Notebook se nevypne úplně a pořád žere aku.

Dobrý den!

Prosím o radu a případné praktické zkušenosti.

Manželce jsem k loňským vánocům koupil ntb Acer Aspire E15 s Win 8.1. Někdy na jaře jsem upgradoval na Win 10 Home. Ntb byl prakticky neustále „ve zdi“, takže až někdy po prázdninách jsem si všiml, že pokud např. ve 22:00 ntb vypnu a druhý den po příchodu z práce cca ve 14:30 zapnu, spotřebuje mezitím za zhruba 16 hodin údajného vypnutí kolem 40 až 45% procent energie akumulátoru a znovunabití trvá asi 3 hodiny. (Samozřejmě pokud ve zdi nebyl.)
Samozřejmě jsem nastavoval veškeré napájecí režimy na „tvrdé“ vypnutí, žádné uspávání nebo hibernaci jsem nepovolil (pokud to šlo). Nic ale nepomohlo a ntb vesele žral energii přes noc dál. Nakonec jsem přistoupil k Návratu do továrního nastavení. Bohužel problém se vyřešil jen částečně. Nyní spotřebuje za stejnou dobu vypnutí zhruba 10% energie a dobíjí se 30 minut.
Je to sice o dost lepší, ale stejně mi to velmi vadí, nikdy jsem se dosud s ničím takovým nesetkal, aby vypnuté zařízení pořád žralo. Za pár dnů vypnutí bude baterka na suchu a zanedlouho s takovým zacházením v ….. - ano, TAM!
Posílal jsem dotaz na help desk Aceru, kde mi tvrdí, že to je vlastnost Win 10. (WTF???)
Zkusil jsem dotaz formulovat jinak a jiný odborník mi radil při vypínání celou dobu držet levý Shift. No to jsem nevěděl! Bohužel ani to samozřejmě nepomohlo. Dle další rady (strejda G) jsem vypnul i tzv. Rychlé spuštění, které je v defaultu doporučeno zapnout. Rovněž bez efektu. Další pán z help desku mi napsal, že by to mohla být chyba základní desky. Třeba ano, ale nyní jsem v koncích a nevím, co s tím. Není přece možné, aby něco nešlo vypnout. Akumulátor je integrovaný uvnitř a k vyjmutí na pokusy a přeměření kapacity bych musel odšroubovat asi 16 šroubků. Prý ale o záruku nepřijdu...

1. Má smysl udělat úplně novou naprosto čistou instalaci W10 z USB flešky?
2. Nebo dát ntb rovnou na reklamaci do servisu, ať si s tím hrají odborníci? Po těch odpovědích se mi moc nechce... Co mi tam s tou baterkou provedou? Asi mi nic jiného nezbyde.
3. Je to opravdu vlastnost W10? Kde udělali soudruzi z Redmontu chybu?
4. Nebo jsem nebetyčná lama a něco v nastavení jsem přehlédl – ale CO?

Bohužel jsem si nevšimnul, zda je tohle nenormální chování strojku také vlastnost Win 8.1.

Můžete mi někdo prosím poradit? Setkali jste se už někdo s tímto neskutečným problémem?

Děkuji a přeji hezký den!

Michal Orban

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,

s tímhle jsem se tedy nesetkal, respective já odjakživa notebook pouze uspávám, a v takovém stavu skutečně zežral za noc tak 10% baterie. Vypnutý ale nic brat nesmí.
Pokud bere, jedná se o chybu v návrhu správy napájení které nedokáže/nechce něco odpojit, nebo o vyložené kurvítko.
Na internetu jsem našel mnoho témat ale žádné řešení. Nekdo vypnul fastboot s úspěchem, někdo ne. Dneska mají notebook v BIOSu spoustu funkcí že jsou vlastně zapnuté a připojené k WiFi atd, ale to asi nebude případ tvého.

Co přesně je to za model?
Používáš tu baterku tedy vůbec? Já bych jí vyndal a jel jenom na adapter.. V opačném případě 10% vybíjení za noc dělá 10denní cyklus, při typické životnosti 1000 cyklů vydrží baterie zhruba 27 let...což je skoro 25 let za hranicí normální životnosti... :) I s kompletním každodenním vybitím vydrží baterie rok a půl než začne rapidně slábnout.

Obrázek uživatele Mike

VYŘEŠENO!

Buď zdráv!

Omlouvám se za delší pauzu, mimo jiné jsem prováděl testy noťase. Vypadá to totiž, že se mi podařilo odhalit příčinu spotřeby vypnutého noťase. Problém byl jako téměř vždy mezi židlí a klávesnicí - řeknu Ti, to je šílenej interface, proč to nevymění? :)

Přiznávám, že prostě ty Desítky ještě nemám pořádně osahaný, a tak jsem psal ty dotazy. No zřejmě to nemají osahané ani servisáci a help desky Aceru, když mi radili takové hámotiny a tvrdili, že je to vlastnost OS. No vzdáleně ano, ale i lama si to může nastavit... Ale jak, to bohužel taky nevěděli.

Kdo máte stejný nebo podobný problém, přejděte do Nastavení - Systém - Napájení a režim spánku - Další nastavení napájení - Změnit nastavení schématu - Změnit pokročilé nastavení napájení - Nastavení USB a tam změňte v Nastavení volitelného pozastavení zařízení USB na Zakázáno. Teda tyhle jazykové perly o USB musela překládat ÚSB - ÚPLNĚ STUPIDNÍ BLONDÝNA - to je češtin jaxwiň.
Tím se vypne napájení USB a libovolné zařízení (v mém případě dongle na wifi) může zůstat v portu a už např. přes noc nežere. A síťový napaječ se tudíž může taky vypnout ze zdi.

Tak snad to někomu pomůže.

Díky za snahu o radu, vážím si toho. Takže bod č. 4 v prvotním dotazu byl správně.

Mám ještě další potíže (nelze mi nastavit domácí skupina na sdílení), ale na to raději případně založím jiné téma, sem to nepatří.

Hezký den!

Truck Thor

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Děkujeme za info! Nejsi lama, ani mně to nenapadlo. :( Dává to smysl, jen úplně tahle volba smysl nedává - ta by právě měla umožnit to zařízení vypnout, zatímco vypnutím té volby zůstane zařízení vždy zapnuté. Zvláštní.
Každopádně chyba byla na vstupu - neřekl jsi, že máš k notebook připojený dongle a nás nikoho nenapadlo to očekávat. :)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.