důvodu padly - třeba při čtení z mechaniky..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.