Jaké koupit RAMky

Ahoj,
mam v PC 2 GB RAM a chtěl bych to rozšířit na 4GB. Momentálně mam 2x 1GB - Kingston KTC1G-UDIMM 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz) (kopírováno z Everestu) ..
Pokud vim, měly by Ramky mít stejnou frekvenci. Mám teda několik otázek:
1) co znamená CL 5, CL6 časování ..
2) je pravda, že je lepší mít menší počet jednotlivých ramek? Tzn. je lepší mít 2x2Gb než 4x1GB? pokud ano, tak proč? ..
3) taky mi jednou myslim někdo říkal, že je lepší mít ramky v párech, bylo by teda nevhodný k 2x1Gb dokoupit jednu 2Gb Ramku? nebo je to jedno ..
4) a pokud je to jedno a můžu klidně koupit jen tu 2gb jednu, podle čeho se mam řídit aby si bez problému rozuměla s těma co už mam v PC? Jde jen o tu frekvenci 800 MB? nebo ještě něco víc? Aby byly od stejnýho výrobce je asi samozřejmý že?..
5) no a za poslední, pokud neni vhodný k 2x1gb koupit 1x2Gb, tak už nezbývá než koupit Ramky nový, třeba kit 2x2Gb? ..

díky za odpovědi

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nevím, jestli tě má smysl poučovat odpověďmi na tvé otázky, nebo ti prostě mám říct, abys koupil tytéž, které máš (koukni do faktury na kódy, najdi tam kdes kupoval a kup znovu)..

První, co by tě mělo zajímat je, jestli to má smysl. Jaký máš současný HW a co na počítači děláš? Jaký Win? Nejspíš ti 4GB budou k ničemu, výkon ti nedají, pouze prostor k práci. Je to jako vědec a papír. Dobrý vědec potřebuje moc papíru na poznámky, průměrnému vědci stačí blok.. Taky záleží, pokud je to opravdu dobrý vědec, jak rychle se dá na papír psát, protože velmi dobří vědci ztrácí psaním čas.. Frekvence určuje počet možných operací paměti za sekundu. Také jak dlouho trvá, než se dostane od paměti odpověď na zapsaná data, tedy než je CL (latence) najde..

Pokud tedy nemáš dobrého vědce (procesor), zároveň mu ani nepokládáš miliony otázek najednou (multitasting 10 spuštěných programů), ani nehraješ hry, nezajímá tě 4GB paměti.

A teď k otázkám. časování je nastavení časových intervalů pro různé paměťové operace. Celková latence (to čtvrté číslo) pak odpovídá přibližně intervalu otázka-odpověď, je uvedené v ms. Méně znamená lépe, ačkoliv člověk obvykle řeší "větší = lepší".

Není. Je lepší mít co nejvíce modulů, ovšem deska má obvykle 4 sloty, takže pokud má u sestavy smysl v budoucnu paměti přidat, je hloupé všecky sloty obsadit a paměti pak vyhazovat.. Nutno subjektivněj posoudit u každé sestavy a jejího účelu.

Ano, rozhodně je dobré dodržovat páry, pak nám funguje tzv. Dual Channel, tedy že deska má 2 různé komunikační kanály a může jimi "mluvit" najednou, tzn teoreticky může prohnat pamětma až 2x více dat. 2 ramky v 1 kanálu sdílí propustnost kanálu, logicky.. Pokud přidáš lichý modul, DC se automaticky vypne a nepojede vůbec, protože si s tím desky neumí poradit - adresace je párová, ale pokud druhý v páru má nulu, výsledná adresace by byla nulová a taky je.. Adresuje se nejmenší společný počet paměti, zbytek funguje singlechannel.. Ale to už zbytečně komplikuju..

Teď jak vybrat.. Paměti musí mít minimálně shodnou frekvenci, latenci a napětí.. Lepší je stejný výrobce, nejlepší pak i stejný model. Předejdeš tím problémům s nekompatibilitou.

A teď zpátky k začátku.. Rozhodující je i cena, protože dnes si rychlejší DDR3 paměti pořídíš levněji než pomalé DDR2, i když jsou starší. Nevyplatí se už moc upgradovat PC, spíš koupit nové, ale to záleží na konkrétním HW a požadavcích..

Obrázek uživatele Peca

Jen k bodu 2)
Asi Tobi nepochopil co jsi přesně chtěl vědět. Při stejné celkové kapacitě je lepší mít méně modulů, ale s využitím nejvyšší propustnosti (v tomto případě dualchannel).

Je lepší mít 2x2GB než 4x1GB. Méně modulů = méně zahřívání. Navíc některé desky mají při zapojení všech slotů problémy. Ale to se taky týká výběru pamětí, některé jedou bez problému ve 4řech, některé se musí složitěji nastavovat a některé třeba vůbec ve 4řech nejedou ale to se moc nestává.
Ty však už jedny paměti máš, tak by asi nebylo moc ekonomické je prodávat a kupovat nový větší kit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tohle je možná tak trochu na diskusi. Ty paměti zase tolik nehřejí, abychom to považovali za problém. Spíše naopak se nám to teplo rozprostře na větší plochu (dvě méně vytížené paměti se chladí lépe než jedna naplno vytížená.
Co se týče právě kombinace 4GB, je opravdu lepší 2x2, pokud ježtě žádné moduly nemáš, protože takový kit se koupí podstatně levněji a propustnost je dobrá. v případě 8GB už bych ale než 2x4GB raději dal 4x2GB..
Osobně mám doma 2x2GB + 2x1GB a funguje mi to krásně :-)

Obrázek uživatele Peca

Jasně, nejde o to teplo celkové, ale spíš o to zahřívání modulů mezi sebou, proto také u kitů pamětí se 4mi moduly se dodává dost často samostatný aktivní chladič. To zahřívání samozřejmě neplatí u všech typů pamětí. Třeba mě G.Skilly netopí vůbec, ale co jsem měl předtím Corsairy se stejnými frekvencemi a časováním, tak ty se docela zahřívali a to měli podstatně větší heatsink než ty G.Skilly. Samozřejmě je to taky dáno novějším výrobním procesem.
S tou nekompatibilitou to je taky podle typu pamětí, taky proto výrobci u některých pamětí nemají v QVL určeno do všech slotů i když samostatně 2moduly v dualu tam mají.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já nemám ani paměti z QVL.. :-) Mám herní Geil Black Dragon, což byly ve své době velmi rychlé paměti a přitom jdou bez jakéhokoliv chladiče.. Jedou na 2.0V, takže si malinko přitápí, ale přes 70°C nejdou, a to mám poměrně špatně větranou skříň..
Jinak ne každý má herní paměti, které topí.. Takové kancelářské Kingstony příliš netopí, respektive příliš jim ta teplota nevadí.. Záruka je 10 let nebo doživotní, tolik není ani životnost celého toho počítače :))

Obrázek uživatele Peca

70° na pamětech je už docela dost, ale když jedou bez problému tak houby zle. :))

QVL není podmínkou, ale pak si nemůžeš ani stěžovat když to nejede a to se občas stává. Není to pravidlem ale stává. Z mé zkušenosti problémy s nekompatibilitou se paradoxně vyskytují spíš u Hi-end desek. Obyč desky to dokážou schroustnout.

Typický příklad byl třeba ASUS Striker II Extreme, měl v QVL snad jen 5 typů pamětí (než vyšel asi 5. bios), které běhali v pohodě, jenomže nebyli v ČR k sehnání (v norm. obchodech, nemyslím přes ebay). Jakékoli jiné paměti zamrzali a vlepším případě se museli nastavovat a to do detailu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nojo, s takovými ddeskami se setkám akorát na obrázcích :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.