Nenaběhne PC

Zdravím. Před několik dny jsem bez problémů vypnul počítač, když na to druhý den již nenaběhl. Po spuštění se rozeběhnout větráčky a na pár sekund problikne CPU dioda, monitor ovšem nenaběhne. Projížděl jsem tak místní fórum a hledal nějakou radu. Našel jsem ji v podobě restartování BIOSU pomocí vyndání baterie ze základní desky. Řádně jsem taky vysál všechen prach z celé bendy. Poté PC bez problému naběhl. Celá situace se ale dnes opakovala. Poté co jsem PC večer vypnul dnes ráno nenaběhl. Vyndal jsem tedy baterii ze základní desky a vše zase fungovalo. V čem bude problém? Dle reakcí na staré topiky to tipuji na špatný zdroj, který je v mé soustavě ještě původní, tudíž tři roky starý.

Intel Core2 CPU 4400 @ 2.00 GHz, 1 GB RAM, NVIDIA GeForce 8600 GT, OS W Vista Home Premium 32-bit

Obrázek uživatele Michal Čížek

kup novou baterii pro začátek a vyzkoušej, pokud to znova udělá, půjč si od kamaráda zdroj, ten tvůj zdroj kompresorem vyfoukej, ale nezdá se mi, že by to bylo zdrojem, když se PC rozjede jen po resetu BIOSu.
Samozřejmě, že se zdroj vyloučit nedá jednoznačně, ale větráčky se roztočí, to je známka, že zdroj neni mrtvej.
Také můžeš zkusit poodpojovat veškeré disky a mechaniky, tím zdroji ulevíš a jestli i tak bude BIOS nabíhat jen po resetu, viděl bych to na něco na desce, následně bych vyměnil tu baterku a zkusil znova.

Obrázek uživatele rout66

OK. Začnu tedy baterií. Škoda že jsem napsal až teď, v sobotu po 11. Budu tak muset vydržet až do pondělí :). Dík za radu.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Nejdřív zkouška bez zátěže HDD a baterii mívaj někde i u benzínky.

Obrázek uživatele rout66

Během víkendu se PC záhadným způsobem uzdravilo. Vše bez problémů fungovalo tak jak má. Mně to přesto nedalo a došel jsem dnes koupit novou baterii do základní desky. Vyndám starou, chvíli čekám a následně vložím novou. PC nenaběhne. Několikrát tento postup opakuji a stejně nic. Vrátím tam proto starou baterku a vše zas bez problémů jede...

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D kouzelník, je ta baterie stejného označení?

Obrázek uživatele rout66

Samozřejmě. Jde o CR2032. Nový kousek jsem teď dokonce kontroloval měřákem a vše je ok.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak to je zajímavé, tohle se mi ještě nikdy nepovedlo a jak je na tom teda PC, vše funguje?

Obrázek uživatele rout66

Co jsem si stihl všimnout tak PC nedokáže přejít do režimu spánku. Vše se tváří jako by se počítač vypnul, akorát větráčky stále běží a bliká světlo u tlačítka power.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tyhle režimy já osobně vypínám, nechávám akorát vypnutí monitoru a disku po nějakém čase, jinak hibernace usnutí atd. vypínám.

Obrázek uživatele rout66

Tak PC už nezvládá nastartovat ani stará baterie :(. Vždy je zapotřebí nejdříve ji vyndat a i pak PC naběhne až na několikátý pokus. Nějaké nápady, co s tím?

Obrázek uživatele Michal Čížek

to je divný, kolik tam máš RAMek ve slotech?

Obrázek uživatele rout66

Mám tam jednu 1 GB

Obrázek uživatele Peca

Zkusil bych ten zdroj, zkus si od někoho půjčit jiný a odzkoušej.

Jsou to obdobné problémy s kterými jsem se už několikrát setkal u vadných zdrojů. Chce to zkoušet pár dní, než bude jistota že to je zdrojem. Když se s novým zdrojem do týdne nevyskytnou žádné problémy, tak bys měl mít viníka závady.

Obrázek uživatele rout66

A neexistuje jiná možnost jak odhalit vadný zdroj? Většina přátel má notebooky takže nemám šanci na pár dní si vypůjčit jejich zdroj. Jediná možnost je dát to do servisu, což se mi dvakrát taky nechce, neboť moje zkušenosti s ním nejsou dvakrát valné.

Obrázek uživatele Michal Čížek

ne jiná možnost není, musel bys mít vybavení osciloskop atd. abys odhalil závadu ve zdroji.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.