Nenaběhne PC - chyba RAM či MB

Ahoj.
Před několika týdny jsem postavil sestavu, která bezproblémů fungovala, jenže včera najednou bez zjevné příčiny přestala. Prostě se objevily fragmenty na obrazovce a konečná.
Při novém pokusu o zapnutí se vždy jen pouze pootočí ventilátory a nic se neděje. Když pokus ihned opakuji, nestane se ani tohle. Musí se zas chvíli počkat. Zkoušel jsem vyměnit zdroj, bez úspěchu. Poté jsem zkusil dát ram do jiného PC, kde sice počítač "naběhl" alespoň tak, že mi dal zvukem z biosu najevo, že oba moduly jsou vadné. Divné ale je, že v původní desce se nestane ani to. Obávám se tedy, že původním problémem je základní deska, která způsobila selhání obou modulů ram a obávám se v ní vyzkoušet další zdravé moduly či procesor. Je opravdu možné, že by je deska mohla zničit? Nebo jak je možné, že deska nenajede ani do režimu, kdy zvukově zahlásí chybu?

Pro orientaci přikládám sestavu:
CPU - AMD Athlon II X3 445 3.1 GHz(odemčen stabilně na Phenom B45)
MB - Gigabyte 880GMA-UD2H, AM3, AMD 880G, 4xDDR3, VGA, IEEE, GLAN, mATX
RAM - Patriot DDR3 Signature Line, 2GB, 1333MHz, CL9, 2x2GB
HDD - HDD Western Digital Caviar blue, 500GB, 3.5"/7200Rpm/32MB, SATA/600
CASE - Skříň Eurocase MC41, mATX, 350W Fortron, černá

kontrolní deska pro test RAM byla:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77118

Díky za každou radu. Hlavně mi jde o to, zda mohu vyzkoušet dát do desky bez obavy jiný modul ram pro ověření funkčnosti desky, aniž bych ho také odpálil.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ha, to budě těžké..
o Phenomech B** jsem doposud neslyšel, co koukám, jsou to asi nové revize klasických 9**.. ale odemčený přetaktovaný Athlon rozhodně jistá komponenta.. klidně může být na vině toto...
pokdu ramkám trvalo 10 dní než zhořely, nové by měly trvat taky, pokud už deska vadná byla, pokud se teprve teď nepoškodila.. takže nějaký čas asi máš,a le těžko říct.. nemusí to bjet hned v desce, klidně mohly odejít samotný ramky.. ale jinak než vyzkoušením jinde to neoznáš.. mezináma Patriotu jsem nikdy nevěřil..
ten zdroj je opravdu Fortron? není to EuroCase co v tý skříni byl, že ne? :))

jinak asi než vyzkoušet každopu komponentu jinde se moc nedovíme.. klidně mohl vypálit všecko zdroj, zkus tady jiný, klidně mohl procesor dělat neplechu, nebo způsobit neplechu desce..

Obrázek uživatele Malignus

B45 = Phenom II X4 545 :eek:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, to jsem našel také, ale nevím o něm nic.. a moc informací o nich není, samé otazníky... navíc kódování 545 sedí na Phenomy X2, ne X4 :))

Obrázek uživatele Malignus

Tohle ti snad pomůže: http://forums.guru3d.com/showthread.php?p=3773016

Pravděpodobně se odemčené CPU přeznačí či BIOS vidí jako jiný CPU...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

což to je pravda, ale jde o to, že ten procesor neznám, jsou to nějaké novinky či co.. kouknu na to doma...

EDIT: tak jsem koukl a nic se nedověděl... rozebírali tam odemčení a stabilitu, ale ne původ procesoru... ale je to očividně klasický základ pod Phenom II X2 500, který je zamčený na Athlon, ale povedlo se ho odemknout na aktivní Phenom X3 bez L3 (obvykle).. mě jen zaráželo, že to označení neznám...

takže se můžem vrátit k tomu, co jsem řekl :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.