po výměně základní desky mi nenajede BIOS ani systém

Do svého počítače jsem si koupil novou základní desku ASUS M4A785TD-V EVO spolu s novým procesorem AMD Phenom II X4 Quad-core Black edition 965 a patřičnými paměti Kingston DDR3 1333MHz. Po namontování do skříně jsem zapojil všechny součásti, včetně monitoru. Neobjeví se mi však na monitoru žádný obraz, jakoby nenajel ani BIOS. Jediné, co se rozjede je větráček od procesoru a roztočí se hard disky, ty však nevykazují žádnou činnost. Monitor mi na jiném PC jede (odzkoušeno).

Myslel jsem, že jsem koupil vadnou základní desku, proto jsem do počítače namontoval svou původní základní desku MSI K9N6GM s původním hardware. Jenomže se vyskytl ten samý problém. Na monitoru se mi neobjeví nic, jen tma, větráček od procesoru jede a hard disky se roztočily.

Může mi někdo poradit v čem je problém?

Obrázek uživatele Michal Čížek

Používáš integrovanou GK, nebo externí?

Obrázek uživatele mcmarek29

Na obou deskách je integrovaná grafická karta.

Obrázek uživatele Michal Čížek

napádá mě jedna věc a to jestli jsi zapojil i konektor přídavného napájení procesoru, do desky ze zdroje musíš zapojit 2 konektory, 1- je ten velikej 20-24 pin a ten 2 je 4-pin s přívodními drátky 2žluté a 2 černé, kolem procesoru bude na to patice

Obrázek uživatele mcmarek29

Ano, oba napájecí kabely jsem zapojil. Jeden je 4 pinový a druhý je 24pinový. Zdroj je 400W, měl ty tedy postačovat i pro ten nový procesor (125W).

Obrázek uživatele Michal Čížek

to ted neni důležité, bios musí startovat i se slabšíma zdrojema, to že po nastartování systému a grafickou čiností stačit nebude je už věc jiná.
to je zvláštní, na nové sestavě je použito přesně co ze staré? ani speaker si nepípne po spuštění PC?
nejede nová ani stará sestava
napájecí konektory jsou všecky zasunuté
RAM paměti osazené

Máš možnost vyzkoušet jinej zdroj? Je možné, že zdroj nedává jedno z potřebných napětí, poodpojuj všechny disky a mechaniky a zkus start.

Obrázek uživatele mcmarek29

Pokud by byl vadný zdroj, že by nedával jedno z potřebných napětí, pak by se neroztočil větrák u chladiče a netočily se hard disky. Po zapnutí je slyšet, že hard disky najely a když si na ně šáhnu rukou, nepatrně lze cítit, jak se točí.

Zkoušel jsem počítač zapnout i bez procesoru a bez hard disku, ale BIOS nenajel. Bez pamětí jsem to nezkoušel.

Obrázek uživatele Michal Čížek

bez procesoru a RAMek to vůbec nezkoušej, to nemůže nastartovat ani bios
pokud nebude zdroj dodávat potřebné nap napětí pro chod procesoru a RAMek také bios nebude startovat, pro větráky a disk je potřeba jen 5 a 12V, proto se disk a vetráky roztočí, v tom 24 pin konektoru je víc napětí potřebné pro samotný chod desky procesoru a RAMek
koukni na konektor ATX verze 2 což máš ty http://www.barts.cz/index.php/pocitace/hardware/77-zdroje-pro-pc?start=1

Obrázek uživatele mcmarek29

Nemá být na základní desku zapojen ještě jeden kabel od zdroje, když je jich tak moc? Mám zapojené jenom dva, ten 4 a 24pinový. Nevzpomínám si ale, že bych měl na té staré desce zapojeno víc než ty dva. Nemohl jsem desku spálit špatným zapojením nebno je jištěná nějakým způsobem?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ne jenom tyto 2 4pin a 24 pin, konektory jsou opatřeny aretací, aby se tam nedal dát jinak, nebo jinej. při osazeném procesoru, RAMek a bez zapojených HDD musí nabíhat BIOS, jinak závadu můžeš hledat ve zdroji, vadném procesoru, vadných ramkách, či vadná zákl deska

Obrázek uživatele mcmarek29

Pokud ji tedy budu reklamovat, jakým způsobem si oni odzkoušejí, že je opravdu vadná? Mají na to nějaký software nebo to zkoušejí podobně jako já, že postupně napojí zkušební hardware?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

o jiných kabelech nevím tedy.. ale rozhodně bych zkusil jiný zdroj.. teď nejde o wattáže, ale o samotné schopnosti zdroje.. že je to nějaký EuroCase nebo LC Power? pokud je to Fortron, tak ten by to utahnout měl..

pro rozjetí počítače je potřeba mít procesor, jednu paměť, pevný disk a grafický výstup..

můžeme tedy vyloučit chybu desky, pokud to dělá i druhá.. a máš jiný počítač, celý, který je teď funkční, do kterého by se dal dát ten nový procesor, případně ramka? abychom ověřili, že tyhle komponenty jsou vpořádku..

desku nemá smysl reklamovat, té nic není na 90%

Obrázek uživatele mcmarek29

Počítač další mám, ale ten má procesor Intel a jiný typ paměti (ty, co byly před DDR2), kromě toho má vadnou základní desku (nepatrně nafouklé kondenzátory, čímž mi způsobuje náhodné vypnutí počítače), z tohoto počítače právě píšu. Jak je to se šroubama, kterými je základní deska přišroubována? Můžou být kovové s kovovýma podložkama a tím být spojená s kostrou?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano šroubky jsou kovové, podložkama nemyslíš, že jsi tam dal klasické podložky, deska se pokládá na distanční sloupek, který je také kovový, někdy se místo pár kovových dist sloupků dává plastový sloupek ( jen šetřej na kovovém materiálu ). pokovená část desky kolem otvorů na šroubky je spojená se zemí a celé je to spojené s kastlí.
Něco jsi musel udělat špatně, když ti nenabíhá ani starý PC, řekl bych že bude něco se zdrojem.
Ujisti se, že dist slupky od původní desky, jsou rozmístěné stejně jako pro novou desku, mnohdy to bývá jinak a pokud jsi s dist šroubky nehýbal a nová deska nemá na těch místech otvory pro upevnění, jistě jsi tím vyvolal zkrat, pak by zdroj mohl být vadný, zvlášt pokud značka zdroje patří mezi šroty, tím by mohlo dojít i k zničení nové desky. Nevím je to jen logický postup, ale začal bych opravdu jinačím zdrojem.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[50482] problem

cau chlape, jestli problem přetrval,skus najit SPEAKER (takovy jeden dratek mezi svazkem dratku(je mezitim i LED svetilka, apod.) Ja mel stejny problem co ty, a mel jsme vypadnuty speaker tak mi to nenajelo. Nevím přesně jeslti ti to s tvym problemem pomuze, ale mozna ze jo. Hodne stesti ;)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.