Nejde pc (*VYŘEŠENO*)

Zdravim, mam desku gigabyte GA-MA790X-UD3P a procesor AMD X3 720. Zkousel sem si zapnout 4.jadro podle navodu(uprava 2 veci v biosu) po restartu pc nenabehlo nic a uz ani nejde zapnout . Prosim o radu.

Obrázek uživatele tatik

Je možné poslat odkaz na zmiňovaný návod.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je možné, že jsi si to zničil.. byl to zákrok na vlastní riziko.. prvně ale vyrestartuj bios vyndáním baterky z desky.. pokud to zavinila změna nějakého nastavení (pokud je jádro vadné a ty ji ho odemkl může to být ten problém), tak se to srovná,.. je ale možné, že už demčené jádro napáchalo nevratné škody..

Obrázek uživatele tatik

Doufejme, že TOBiASův příspěvek se nebude shodovat se skutečností až tak katastroficky. Na druhou stranu má pravdu v tom, že tříjádrový procesor může být nějakým způsobem poškozený a proto je jedno jádro blokované.
Jen pro velmi jednoduché info. Procesory se dělají z tzv. oplatků, ze kterých se "krájí". Nejkvalitnější procesory vzniknou ze středu oplatku. Tyto procesory se velmi dobře taktují a jsou názory, že např, Intel si je hlídá a dává je jako prezent. Při řezání, stejně jako na kraji oplatku může dojít k poškození jádra. No a to jsou ty tříjádrové, které by se musely vyhodit. Stejně tak se brání výrobce procesorů potenciální reklamaci z důvodu nějakých možných budoucích problémů na jádře. Proto záleží na tom, jaký kousek dostenete.
Určitě nevěřte tomu, že výrobce je lidumil a zablokuje jedno jádro jenom proto, aby procesor prodal levněji a kutilové si jej odblokovali a měli plnohodnotné čtyřjádro.

Obrázek uživatele Peca

Tak tak, tato možnost nejde u všech 720tek, chce to mít trochu štěstí na kus. Z těch co jsem se setkal tak 60% šlo. Jinak jak píše Tobias, začal bych tou baterkou.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já jen doplním tatika: procesory se dělají na oplatku (waferu) a vše co řekl, je pravda, avšak současné výrobní postupy mají drobné problémy a tak při vypalování čipu na wafer (jeho struktury) se občas stane nějaká chybička.. nebo třeba jen je chybička na waferu - ty jsou nejvíce právě na krajích, ale i v prostředku se vyskytují.. pak jen záleží, kde ona chyba je.. zasáhne li nějaké centrum, procesor jde nejspíš do koše.. pokud ale zasáhne určitý prvek, po jehož odstavení je procesor stabilní, dojde k uzamčení..
asi takhle - AMD vyrábí procesory (Phenomy) pouze čtyřjádrově, přičemž tříjádra a dvojjádra jsou jen zamčené.. ve většině případů jsou zamčené právě proto, že to schytalo jedno nebo dvě jádra, případně jejich cache.. stejně tak se vyrábí i Athlony X3 a X4..
jenže občas je chyb málo (víc je spíš těch katastrofických) takže se musí zamknout i funkční jádro.. a pak jsou případy že někdo koupí Phenom II X2 550 a odemkne si jej plně na Phenom II X4 965.. ale těch je hodně málo..

co se týče P720 - mě se ho odemknout nepodařilo.. zatím :-x

zkus tu baterku ať se pohnem, není to přecijen tak časově náročný úkon ;)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[38842] Reset

Sry ze sem se neozval poradil me kamos jak vyresetovat ten bios a uz to funguje dik za rady