Může nefunkčnost MB způsobit vybitaCMOSbaterie?(*VYŘEŠENO*)

Zdravím může vybita CMOS baterka způsobit že MB nereaguje na nic a nenajde ani monitor ,BIOS atd?

Obrázek uživatele Michal Čížek

nepravděpodobné, ještě se mi nestalo, aby díky vybité, nebo vytažené baterie z desky, nenastartovala. Baterie má pouze zajistit udržení nastavení biosu, bez baterie musí deska startovat s defaulním nastavením.

Obrázek uživatele Stiletos

No že tu mám MB ,PC údajně byl funkční přišel ,ale nenajel tak jsem vše v základu otestoval na jiným PC a vše OK .Ovsem s tou MB se sice vse zaplo to bylo ale vše do BIOSu,restart,nic nešlo jenom na tvrdo vypnout zdrojem.Mel jsem ji tu ze ji vyhodim byl nani 6400+ tak jsem chtěl ještě testnout jestli není v hájí CPU a dal jsem naní starší 5000+,MB pak normálně najela s hlaskou error CMOS po výměně baterie vše OK a když jsem tam vrátil ten 6400+ tak pak to najelo taky ,tak nevím jestli tu MB reklamovat.

Obrázek uživatele Michal Čížek

aha, tu hlášku ti to hodilo právě proto, že byla baterie vytažená a bios se nastavil do defaultu, tak tě to upozornilo na nastavení, třeba hodiny, nebo jsi jen najel do defaultního biosu a pak dal uložit. To je normální, ono tě to tím upozorní, že baterie bud není, nebo je vybitá a tudíž poklud v biosu uděláš svoje nastavení, tak bylo právě smazáno.

Obrázek uživatele Stiletos

No ale nevím proč nešel když dorazil,a to ani v základu. A s vybitou + CPU 5200+ to najelo normálně i s tou vytlučenou

Obrázek uživatele Michal Čížek

proč nešel se můžeš jen domnívat, cestou otřesy, oxidace kontaktů třeba následně jsi to vytahal ven a tím jsi očistil kontakt, nebo byla povyskočená RAM ze slotu, nebo kondenzátory mají půlživota zasebou a když to bylo studený tak nedostávala deska co potřebovala, kdo ví.
To že pak najel se slabším cpu s hláškou a následně se silnějším cpu bez hlášky značí, že jsi měl při výměně cpu jen krátce vypnutý zdroj, kondenzátory udržely bios, jinak by ti tam ta hláška skočila znova.
rozeber to, prostříkej kontaktolem, nech odvětrat a slož to, odzkoušíš si tím, že po vytažené baterii ti znova skočí hláška a budeš mít jistotu, že nejsou na kontaktech ve slotech oxidace

Obrázek uživatele Stiletos

Já to dlabu ted nato mimo case instaluju Visty a všechno zatím jede jak má, tak už to nejspíš bude OK ,uvidíme ještě pak poreferuju,akorát při startu nějak blbe reaguje klávesnice USB do BIOSu najede OK ale když jsem chtěl zadat key tak jsem ji musel vytáhnout a znova zapojit do USB portu jinak nereagovala i když svítila, tak snad se to srovná po instalaci driveru chipset.

dodatek"tak po sestavení vše zatím OK tak doufam že to nezakřiknu. :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

:)) ok, dej vědět a zamknem to

Obrázek uživatele Stiletos

Tak vše v pořádku můžeš zamknout akorát mě nasr... že jsem tam dal orig Visty a u Pc mě to psalo že ten key někdo už používá což je blbost,ty šmejdi to maj nějak vázaný na HW,jsem tam změnil akorát HDD a zdroj tak jsem si to musel zlegalizovat jinak. :-(