Načítání z 2 HD- co je rychlejší

Mám disk SATA 500GB/32MB a SSD 64GB. Chci dát systém a nějaké programy na SATA disk a data, která potřebuji rychle načítat k programu spuštěnému z SATA disku dodávat z druhého disku SSD. Buddou se tedy data střídavě číst z pomalejšího SATA a rychlejšího SSD a doplňovat. Jedná se tedy o přepínání disků. Ptám se co bude lepší. Nechat vše na pomalejším SATA disku nebo to mít na dvou discích. Dík za odpověď.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,
tobě jsem se očividně vyjadřoval v emailu, jak tak koukám..
Jak jsi se nakonec rozhodl? Určitě je lepší v každém případě využít SSD.

Obrázek uživatele Rudaa

Po několika poradách a přemýšlení jsem nedospěl k jednoznačnému názoru. Zde hraje roli 6-ti jádro AMD mého procesoru a dále jak je aplikace zhotovena. Také zde je třeba brát v úvahu co je třeba rychleji načítat a co bude disky vystavováno. Je zde také i nějaká paměť disků. Nějaké příkazy programů musí sdělit disku, že má něco připravit do paměti pro další použití. Pro bližší objasnění . Jedná se o letecký simulátor kde je načítáno mnoho paranetrů pro simulaci letu letadla, to ze základní aplikace a dále vystavovány data z jiných addonů pro zobrazování velmi podrobné krajiny (Ground Enviroment X a další).
HD 500/32, který mám by neměl toto vše stačit. Nemůže mít hlavičku na více místech najednou. Proto uvažuji o výstavu dat krajiny z disku SSD. Asi namítneš, že disk SSD by byl lepší. On je ale pouze 64GB a vše se na něj nevejde. Jedna neznámá je ta, že nevím jaká bude doba výstavu dat z obou disků střídavě. Letadlo z jednoho disku a krajina z druhého disku. A rychle střídavě.
Objasnil jsem trochu podrobnosti a ptáš se jak jsem se rozhodl. No mám image základu a základních programů gisku. Zformátuji PC a za 13 min. udělám systém a instaluji oba programy na HD 500/32. Nastavím nějaké základní situace, změřím časy, ofotím výsledky. Zformátuji znova a aplikace rozdělím na HD500/32 a SSD 64GB jak jsem psal výše. Myslím, že to bude za jeden den prověřeno. Na forech se již ptám týden, ale přesnou odpověď jsem nedostal a také to asi není možné, protože výsledek ovlivňuje mnoho parametrů.
Ahoj. Připoměň imi email. Můžeme později zhodnotit výsledek.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokračuj zde raději než v emailu.
Pokud jde o to střídavé čtení, tak je jedno, jestli střídáš mezi HDD a SSD, nebo mezi jedním místem na HDD a druhým místem na HDD. Respektive první varianta je rychlejší, protože vybavovací doba SSD je zatraceně rychlejší, než seek a následná vybavovací doba HDD. Takže cokoliv dáš na SSD bude jen rychlejší, nic z HDD to ale nezpomalí.

Co se týče základních dat například o letadle, a "jádro" simulátoru, ty jsou načtené v operační paměti, jelikož se používají neustále, a bylo by hloupé pro ně chodit na disk... V reálném čase se načítají jen data pro měnící se věci - právě zmíněné okolí. Pokud bys lítal stíhačkou, a chtěl mít okolí v plné kvalitě, asi bys už to SSD potřeboval.

Obrázek uživatele Rudaa

Asi začnu tím, že FSX dám na HD500/32, mám 12GB RAM, a krajinu dám na SSD. Základní program načte co půjde do paměti to snad on předpokládá. Chování letadla je předpokládáno snad trochu dopředu. Krajinu potom bude sypat ven SSD podle toho co si naskytne. Ta se nepoužívá všechna, ale vyžaduje rychlost. Souhlasím.
Ty přídavky mají asi 55GB a tak by se to vešlo. Jó najít 3 000.-kč, bylo by po problému.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jistě, pokud není program úplně blbý, tak si předem načítá krajiny kam se asi dostaneš, a opakovaně užívaná data nechává v ram..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.