Notebook Hyrican M570RU

Dobrý den, rád bych poprosil o pomoc při řešení takového problémku. Mám starší notebook Hyrican M570RU a ten mi teď začal trochu zlobit. Při spuštění mi vždycky začal pípat a nechtěl naběhnout. Naběhl až po stisknutí talčítka ENTER. Taj jsem se začal pídit oč by mohlo jít a zjistil jsem, že problém je s načítáním operační paměti. Myslel jsem si, že bude chyba v přímo v SO-DIMMech, ale po záměně za jiné se problém stále opakoval. Potom mne napadá pouze jedna varianta a to ta, že bude patrně vadný řadič paměti na základní desce. Ale proč se po stisku ENTERu normálně rozběhne. Nyní jsem chtěl instalovat WIN 7 HP, ale vzhledem k tomuto nemám žádnou šanci. Díky za případné názory či pomoc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

píše to něco, nebo chová se to nějak? v jaké chvíli to pípá? hned z počátku? nemusí to být zrovna paměti, jak jsi an to přišel? podle pípacího kódu v manuálu?

Obrázek uživatele spinner

No tak nějak. Je to asi takto, spustíš notebook. Ten začne bootovat a ve chvíli kdy by se měla otevřít ta nabíhací stránka co zobrazí jaká je deska, procesor atd. se objeví černá obrazovka s bílým logem intelu a dole je šedý proužek s hláškou PRESS F2 FOR SYSTEM UTTILITIES a začne pípat (rychle) v cca půlce obrazovky ve stejném šedém proužku je takovy ten načítací posuvník. když zmáčkneš ENTER (nebo jakoukoliv jinou klavesu, jak jsem nově zjistil), tak se to rozeběhne.
Průšvih je v tom, že mám zformátovaný disk a potřebuju nainstalovat WIN 7 a jakmile se to dostane do fáze, že jsou soubory zkopírované a notebook zrestartuje, tak jde všechno od žačátku. Teď jsem se tam nějakou záhadou dostal a zjistil jsem, že na disku je vytvořen oddíl C: a navíc se vytvořil oddíl X: pojmenovaný jako BOOT o velikosti 30,7 MB. To mi hlava nebere.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Win7 vytváří 100MB oddíl pro systém.. běžně tedy, otázka je jaká je to verze, ale měl by mít 100MB a 80 volných.. je to oddíl pro záznamy dalších OS a úprava MBR bootovací oblasti...
to, že se teď zobrazí logo je totéž, ten výpis probíhá na pozadí..
otázka je, proč se POST test (test funkčnosti, BOOT následuje až dlouho poté, neplést) zastaví... by chtělo nějakou hlášku.. takže jdi so BIOSu a hledej "boot screen" nebo "manufacturer screen" "startup screen", prostě screen, a změň na disabled, chceme vidět POST...
ta hláška "fress F2 for sys utilities" znamená stiskni F2 pro systémové utility - nevím, jestli je tím myšlen vstup do BIOSu, nebo menu pro manuální volbu BOOTovaného média...
každopádně, to že instalace Win začíná furt znovu a znovu značí, že máš špatně nastavený BOOT.. na první místo chceme dát vždy pevný disk, ne mechaniku (prodlužujeme její životnost, stejně z ní BOOTovat při každém zapnutí nechceme), ale pro potřeby instalace je napoprvně z mechaniky nabootovat a proto buď vyvolat Boot menu z POSTu, nebo v BIOSu manualně nastavit 1st device mechaniku a při prvním restartu tam jít znovua vrátit disk.. další dva restarty už totiž pokračují z pevného disku a vškerá činnost počítače taky...

Obrázek uživatele spinner

No, tak jsem to chtěl vzít popořádku, ale hned jsem se zasekl. To směrování F2 je opravdu vstup do BIOSu, ale bohužel v biosu je jakýsi boot-time Diagnostic scree a ten je nastaven na Disabled. BIOS je Phoenix TrustetCore Setup Utility rev 1.00.08HY, potom je tam nějaký údaj VBIOS rev. 62.92.23.00.14 a VBIOS build date 12/03/2007.
Verze WIN 7 je Home premium (teď jsem se tam snažil dostat 32-bit) a na HDD, když jsem se tam nějakým zázrakem prokutal, jsou nějaké složky, ale patrně nejsou všechny, protože při prvním restartu to vždycky skončí na tom pípání a to může být ten důvod proč je ten oddíl X:boot tak malý.
Jinak mám takový pocit, že si BIOS dělá co chce. Nastavil jsem jako první boot HDD a jako druhý CD-ROM a když jsem tam po opakovaném spuštění vlezl tak bylo vše jinak, tak teď nevím.

Obrázek uživatele spinner

Po neskutečném utrpení se mi podařilo nainstalovat ty wokna. A co se týče toho pípání, tak je to takhle. při každém spuštění počítače to pípá, dokud se nestiskne nějaká klávesa. To stisknutí klávesy opravdu jakoby odsouhlasí načtení operační paměti.Nechápu, prostě to nechápu. Teď se jdu prát s nastavením a ovladačema. No, nicméně to podstatné stále nemám vyřešeno. Pípá swiňa, furt pípá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta diagnostic screen je právě ten POST, který teď není vidět.. takže to nastav an enabled :) třeba tam uvidíme, na které položce to začne pípat.. načtení operační paměti je totiž taková.. blbost :))

pokdu BIOS nedrží nastavení, tak je špatná baterka na základní desce, kterou bych vyměnil :)

Obrázek uživatele spinner

No, to nastavení na ENABLED i DISABLED jsem zkoušel několikrát, ale prostě to ten POST nechce ukázat. Když jsem se tam, ale předtím dostal, tak na řádku když kontroluje operační paměť, tak to začalo pípat a načítalo jito strašně pomalu. No a když jsem klepnul na ENTER (jinou klávesu jsem nezkoušel) tak to pokračovalo bleskem jako normálně a přestalo to pípat. Ale zjistil jsem, že asi někdo v minulosti updatoval BIOS, protože notas je z roku 2007 a když jsem to protáhul Evrestem, tak mi to u BIOSu píše, ze byl v roce 2008 updatován.
No a baterie je taky alternativa, ale u notasu je většinou připájená a to je rasovina a to bych se docela bál. Nehledě na to, že ho celýho rozebrat asi nebude žádná legrace, leda bych ti ho poslal :roll:

Obrázek uživatele spinner

Ještě jedna věc, nekde jsem tady ve fóru zahlídl, že jste řešili, jestli jde samostatně nainstalovat WIN 7 UPGRADE, tak jen sděluji, že jde !!! :cool: Já jsem se dnes mořil právě s tímhle. Jako UPGRADE z Vist mi to taky nešlo, tak jsem se do toho vrhl a podařilo se. Navíc to byla nějaká Family verze.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já osobně jsem tam také psal, že jsem zahlédl, že to jde, ale měl jsem tu čest jen s klasickými instalačkami..

pokud v BIOSu něco změnší, zůstane tam po vypnutí PC a odpojení ze sítě a přiopjení a zapnutí uložena změna, nebo jde zase do defaultu? baterka by tedy pájená na desce být neměla, musí být výměnná (už jen pro vysokou teplotu pájení, která by baterku minimálně vybila a poškodila).. ale to je rpzdílné vzhledem k notebooku...
v záruce asi už není, takže rozebrat je možné a při té příležitosti i vyčistit od prachu.. tak těžké to nebude, ale chce to být počuten, podívat se na pár článků a nepoužívat hrubé síly..

já furt nevím, jak jsi přišel na paměti :)) když nevíš, co POST píše, tak těžko :P
měnit jsi je zkoušel, takže v nich by nic být nemělo.. vadu řadiče pamětí si ale nepřejeme, pochybuju, že bys do staršího stroje sehnal desku pro repas... zatím jsme ale nevyloučili i jiné vlivy...

Obrázek uživatele spinner

Teď jsem se vrhl zase na něco jiného, ale k té paměti. Když mi to začalo dělat (myslím to pípání a atd.), tak mi to POST ještě ukazovalo. Teda jestli to říkám dobře. POST je to co ti začne ukazovat když spustíš počítač - např. jaký je v PC procesor, jaký je HDD a pak začne projíždět paměť RAM (to vše bílým písmem na černém pozadí, je to tak? Pokud to říkám správně, tak právě v tuto chvíli kdy najel řádek s pamětí RAM, tak to vždycky načítá a čísla letí jak zběsilá až do jejich konečné velikosti. No a tam byl ten kámen úrazu, jakmile to začalo načítat RAM tak počítač začal pípat a čísla napočítávala po 10 -20 za sekundu a furt to pípalo. No a když jsi zmáčkl ENTER (možná i jinou klávesu, to jsem už neodskoušel), tak se to rozběhlo a přestalo to pípat a počítač jel dál normálně.
Z toho usuzuju, že se to týká operační paměti, ač mi to příjde nesmyslný. Nebo může být v čudu ten BIOS nebo jak ty říkáš baterka. O víkendu to skusím rozebrat. Jinak počítač jsem čistil protože pipy byly celý zanesený prachem, teď jsem zase přišel na to, že mi z nějakého nepochopitelného důvodu nechce počítač najít grafickou kartu. Je tam GeForce 8800 GTX s 512 MB a EVREST mi našel jen základní VGA s 14MB paměti. Tak jsem dal vyhledávat hardware systémem, ale nic. Pravda je, že když jsem počítač čistil, tak jsem měl tu grafiku venku, ale to tam byly ještě Visty a po vrácení normálně fungovala.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.