Počítač se mi po chvili hraní her vypne (*VYŘEŠENO*)

Zdravím, prosím moc o radu, mám nový PC, AMD Phenom II X6 1055T 2,8 GHz, 8 GB RAM, grafika Ati HD 5770 Saphire 1024 MB, windows 7 64 bit, zdroj Forton FSP 500-60EPN 85plus bronze, monitor 23″ LG full HD. Hru nainstaluju, rozjedu a po několika minutách hraní se počítač vypne a nebo sekne a nepomůže ani CTRL+ALT+Delete.
Nevíte někdo kde může být problém? Budu moc vděčný za rady, díky//
Jedna odpověd byla:
jsem si skoro jistej, že máš v PC slabej zdroj kterej to neutáhne… nebo další možnost něco se přehřívá(může být špatná nebo špatně nanesená teplovodivá pasta na procesoru, rozbité chlazení na grafické kartě
stáhni nějaký program, kterým zjistíš teploty
zákl desky,procesoru,grafické karty a pak napiš třeba na:http://www.pcporadenstvi.cz/

To jsem zkoušel, stáhnul jsem si everest ultimate a teploty jáder procesoru při hraní byly okolo 35 stupňu, základní desky 49 stupňů a grafiky 72 stupňů než se pc vypnul. Bylo mi řečeno, že provozní teplota mojí grafiky je 30 až 85 stupňu a že zvládné i 100 stupňů, tak nevím. Výrobce mi řekl jako tři možné závady: vadný zdroj, RAMka a nebo špatná grafika. zdroj mi vyměnily a zkontrolovali ramku a problémy pořád přetrvávají, zkoušel jsem hrát i Call of duty: modern warfare 2 a taky se mi po chvili vypnul počítač. tak už vážně nevím
mockrát děkuji za každou radu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

zajímavě složená sestava - šestijádro nepříliš vhodné na hry, zbytečně moc ramky a grafika, která není zas tak úplně nejsilnější.. žeby jsi to měl i na práci v nějakém 3D editoru s renderingem? ale o tom to nebude..

zdroj problém mít nebude

jakou máš desku?

největší problém bych viděl v teplotách, dělá ti to jen v zátěži že, když koukáš na film nebo na net, tak ne... ono většinou testovat na hře je vcelku naprd..
pro test grafiky si stáhni MSi Afterburner a MSi Kombustor, ve kterém spust test alespoň na čtvrt hodiny..

na procesor byc to chtělo něco ve smyslu LynX PC, měl bych test přes program Blender, jenže ten test by tohle cpučko přechroustalo za minutu, jsem teď na chalupě, takže nemohu testový soubor rozšířit, ale pokud by jsi byl schopen rozkopírovat světo a zvýšit vyhlazení materiálu s mým návodem, mohl by se z toho stát velmi efektivní test.. také tak na čtvrt hodiny aby se teplota ustálila a my si byli jisti, že se to nepřehřívá..

pro grafiku je limit nějakých 90°C, ale záleží, jaký model máš.. ten úplně referenční, upravený Sapphire nebo Vapor-X? ten asi ne..

u tho procáku, máš asi nějaký lepší chladič? na BOXáku by jsi 40°C v zátěži neměl šanci..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jinak na tuhle poradnu jsem ho odkázal já jelikož vím, že nejsem žádný odborník a Vy tomu rozumíte tisíckrát víc :-). Jeho příspěvku jsem si náhodou všimnul na nějaké stránce o Mafii2 kde psal na chatu, že se mu PC vypne při hraní. První co mě napadlo bylo to, že mu bud nestačí zdroj nebo je problém s teplotami(neměl tam napsanou jakou má sestavu takže s tím zdrojem to byl jen odhad). PS:souhlasím s Tobiasem ta sestava není vyvážená-zbytečně moc ramky 4GB by bohatě stačily a za ty peníze ušetřené na RAMce bys mohl mít lepší grafickou kartu(né že by ta tvoje byla
špatná, ale vrchol herního výkonu to také není)

Obrázek uživatele kkksss

Tak já zase úplný odborník na PC nejsem, počítač jsem se snažil sestavit tak abych mohl hrát nové hry a sledovat filmy i za cca pět let. Máš pravdu že při normální práci na pc a při sledovaní filmů je to v poho.
Sestava je následující:

4 GB DDR3-1355MHz Kingston CL9 BOX KIT 2X2GB 2x
ATI Sapphire HD5770 1GB (128)aktiv 2xDVI HDMI 1x
přídavný ventilátor akasa 120x120x25-bulk 2x
Datový kabel SATA 50 cm, konektor 90 stupňů 1x
chladič CPU Arctic cooling freezer 64 PRO PWM, AMD 1x
CPU AMD Phenom II X6 1055T Six-Core (AM3) Box 1x
HDD 1TB WD10EALS 32 MB SATAII/300 7200rpm 3RZ 1x
ASUS M4A89GTD PRO/USB3, AM3, 890GX+SB850, SATA6GB/s 1x
síťová šňůra k PC 220V
Windows 7 home premium 64 bit
MIDI avance X001+USB2+1394+TAC1.1, černo/stříbrná
Forton FSP500-60EPN 85Plus Bronze, 500W, upgrade 1x
Microsof Wireless Optical Desktop 700 USB v2 CZ 1x

Já jsem požadoval procesor který je zmíněný, pak jsem chtěl 8 GB na ramce,HDD 1TB a grafiku ATI HD 5 řady s 1 GB a dali mi tam tuto, protože jsem tomu nerozumněl tak jsem řekl at mi nějakou doporučí.

Ty teploty jsem na CPU na jednotlivých jádrech opravdu při hraní mafie 2 naměřil než se mi pc vypnul, jádra neměli víc jak 40 stupňů.

Předem děkuji za případné doporučení co za komponenty by bylo lepší vyměnit, které by byly lepší na hry a filmy. Monitor mám 23" LG full HD M2380D.

Počítač mám doma asi týden, takže vyměnit komponenty by nebyl problém, díky moc

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

problém by to byl, protože by jsi musel vyměnit většinu sestavy... totálně jsi sám sebe okradl..
procesor na hry nemáš možnost využít, chová se nanejvýš jako čtyřjádro.. ramky taktéž, 4GB by stačily, navíc jsou nanic, mají mizerně vysoké CL.. místo toho bys mohl mít dvakrát výkonnější HD5850 (neříkám, že 5770 je špatná, ale je to grafika za 4, ne za 8 tisíc..) disk je jako systémový pomalý a příliš veliký je lepší to řešit dvěma.. snad jen deska je úměrná procesoru, ale stále je přehnaná vůči tomu, co ty potřebuješ.. chladič cpu také nanic, co znamená u zdroje "upgrade"?
nepočítej, že na tom budeš hrát hry za 5 let.. na filmy by ti i za 5 let stačil mnohem levnější kousek s menší spotřebou..
to ale není předmětem naší debaty, zatím..

v minulém příspěvku jsem ti dal pár úkolů k zamyšlení, odpověď či reakci marně hledám..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Pokud by to šlo vyměnit tak jim řekni, že chceš 2X2GB kingston hyper x 1333mhz CL7 nebo 2X2GB kingston hyper x 1600mhz CL9(popřípadě se myslím dělá i s CL8)
Jestli si můžeš dovolit připlatit si tak si kup nějaký SSD disk stačí s malou kapacitou
na systém a pak druhý normální použij na data. Hry za 5 let si na něm stejně asi moc slušně nezahraješ vývoj jde hodně rychle dopředu takže nemůžeš vědět co příjde za 2 roky-může přijít nová technologie, která je 100Xvýkonější za stejnou cenu. Ještě k tomu nároky her se taky neustále o dost zvyšují.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nároky her se zvyšují? nejnáročnější hrou je stále Crysis Warhead z roku 2007, od té doby vývoj stagnuje.. i tak s ním má ale spoustu grafik problém..

tvoje mašina není zas tak drahá, aby mělo SSD či takové kraviny smysl, ale z toho co máš bych změnil vše.. a dal tam:
ASUS M4A79XTD EVO
AMD Phenom II X4 955 + Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev2)
Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1333MHz CL7
Sapphire Radeon HD5850 1GB Vapor-X
Fortron Black Power 550W
Western Digital Caviar Black 500GB Sata2 na systém, programy, hry
Western Digital Caviar Green 1000GB Sata2 na data = fotky, filmy, hudbu
mechaniku nech, skříň je mi vcelku ukradená, ale nějakou lepší by to chtělo.. CoolerMaster nebo ThermalTake za 1300 korun
Windows 7 Home Premium x64 OEM

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No jo, to se sice neposlouchá dobře že mám nový pc ne dobře poskládaný, ale nejsem odborník a věřil jsem, že mi lidi od kterých to budu kupovat poradí, když věděli že to chci primárně na hry,ale co už....
Tak jsem zkoušel test grafiky přes zmiňovaný program který jsi mi napsal, v rozlišení 1920x1080 byly po patnácti minutách teploty: základní deska 49 stupnu, CPU 37 stupnu (jádra měli 22 stupnů), grafika byla vytížena na 97% a její teplota byla 85%. průměr FPS byl 153.
Při nizžím rozlišení 1280x1024 byly teploty obdobné, ale průměr FPS byl 267

I s tím HDD jsem chtěl kapacitu 1 TB, neříkal jsem že chci jeden, nevěděl jsem že by např dvě 500 GB byly lepší. škoda že jsem sem nenapsal ještě před tím o radu na sestavení PC,ale to je teď už jedno.

Ten test procesoru jsem ještě nedělal, při testu grafiky mi volal chlap z firmy od které jsem to koupil at to dovezu, že bude pracovat na zjištění závady, takže v týdnu.

Zeptám se asi blbě, ale nemůže být problém i v softwaru? obě hry co jsem hrál nebyly originálky, tak mě napadá jesti by nemohl být problém i v tomto

EDIT: Co znamená u zdroje upgrade to nevím ale bylo to napsané v papírech které jsem dostal k pc, je tam výčet komponentů.

EDIT by TOBiAS: odstraněna duplicita & sloučení příspěvků

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

poroblém může být i v SW, ale v tomto případě je to nepravděpodobné..
85°C není sice optimální, ale dá se to ještě zkousnout.. když nastavíš nejvyšší DX, zapneš post process, dáš plný 16xMSAA, nejvyšší roztlišení, případně user defined 3000x200px?, teplota se pohne někam směrem vzhůru? resp při tom testu,na těch 85°C už vůbec nestoupá?

s tím HDD je vždy lepší mít dva, malý mrštný na systém a velký líný ale spolehlivý na data..

oni tihle lidé tomu velmi rozumí.. většinou se snaží prodat to, na čem mají nejvyšší marži.. vybírají podle toho, co mají skladem nebo nabízí, ne podle toho, co je dobře hodonocené.. je mi jasné jak budou řešit tvůj problém - vymění základní desku a budou mít hotovo.. po měsíci se ti problém vrátí..
seskládané na hry je to přesně naopak, hlavně všude nacpat nejdražší procesor a slabou grafiku, asi se inspirují v hotovkových sestavách..

ber navědomí, že po servisování už asi 14denní lhůta na vrácení komponent nebude možna..

Obrázek uživatele kkksss

Tento procesor jsem chtěl, poradil mi kamarád, který tomu docela rozumí, teda víc jak já. Ale ostatní komponenty jsem nechal na nich, dal jsem jen hodnoty, že chci 8 GB na ramu, kapacitu paměti 1 TB a grafickou kartu 5-kové řady s 1 GB. A takto to dopadlo.

S tím vrácením komponent máš asi pravdu, to jsem třeba nevěděl, ale servisuje to firma od které jsem to koupil, a něco vrátit by neměl být problém, protože nám spravuje PC ve firmě a to už přes deset let.

U toho testu grafiky jsem nastavil jen rozlišení a nechal stability test, nic jiného jsem v MSI Afterburner nenastavoval. Nerozumím tomu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak nastav to, co jsem ti řekl.. nemůžeš nic zkazit, pouze uděláš test náročnějším a grafiku vytížíš naplno.. tedy ne v Afterburner ale v Kombustor.. v Afterurner by jsi leda mohl grafiku přetaktovat/podtaktovat, čim bys na ni ztratil záruku..

no tak kámoš tomu potom nerozumí.. jinak by věděl, že většina her umí pracovat jen s dvoujádry, nanejvýš čtyřjádry.. zbylá jádra tohodle procesoru se budou flákat.. jejich jediné využití je rendering a editace videa, což se tě asi netýká, takže jsi zbytečně vyhodil 2000 korun tady, 2700 na ramkách.. také 500 na desce.. něco jsi ušetřil na levnějším zdroji, slabším chladiči, levnější skříni, ale sakra moc jsi ušetřil na grafice..

s tou výměnou je to horší, ale pro přímo PC shop asi ne - pokud oni staví počítače, mohou do nich dát i takto "použité" komponenty, aniž by museli snížit cenu.. ale pokud by je prodávali samostatně, rozdělané balení už znamená vynucení slevy a nejistou minulost výrobku..

Obrázek uživatele kkksss

Tak to šesti jádro bylo vybráno s ohledem na budoucnost.
Test test té grafiky zkusím, ale až budu mít doma PC, který je ted v rukou chlapa ze zmíněné firmy. Jakmile to budu mít dám se zjištěné hodnoty.
Ta firma prodává komponenty i staví počítače, takže uvidím co se s tím bude dát dělat.
Uvidím co mi v pondělí řeknou, pokusím se prosadit výměnu grafiky za lepší, co jsi tu psal a výměnu HDD za dva 500 GB.

Moc ti děkuju za rady a připomínky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ohled na budoucnost je to, co jsi dělat neměl.. je sice fajn, že procesor bude na budoucnost, ale jehoi současné nevyužití znamená grafiku, která je na současnost už slabá a na budoucnost teprve.. lepší by bylo, kor když "nevíme co bude", myslet na přítomnost.. to čtyřjádro by se ti dlouho neztratilo, dalo by se pekelně přetaktovat.. mezitím šestijádra klesnou, odladí se výroba abudou ještěvícejádra za sejnou cenu.. v době, kdy je třeprv budeš potřebovat..

určitě se už teď informuj, jak by to bylo poté s možností výměny komponent..

ty dva 500GB - to není tak jednoznačné! mám namysli vzít 500GB WDC Black, rychlý disk, a až budeš potřebovat, tak na data velký ale výhodný poměrem cena/velikost, ale za to pomalejší WDC Green nebo Blue, 1000 nebo 1500GB..
dvě pětistovky by byly dost nevýhodné cenově oproti jedné tisícovce..

Obrázek uživatele kkksss

Musím uznat, že máš pravdu, ale já jako laik přes Pc nemůžu počítat s přetaktováním, na to si fakt netroufám, já neumím ani naformátovat pc, teda ještě jsem to nedělal a možná bych to zvládl, možná ne a nestydím se za to. Divej narovinu jestli jsem ted vyhodil jeden nebo dva tisíce či tři tisíce zbytečně to neřeším, člověk v životě promrhá víc peněz, takže nemá cenu se nad tím teď trápit. Každopádně díky za objasnění problematiky.

Zítra si teda prověřím co a jak s tou výměnou komponent.
Prosím tě, mohl by jsi mi se hodit odkaz na tu grafiku, kterou jsi mi doporučoval? vím že jsi mi sem psal 5850ku ale nevím přesně kterou.díky
S tím HDD dám na tebe, pětistovka by mi ted mohla stačit a pak bych teda dokoupil nějaký jen na data, díky moc a hezkou neděli

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jasně.. http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Grafick%C3%A9+karty%5CPCI... , jsou seřazeny podle ceny a defacto i od té nejmíň nejlepší pro nejvíc nejlepší.. 2GB asi nemá moc smysl, takž bych to viděl na 1GB Toxic..

Obrázek uživatele kkksss

Tak mi tu grafickou kartu vymění, ale 5850 1GB Toxic momentálně nemají, tak si tam dám 5850 1GB VaporX. Ještě jednou díky za rady, snad už to ted bude fungovat dobře

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

otestuj a dej vědět, jak je na tom.. věřím že bude šlapat.. :???:

Obrázek uživatele kkksss

Zdravím,
tak počítač zatím šlape jako hodinky. vyměnili mi graficku za výše uvedenou a taky základní desku za jinou a vše šlape dobře, po výměně grafiky problémy přetrvávali ale nebyly s takovou intenzitou tak vyměnili i základní desku za jinou a vše šlape výborně, alespoň zatím
díky moc za informace a rady

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

kdyžtak kdyby něco, vytvoř nové téma a hoď v něm odkaz na toto, kdyžtak jej odemknu a sloučím..