Přehřívání PC

Předem se omlouvám,jestli tím někoho otravuju,ale moc o PC jesště nevím a navíc jsem nevěděl,jestli to mám dát sem nebo do Softwaru-Hry,ale spíš se jedná o počítač jako takový,než o hry.Takže normálně hraju nějakou hru například:Call of Duty 4,Asassins Creed,atd... jedu na plný detaily úplně bez problémů a nejednou se mi to začne nehorázně sekat,ale jen na takových 20sec a po té chvíli už mi to jede zase normálně.Nejsem si jistý,ale myslím si že se mi přehřívá PC.Ale nevím čím to přesně může být.Moje sestava je:
==================================
CPU:AMD Athlon 64X Dual Core 5000+(2,59GHz)
RAM:2Gb
HDD:500Gb
Základní deska:Asus M2A-MX
Grafická karta:ATI Radeon HD 4670(1Gb)
Operační system:Windows Xp+Service Pack 3
==================================
Předem děkuji za všechny odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak neni nic jednoduššího než si zapnout na pozadí měřící programy, hrát a v inkriminovaný okamžik shodit Alt Tab a kouknout na teploty.. máme tu o teplotách krásný článek od TheALuminimu, tak pohledej, počti a jednej :)

Obrázek uživatele TheALuminium

Můj článek moc o teplotách nemluví, to spíše Dejvův http://www.pcporadenstvi.cz/prehrivani-aneb-teploty-komponentu-merime-sn...

Obrázek uživatele krupica

moc díky :)) tak jsem hledal a našel jsem ten článek,stáhl jsem si program SpeedFan a udělal to co jste mi řekl a vidím velikou neplechu. V Temp1 mám při hraní teplotu 53°C,což je kritické podle článku.Díky moc za ochotu a že jsem našel příčinu,kdyby to takhle trvalo dál,celá základní deska by mi byla pak asi na jednu věc,tím pádem i celej PC.Ještě přiložím obrázek,jen pro zajímavost :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, ono záleží kde ta teplota je a speedfan v tomto není moc sdílný, bohužel.. zkus Everest, cpuz, gpuz, případně jesli máš grafiku ati, tak v catalystech na teplotu grafiky a ty teploty sem opiš.. je vždy lepší více programů a telotu zprůměrovat.. na grafice je OK ještě 80°C, na procu 65°C.. na desce pak těch 60°C na disku by bylo dobré 40°C.. teploty musí být za zátěže a musíme vědět který komponent to je abychom to mohli aktivně řešit a vÿřešit :)

to TheAl: promiň máš pravdu.. :) tvůj je o tom ale částečně také :)

Obrázek uživatele TheALuminium

Na základní desce 60°C rozhodně OK není. 40°C ano ale ani 50°C už moc dobré není.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

není, ale ve většině dnešních testů prsotě desky mají kolem 60°C, ty extrémní i 70°C v zátěži a recenzenti to hodnotí jako dobré, tak se začínám přiszpůsobovat.. :D

Obrázek uživatele Peca

JJ to mohu potvrdit, dnešní desky mají teploty přes 60 °C na S a J můstku. Třeba Extrémní desky od ASUSU mají běžně kolem 65°C

Obrázek uživatele TheALuminium

Tak to je celkem síla ... už chápu proč vytvářejí tak velké pasivní chladiče a klikaté heat-pipe pro čipsety.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, to je ono :) topí pořádně a jsou na to zvyklé.. většinou u extrémního HW se počítá s topením a v absolutním highendu i pul stupně navíc oproti ostatním už je outová deska :D ale mají běžně 75°C, protože právě mají stále pasivy - doby kdy na Via KT400 čipsetu byl prťavý chladič s větráčkem a nápsiem AGP8x jsou už pryč, dnes ten pasiv čipset uchladí, prtože je vcelku obrovský.. samozřejmě ale každý stupeň dolu na jakémkoliv křemíku znamená výhodu - ať již ve vodivosti, či živnostnosti.. procesor na 40°C opravdu počítá ryhleji než ten samý při 80°C a za to můžou elektrony, jejichž pohyb se s rostoucí teplotou zrychluje a roste odpor vodiče - ohmův zákon :) teplota kolem -260°C je tedy tou nejlepší, ale doma? :D sorka za OT, ale musel jsem to říct :D

Obrázek uživatele krupica

Tak jsem ještě zkoušel to jak jste mi radil a vypadá ta,že je to asi tou základní deskou,nebo spíš teplota ve skříni,ale nevím tady máte obrázek. :-)

Obrázek uživatele TheALuminium

Jen bych rád opravil Toba ... průtok elektronů vodičem se zpomaluje a ne zrychluje. Když se přeci zvětšuje odpor vodiče, tak nemůžou procházet rychleji :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

dovolím si ti odporovat, Ali, protože jsme se to zrovna i učili ve škole :D částice vedoucí el. náboj (elektorny) se zrychlují ohříváním (jejich pohyb) a tak se hůře vyhýbají krystalické mřížce kovového vodiče.. narazí a teprve mohou letět dál.. jinak by topné těleso fungovalo na bázi ne-odporu nebo by muselo mrazit :D vážně je to tak :) při snížení teploty je to jako když se prochází v parku, když to zahřeješ, tak se prostě uhnout nestihnou, to je jako když jedeš autem do lesa, neuhneš se prostě každýmu stromu při velký rychlosti.. :) je to dost OT, ale určitě je to velmi zajímavé a je ptořeba, aby měl národ správné informace ;)

ty teploty na screenu jsou vpohodě, teď ej pořteba aby byly v zátěži - zahraj 15 minut hru a pak to schoď a jukej na teploty..

Obrázek uživatele TheALuminium

Buďto jsi to špatně pochopil, nebo ten co to vykládal má špatné informace, ale i u nás na škole, a to jsem byl na průmce, nás učili, že s rostoucím teplem roste i odpor vodiče, tedy se snižuje vodivost - nebo-li působení elektronů v samotném vodiči.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

promiň, už mi došlo, kde jsme se nepochopili :) ty se bavíš o elektronech, jež proudí vodičem a nesou el. náboj (jejich rychlost je konstantní), ale já se abvím o elektronech atomů krystalické mřížky, jenž se zrychlují zahříváním a proto je pro ten letící elektron náročnější se jim "vyhnout" - naráží do nich atd.. takže vlastně máme pravdu oba :) zpomalíš li elektrony kdystalické mřížky vodiče (tedy ochladíš li procesor) tak elektrony budou mít cestu "snazší" a výsldkem je vyšší vodivost a tedy výkon..

dobré by bylo založit o tomto téma v diskusi a přesunout to tam, ať nejsme OT a hoď sem aspoň link :)

Obrázek uživatele krupica

tak to teplotama asi neni,koupil jsem vetrak a meril to snad milionkrat,ale vsechno v normalu,ale stejne kdyz hraju nejakou tu hru tak mi to jede vph a pak se to zase seka,tak uz si nevim fakt rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to může být klidně vypálenou pastou - kup novou AC MX2 a vyměň tu starou a bude to znát..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.