Přehřívání ATI Radeon HD 3870 (až 110C)

Dobrý den. Mám problém s výše zmíněnou grafickou kartou Radeon HD 3870. Několik let mi funguje bez obtíží, ale poslední měsíc se přehřívá do neuvěřitelných teplot (až 110 stupňů jsem naměřil). Ostatní komponenty nejsou tolik přehřívány. Začalo to zasekáváním her (League of Legends například). Stáhl jsem nové ovladače, rozebral a vyčistil kartu od nánosů prachu a nepomohlo to ke snížení teploty. Jediné co pomohlo bylo "podtaktování" na minimum v Catalyst Control Center (dříve jsem na toto nikdy nesahal), ale i tak se lehce přehřívá. Špatná teplotní čidla nemám, vzhledem k tomu, že jsem se o kartu párkrát nepříjemně spálil :). Větráček mám jeden namířený přímo na kartu, ale myslím, že ani kdybych to měl obestavěné ledem, tak to neuchladím. Občas jsem měl problém i počítač spustit, jelikož karta se během dvou minut skoro roztavila a odešel obraz (počítač jinak stále fungoval, ale bez obrázků se špatně ovládal...). A teď bych se rád zeptal, zda by mi někdo poradil, jestli to je tedy problém v kartě a mám si koupit novou, nebo ji nějak zkusit opravit. Nebo jestli může být problém ještě někde jinde. Díky moc za jakoukoli přínosnou odpověď :)

Obrázek uživatele sasha.cz

Kdyz jsi kartu rozebral, nanesl jsi novou pastu? Jaký je zbytek sestavy?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Když jsi tu grafiku čistil, sundaval jsi chladiče? A nanesl jsi nové pasty pak?

Obrázek uživatele Challenger

Ano nanesl, a zbytek sestavy zašlu zítra večer, jelikož nejsem doma. Jinak zatím děkuji za pomoc

Obrázek uživatele Challenger

Tak procesor intel core 2 duo 2,66GHz, 2x2GB RAM DDR2 kingston, deska asus P5W, 500W zdroj. Pastu jsem tam napatlal nějakou alphacool OEM. Je pravda, že tam jsem neviděl moc důvod kupovat řádově dražší a na tuto nebyly špatné ohlasy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co znamená "napatlal"? Je potřeba, aby tam nebyly bubliny, jinak je to jako by pasta nebyla.... Před čištěním byl chladič při 100°C vařící. Je vařící i teď? Hádám, že moc ne.

Obrázek uživatele Challenger

Tak snazil jsem se nanest pastu co nejdukladneji a uhladil ji dukladne technickym prukazem jako nejvhodneji vypadajicim predmetem. Bubliny urcite zadne nebyly. Teplota je nizsi nez pred cistenim, ale stale se na kartu pri udajnych 100 a vice stupnich neda sahnout bez spaleni.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak pak je něco špatně.... Ventilátor chladiče se točí normálně? Mění dynamicky své otáčky?
Jaký máš napájecí zdroj? Stáhni HWInfo32 a otevři si senzory a najdi ty řádky s napětími, a hoď sem screen..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.