PC-dlouhé nabíhání po startu a dlouhé instalovaní aplikací

Dobrý den,
na mém pc se vyskytl tento problém:
Začlo to tím že při instalaci větších aplikací (200mb) a více se po cca 2minutách objevila modrá obrazovka, nevím již přesně co obsahova ale něco ve smyslu: při instalaci nového SW/HW došlo k chybě a system Windows kvůli ochraně hw tuto instalaci přerušil, pokud vidíte obrazovku poprvé bla bla, nebo kontaktujte správce. Díky tomuto se počítač stal nepoužitelný takže jsem přistoupil ke kompletní přeinstalaci. V průběhu přeinstalace vše klapalo, čas instalace se mi zdál normální. Po přeinstalci sem opět natáhl ovladče, antivir atd a najedou se rapidně zdelšila doba potřebná pro načtení systému(po naběhnutí plochy musím déle čekat než můžu něco spustit) Během toho se počítač strašně zasekává a ještě chvíli poté. Například spustím-li cokoliv počítač pracuje, pak doslova zamrzne, mužu hýbat jen myší, klikat ale nic nereaguje. Byl jsem zvyklý když se třeba dříve něco zaseklo tak se u každého okna vlevo nahoře ukáže takovéto bílé okno která znamená-neodpovídá. to se ovšem neděje. počítač zamrzne, pak se najednou spustí a vše zase jede dál, pak zase zamrzne, pak zase jede dál. tohle chvíli trvá třeba 5 minut a pak se už dá normálně s PC pracovat.
Největší problém je při instalaci nových aplikací/her. Dříve-což mám odskoušené trvala instalace hry (cca 5GB) do 15minut, nyní instalce té samé hry zabrala 1h30minut. Hry samotné běží bez problému, což se divím, na plné detaily. Problém je také v tom když antivir (avast) stahuje aktualizace-to se také počítač stane nepoužitelný-opět zamrzá do té doby než se aktualizace stáhne, pak zase běží normálně. Další problém je s rozbálováním archivů RAR/zip, také trvá strašně dlouho 40mb cca 5minut. To stejné při stahování-když dám "stahuj" pc zamrzne, najednou rozmrzne a stahovaní je třeba již ve 1/3 pak se normálně stahuje a před koncem zase zamrzne jakmile rozmrzne je již hotovo. Někdy musím stahovat nadvakrát, protože první stahování je tak "zasekané" že pc při stahování poškodi stahované soubory. podruhé to stejné stahovaní je již rychlejší a stáhne nepoškozenou verzi.

Jediné co jsem již vyskoušel že jsem našel tady na foru radu spustit PC v diagnostickém spuštení-když jsem to udělal-no veliká krása PC frčí jak blesk! :D

Jinak žádné změny jsem za poslední půl rok neprováděl, problém se objevil zničeho nic cca před 3týdny, a přetrváva i po přeistalaci a naformátovaní disků. Ve vnitř je čistý jak dětská prdelka, pravidělně jej čistím, rozebírám. Před půl rokem jsem osadil pc novou grafikou a +2gb ramek. Vše fungovalo bez problémů, počítač občas jel 25hodin denně, v zápřahu (Mass Effect 2, Medal of Honor 2011, Settlers 6, Sturmovik, Singularity) vše na FULL detaily bez sebemenšího problému. počítač se stíhal chladit ikdyž dostával pořádně zabrat, a to stále dokáže, když už něco naistaluji tak stále zvláda chladit a žádný problém se neprojevuje.

Další čeho jsem si všiml že oranžová LEDka která znázornujě prácí PC již tolik nebliká-byl jsem zvyklí že při spuštěnmí blikala jak o život ted sem tam. Dále pak se již tolik neozývá takové to "křoupaní" při načítání. Dřív jsem věděl že když křoupe-načítá Windows, jakmile přestalo křoupaní můžu pracovat, ted to podle toho nepoznám protože to tak není.

Doufám že jsem svůj prblém popsal dostatečně baych vám jej pomhl osvítíi a doufám že mě někdo dokáže poradit předem díky. Zkušenosti s nějakou bližší diagnostikou nemám, tak bych byl rád kdyby mi někdo chtěl pomoci aby my postup nějaké diagnostiky podrobněji popsal, díky Honza

Sestava:
Typ CPU:DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10 x 200) 3800+
Název základní desky:MSI K9N4 Ultra-F (MS-7310) (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Čipová sada základní desky: nVIDIA nForce 500 Ultra, AMD Hammer
Pracovní paměť: 3072 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
Grafický adaptér: ATI Radeon HD 5700 Series (1024 MB)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, toto by mohl být problém s HDD, nech zdiagnostikovat disk tímto http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/benchmarky_a_testy/hd-tun... , bude nás zajímat záložka HEALTH. Dál bys mohl udělat MEMTEST, koukám, že tam máš 3GB RAM, popiš co jsou zač a kolik jich je, měli by mít na sobě štítek tak ho opiš.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak provedl jsem vše jak jsi napsal-jako první krok HD tune pro- na záložce Health vypsalo vše jako OK...zkusil sem par testů a tam taky vše ok
Memtest jsem nechal jet cca 45minut-105% Coverage a 0 Errors, taky vše ok.
Pak sem se pokusil defragmentovat a defragmentace disku C: která má trvat 10minut by trvala 2 hodiny (na to jsem neměl čas to dokončit)...jinak hodnoty byli C: a D: kolem 20% že jsou fragmentovány, což je celkem dost, byl jsem zvyklý po 1/2roce na max 12% fragmentace...tohle je po 2týdnech od přeinstalování Windowsu.
A ted se mě opět stalo že mě spadl windows do modré obrazovky-opět to vypsalo že zdůvodů ochrany hardwaru přerušil operaci...co je nového tak to, že jsem nestihl ani přečíst co se píše, protože se počítač sám z té obrazovka restartoval...a to tak že to cvaklo jako by se vypl, ale kontrolky stále svítili a po vteřině to znova naběhlo větráčky atd a PC se restartoval.
Ty RAM mám 2:
1)
DIMM1: A-Data EXTREME DDR2 800+ 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
2)DIMM2: A-Data 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Díky za pomoc

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

jo a ještě co jsem zjistil, nevim jak to přesně pojmenovat, ale stáhl jsem si jednu malou hru ve flash která se instaluje přes jakoby příkazový řádek, přes MS Doc. Když jsem na to klikl na exe soubor abych instaloval, objevila se černá obrazovečka a hned zmizla a nic. Pak jsem dal vlastnosti>záložka program>a zrušil jsem zatržení při ukončení zavřít, zkusil jsem to znova a na té černé obrazovce se vypsalo: Program se nevejde do paměti.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D dobrá hláška -Program se nevejde do paměti.- Kolik místa volného máš na C: , pak nech PC projet scenerem http://www.eset.cz/cz/domacnosti/produkty/online-scanner/ , jaký máš antivirák? a vypni ho alespon nachvilku.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Scener nic neukázal, vše je čisté.
Na C: mám volných 10,8 Gb
Antivirák mam Avast, vypl jsem jej a nic, bezezměny.
A nemohlo by to celé mít spojitost aji stím spouštěním exe souborů přes MS DOS? Ta hra ma 30 Mb. Už jednou jsem ji instaloval předtím a v pořádku. Hledal jsem na netu tu hlášku Program se nevejde do paměti, pár lidí mělo stejný problém ale žádné řešení jsem nenašel.
Ještě čeho jsem si všiml je že na základní desce mám chladič, takový ten pasivní, příklad (http://interlink-static.tsbohemia.cz/pasivni-chladic-zalman-zm-nb32k-chi...) pod kterým se asi nachází chipset, tak když na něj přiložím senzor který mám zabudový v bedne na drátkách pro HDD, CPU A VGA, tak jsem ho přiložil na ty packy chladiče a teplota vylezla na 74°C, to asi nebude normální že? Jinak everest když dám senzory, tak to ukazuje vše ok, max do 42°C

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

honzi wrote:
Jediné co jsem již vyskoušel že jsem našel tady na foru radu spustit PC v diagnostickém spuštení-když jsem to udělal-no veliká krása PC frčí jak blesk! :D

Docela bych se pozastavil nad touto hláškou - ta je totiž všeříkající a Misacek si jí asi nevšiml. :-) Výhoda diagnostického (nouzového) režimu je v tom, že běží pouze čistý základ systému.. Pokud se žádný problém neobjeví, problém je v něčem ze spouštěných programů, takže už sem tlač LOG z HijackThisu.. Ale pokud jsi moc věcí neinstaloval, může být problémem nějaký driver nebo systémový prvek, ale to by bylo divné a netušil bych co s tím...

Nebýt toho, podezřívám na prvním místě disk. Rozhodně nás ale nezajímá "OK", chceme screen. Ono program jisté věci toleruje, ale mohou to být nenulové hodnoty, které značí nebezpečí a v případě jejich růstu značí velký problém...
Napadl mě i problém s režimem PIO, ovšem to by ta HDD ledka svítila furt. Ono ten disk musí načíst stejné množství dat stále, ale čte je delší dobu, proto ledka bliká méně aktivně. Každopádně při jakékoliv práci s diskem ti to laguje, z čehož bych obvinil nejprve HDD a pak základní desku, ale pokud to v nouzáku nedělá..

K pamětem - je blbé mít v pc 2GB+1GB ramku. Bohužel mám tě nutit ke koupi druhé 2GB?
Ten jejich test však prováděj alespoň 4 hodiny! jinak je o ničem. Nejlépe ho nech přes noc.. ale počítám že paměti budou čisté.

K té defragmentaci - nechat nedokončenou defragmentaci je největší chyba - data se komprimují, rozebírají a "kuchají" a pokud to v půjce ukončíš, systém vše nevrátí zpět, zahladí jen to hlavní a bordel je ještě větší. Bohužel kdyby to nedělal, tak by jsi po tlačítku "storno" čekal další hodinu.
Doporučuju si o tom trochu počíst www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd a disky určitě defragmentovat do měsíce! ne do roka! při 50 milionech souborů, které ve jsou jen ve Windows složce je i 0,5% fragmentace hrozná a výkon degradující. Pokud jsi však pouze nainstaloval systém a drivery, není snad ani možná taková fragmentace. vše by mělo být pěkně souvislé atd.. To jsem ještě neviděl :))

Ta teplota desky je ošklivá, ale ne nečekaná, MSI desky vždycky topily a kor tyhle "vrcholné" čipsety. Ovšem zrovna ideální to není, chce to trochu pořešit chlazení. Pokud ale topí můstek severní a ne jižní (kde jsou diskové řadiče), původem problému to nejspíš nebude. do 80°C to ještě vklidu pracuje, i když mu to nesvědčí. Hoď fotku vnitřku bedny ať mám představu o vhlazení..

S tou hrou - neinstaluje se, jen se spouští v DOSu, ale to nevadí. Nezabírá ti však nějaký proces nějak moc ramky?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak právě jsem se chystal napsat zprávu kde jsem chtěl napsat že HD tune už našlo dve hodnoty které byly warning, a ted jak jsem zapl net a nechal jet program tak to vyhodilo plno hodnot, postnu sem obrázek, ve statusu jsou hodnoty OK ale ty byly před update FAILED. Počátač se kousl tak to hodilo hodnoty failed, poté jak se trozjel tak se napsalo zpět ok. Mno díky tomu usuzuji že asi tedy HDD odešel do věčných lovišť? Jinak mám na fotáku fotky monitory když spadl windows do modré obrazovky, v případě potřeby je sem nahraju, ale nemám zatim nainstalovaný žádný fotoeditor, tak je nmoho změnšit jsou na náhrání sem příliš velké.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No to nám pěkně přibylo.. A vsadím se, že nám ještě přibude a přibývá. Ale nemusí to být vyloženě chyba disku, může to být chyba datového kabelu, nebo rovnou chyba desky.. Kabel vyloučíš výměnou kabelu, desku a disk potvrdíš/vyloučíš vložením disku do jiného počítače (a sledováním, jak hodnoty dále rostou a PC nejde).. Ale disk jako takový už poškozen je, jsou tam vadné sektory. Otázka je, jestli Vadné sektory způsobily disfunkci počítače, nebo Disfunkce základní desky/kabelu způsobila selhání disku. V případě, že diskem to není by to totiž odnesl i nový disk, a to nechceme.

fotky z mobilu dej do .rar a nahraj na uloz.to, odkud nám zkopíruj odkaz pro stažení a vlož ho do textu...

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) abych pravdu řekl, hlášky jsem si všiml, ale než jsem dočetl slohovku tak zapomněl. Dle výsledku HEALTHu, bych si klidně vsadil na desku, skoro jako by Honzi nakupoval ve stejném bazaru jako Apofis, neměl on tam velmi podobné výsledky na stejné desce?
Tady fakt vyzkoušet jinou kšandu a HDD jinde sledovat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ok, prozatím pomůže to když vám řeknu, že když zapojim flashku a stahuju z netu přímo na ní, rozbaluju archivy atd, pracuji prostě na flashce tak vše jede v pořádku. Když to stejné dělám přímo na disk tak to dělá problémy...archiv .rar se pomalu rozbaluje nebo dokonce při rozbalování poškodí soubory, když rozbaluju na flasce tak vše ok, jinak tady jsou ty fotky. Napsala to dvě varianty když to spadlo.
http://leteckaposta.cz/650628166

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No mě je jasné, že je tam diskový problém, ovšem jak jsem psal, jeho příčina může být v disku, nebo může být i v desce. Od řadiče disků (součást jižního můstku čipsetu desky) až k disku samotném můsí někde být zrada.. Chyby na disku by ti v tom health výpisu měly neustále přirůstat, pokud za to může deska. Jenže těžko teď něco vyloučit vložením do nového počítače, ty potřebuješ nový disk, u kterého budeš muset risknout, že problém v desce není. Pokod nový disk nezačne vykazovat problémy, je ten starý na vyhození. Pokud začne také, máš na vyhození základní desku a dva disky k tomu... :))

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Díky za radu a za ochotu všem, respektive Vám oboum. Konečně jsem se dovolal bratrancovi, který je taktéž odborník v oboru, ten po krátkém prozkoumání PC zjistil že HDD je opravdu poškozen a že za to může základní deska, takže mě čeká kompletní výměna kromě grafiky, kterou doufám základovka nepoškodila.
Ještě jednou díky za ochotu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak super, snad má bratranec pravdu :))

No v nákupní sekci můžeš pořešit, co si do toho koupíš :wink: - aby jsi předešel opakování těchto problémů..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.