Možné poškození

Zdravím, chtěl bych se zeptat... Včera to tu bouřilo, tak jsem pc vypl, odpojil ze zásuvky... jak jsem ho znovu zapl, začaly mi nějak bzučet bedničky... vypl jsem je ze zásuvky, po chvíli zase zapl a docela to luplo a najednou mi přešla jít myš, tak jsem ji vypojil a zapojil a vše jede zdá se že normálně.. Je možné, aby se něco uvnitř pc poškodilo / spálilo, ikdyž počítač byl během bouřky vypnutý ze zásuvky? Vždy když jsem ho tam dával z5, strašně to vždy luplo a zablesklo se v ní... Díky za odpověď...

Obrázek uživatele sasha.cz

Ahoj, v tomto případě, bych ti doporučil přepěťovou zásuvku, né nic od Vietnamců za padesát korun, minimálně http://www.alza.cz/belkin-conserve-smart-av-d230774.htm Při tom odpojování je dobré nejdříve zezadu vypnout vypínač přímo na zdroji, i tak ti to lupne? Vtom případě bych si nechal zkontrolovat elektroinstalaci.

Obrázek uživatele Tapta

Popravdě řečeno, tu jsem nevypínal, ale začnu... Tak bych případným problémům měl předejít, je tak? Ale jinak myslíš, že by se něco takto mohlo stát, nebo by to muselo byt v zásuvce a šlahnout blesk? Pc se zdá že jede normálně všechno... jen mě zaskočilo to, že vypadla ta myš...

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj pokud byl odpojen úplně ze zásuvky, tak vlivem bouřky to nebude. Spíš bych řekl, že PC nikdy nevytahuješ ze zásuvky, ani když se odjíždí na pár dní pryč a nyní jsi ho odpojil, jak je starý PC, nebo zdroj v něm a jaké značky? Pokud seženeš na zkoušku jiný, budeš vědět hnet, jestli je to tutově zdroj, ale na 99% ano, vyschlé kondenzátory.

Obrázek uživatele Tapta

PC je starý 2 roky a vytahuju ho docela pravidelně ze zásuvky, jakmile začne bouřka... zdroj je Corsair 550W :) Já myslím, jestli to nebudou ty bedničky.. z ničeho nic mi semtam začnou bzučet, mají za sebou tak 3-4 roky už.. Vyzkoušel bych spíš tu zásuvku možná

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak bedničky odzkoušej jinde

Obrázek uživatele sasha.cz

Pokuď takto často odpojuješ napájecí kabel, zásuvka se vyběhá, vzniká větší vůle, zvyšuje se odpor, proto ti to zableskne. Určitě si kup tu přepěťovku, budeš mít klid ;)

Obrázek uživatele Tapta

Dobře, díky :)

Obrázek uživatele ZecK

Nezapomenout ale na to, že přepěťová zásuvka nechrání např. proti přepětí v síti v důsledku úderu blesku. Pokud zásuvka "jiskří" je nutné ji nechat elektrikářem opravit, jinak hrozí poškození přístroje, požár a také úraz elektrickým proudem. Proti tomu tě žádná přepěťová zásuvka neochrání...

Obrázek uživatele Tapta

Takže je to jen proti dejme tomu kolísání proudu atd? A jinak teda když už tady pan Čížek načal ty kondenzátory. Jak ovlivní chod pc, když jsou "uschlé" nebo třeba kdyby nějaký jeden z nich by shořel nebo něco podobného? jak by se dalo poznat, že se něco takového stalo?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud jsem to já pochopil správně, tak luplo v bedničkách při připojování do počítače, ne na zásuvce při připojování počítače do sítě - je tak?

Jinak odpojovat kabelem je asi největší jistota, ale na většinu případů stačí vypnout na zdroji. Pokud bys dostal šlupku do kabelů, tak ti vyskáčou ze zdi a škoda bude tak vysoká, že shořelý počítač se v ní stejně ztratí. Ve všem ostatním tě přepětovka ochrání. Problém je, že počítač je stále přiopjen - musel bys odpojit i internetový kabel atd.. Stejně tak vyplé repro -prostě vše spojené s počítačem by muselo být odpojeno. A jelikož reproduktory mají cívky, jsou to geniální lapače elektromagnetického vlnění které údery blesku dělají, a to všecko jde zpětně krásně do počítače.. A celkově i samotná bedna je náchylná na ten elektromagnetismus, takže úder v blízkosti domu ti to může odrovnat i když to bude odpojené uplně od všeho... :)) Ale to už jsou krajní případy. Já v praxi mám přepěťovku APC, do našeho vlastního káblu nám ještě neprásklo a co prásklo normálně do drátů, tak to polapily i 40 let staré filtry a ochrany na sloupech v obci... Na noc a při bouřce vypnu čudlíkem a jsem relativně vklidu. Nejnáchylnější je počítač k úrazům právě když je zapnutý.

Obrázek uživatele Tapta

bedničky zláštně bzučeli, vypojil jsem je ze zásuvky, poté znovu zapojil, luplo v bednách a vypadla mi myš :D musel jsem nozvu odpojit a zapojit myš, aby šla... :D Jinak mám pc zapojený do rozdvojky ještě s monitorem a bednama... a to vše vždy vypojím z prodlužky... celou tu rozdvojku, spíš roztrojku... a vždy když vypnu a zapnu tu roztrojku, tak to zableskne... a bedny se ozvou trochu... Každopádně, kdyby se něco dejme tomu spálilo tady tím zkratem, poznal bych to nějak? i nějaká drobnost...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, to se občas stane, když na kontaktech přeskočí jiskra - zvláště audio je k tomu náchylné, ale ideálně by se všechny konektory měly připojovat za vypnutého a odpojeného PC? jinak dojde k naindukování napětí a šlup... Deska se toho lekla až jí to napul vyplo... Ale můžeš být rád, obvykle takovéhle větší prskance končí smrtí zvukovky nebo i čipsetu... Takže přřinejmenším opatrně a repráky mít vždy vyplé a přehrávání hudby v PC taky. Jinak to vážně hodně prská. USB je na připojování za chodu stavěné, ale ostatní konektory ne.

Zaplé bedny jsou jakoby pevným čudlíkem? Pokud ano, vždy je vypínej, protože jinak do nich samozřejmě letí proud a než se vše nabije a vyrovná, samozřejmě to letí i do zvuku a dělá to ty ošklivé rány. Spálit by to ale nic nemělo, to spíš tím blbým připojováním konektorů.

A ano - přestal by třeba jít zvuk, zhasnul by počítač... Ale to se mi ještě nestalo... Čeho jsem si teď u sebe všiml, když mám zaplé repro a připojím externí disk do sítě, zapnu a pak připojím USB kabel, tak při každém dotyku kabelu s konektorem se do repráků taky přesune lehké "lup"... A nevm proč!

Obrázek uživatele sasha.cz

ZecK wrote:
Nezapomenout ale na to, že přepěťová zásuvka nechrání např. proti přepětí v síti v důsledku úderu blesku. Pokud zásuvka "jiskří" je nutné ji nechat elektrikářem opravit, jinak hrozí poškození přístroje, požár a také úraz elektrickým proudem. Proti tomu tě žádná přepěťová zásuvka neochrání...

U této zásuvky http://www.alza.cz/belkin-conserve-smart-av-d230774.htm výrobce ručí opravou nebo náhradou veškerého zařízení poškozeného v důsledku přepětí, proudové špičky nebo úderu blesku. Pokuď zapojíš PC do hlavní zásuvky, tzv. Master, tak po vypnutí PC zásuvka automaticky vypne všechno zapojené do slave, při zapnutí PC se vše opět zapne.

Obrázek uživatele ZecK

To nicméně neznamená že nepřijdeš např. o data, což je třeba pro mě daleko horší, než přijít o hardware (já vím zálohovat, zálohovat, zálohovat ale i tak). Jak psal Tomáš, pokud uhodí blesk někde poblíž domu, tak stejně shoří všechno, včetně téhle zásuvky. Pokud bys chtěl zvýšit šanci že se Ti nic nestane, musel bys mít přepěťové ochrany hned u přípojky, pak u každého jističe a ještě u každé zásuvky a ani tak to není stoprocentní.

A ještě tam píšou, že to má nějaký cenový strop náhrady... otazka je, jak je velký :)

Obrázek uživatele Tapta

Díky za názory ostatních... Nakonec teda nevím, jestli tu zásuvku kupovat, když v podstatě říkáte, že zase tolik neřeší :D Spíš teda vypínat poctivě bedny, vypínat zdroj a když něco vytahovat, tak vše při vypnutém pc... To je asi větší prevence na životnost teda :)

Obrázek uživatele ZecK

Tapta: ano podle mého názoru je to co jsi napsal nejlepší řešení.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.