Mohu odpojit větráček ve zdroji??

Dobrý den,
před časem jsem instaloval v pc vodní chlazení, čímž jsem se zbavil hluku větráků. Zajímalo by mne, zda je nutný i větráček uvnitř zdroje pc? Případně jakou hlavní funkci zastává? (odvod tepla ze skříně, chlazení samotného zdroje...?) Díky za odpovědi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

určitě zajišťuje chlazení zdroje.. který by se opravdu přehřál, bez něj.. pokud by se ti však podařilo udělat si nějaké domácí kontaktní části, které by se to podařilo připojit k vodnímu okruhu (což k neuspořádanosti a různorodosti zdroje prostě nejde), tak by jsi ten větráček mohl odstranit (a kdyby zdroj stávkoval, nahradit ho odporem nebo žárovičkou)..

každopádně úplně pasivní chlazení není dobré - je tam mnoho komponent, které produkují malé či větší teplo.. to že nemají chladič znamená, že topí málo, ale přece.. i malinká žárovka dokáže po čase ohřát celý pokoj.. v malém počítači by to znamenalo možné přehřátí těchto, na vodí okruh nenapojených částí.. i ten nejmenší průvan zvládá ty komponenty chladit, ale s nulovým chlazením se prostě přehřeje cokoliv..

ale on i ten vodník vlastně nechladí, je to jen sjednocení chladčů v jeden radiátor, který je zase chlazen vzduchem a pasivně většinou nestačí..

možností je však dát sestavu do mierálního oleje (destilka, pokud jí věříš, že je poctivě destilovaná).. ten je elektricky nevodivý a dostane se všude.. pokud by jsi vyřešil jeho cirkulaci a chlazení radiátorem, byla by to asi ta nejideálnější volba..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

S tím větráčkem ve zdroji asi těžko něco zmůžu, odvod tepla z bedny je opravdu potřeba nějak zajistit. Zajímalo by mne, jestli existuje ještě nějaký jiný "nekonvenčí" způsob odvodu tepla? S minerálním olejem jsem na vážkách - cirkulaci bych věděl jak vyřešit, ale bál bych se, že bude poté vše mastné a při případné výměně hardwaru by se musela určitá část složitě odmašťovat. Navíc by už asi nemělo smysl používat nadále vodní chlazení a vrátil bych ventilátory, které by hnaly olej přímo na chlazené čipy (tedy pokud se to tak dělá). Navíc nevím, zda se do oleje ponořují i pevné disky a zdroj (mechaniky samozřejmě ne).
Ale děkuji za odpověď, mám další námět na přemýšlení a rád uvítám další nápady na všelijaké chlazení pc. (pozor, o dusíku v žádném případě neuvažuji
Hal9000 :shock:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no i ten olej je potřeba něčím chladit! tak jako tak radiátor tě nemine.. tady jde jen o to, jakým způsobem odvádět teplo od daných komponent - na čipy se nalepí něco snadno, ale jsou tam i nerovné plochy a pak i malé čipy, které jsou taky potřeba chladit, alespoň trochu.. většinou se používají chladiče, tedy způsob odvodu přes styčnou heatpipe, jenže ta se nedá natáhnout všude, resp dá, ale musel by jsi si to sám vyrobit, protože hardware je v tomto tqak rozmanitý, že nelze vyrobit chladič, který by chladil celou kartu HD5850, aby se dal použít i na jiné modely, dokonce i na stejné modely jiných výrobců!

stejně tak na všecko nepřiděláš vodní blok, hlavně musí být pevně chycen, ty hadice nejsou kdovíjak pružné.. takže připadá v úvahu buď ofukovat, nebo použít olej.. on ten olej se pomalu zahřívá, ale i pomalu ochlazuje.. má velkou tepelnou kapacitu.. ale zase tak snadno neproudí, takže ani ohřátej moc nestoupá vzhůru, aby sám o sobě cirkuloval, jako třeba vzduch.. za to může jeho hustota..

vlastně jedinou výhodou vody nebo oleje je, že všecko teplo všech komponent jsi schopen svést v jeden velký pasivní radiátor, který to vše bude tak nějak sám chladit. případně ho lehounce ofoukneš.. jenže vodník se prostě nedá navést všude a tak by jsi musel stále zachovat nějaký ten přístup vzduchu do skříně.. ale ten olej zas budeš hůře nutit cirkulovat, protže nebude mít žádné uzavřené cesty..

a co se větráčků v něm týče, obávám se že jeho hustota by většinu z nich rychle spálila..
pevné disky jsou vzduchotěsné, takže by jim olej vadit neměl, ale je to jedna z komponent, které se dokáže sama uchladit, když nebude v uzavřeném prostoru.. položit někde vedle toho akvárka a bude vcalku..
DVDčko by asi v oleji moc fungovat nechtělo no :))

ale když to zase uděláš stejně s vodníkem, že budeš chladit cpu, gpu, ram i mosfety na desce a zdoji a něco plácneš i na pevný disk, zbytek by stačilo dát tak, aby směrem nahoru bylo otevřeno a ono se to bude samo vpohodě chladit.. ale zas se tam bude prášit, to si nevybereš :))

po pravdě tedy žádné z těch chlazení nepude a nikdy nedocílíš 100% pasivního chlazení, jak bych to chtěl i já.. leda koupit zdroj za 4000 korun, který je fanless..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak jsem zkusil odpojit větráček zdroje a bez něho zdroj jede, ale pc se opravdu hřeje, takže otázka odvodu tepla ze skříně je zodpovězena. Napadla mě jiná bláznivina: napojit k venkovní větrací mřížce zdroje lehkou pvc hadici (třeba husí krk), zavést ji do vedlejší místnosti (tak aby se nepletla) a větráček dát až na její konec - aby tvořil princip vysavače. Případně bych obráceně foukal směrem do pc na spodek bedny a tvořil v ní přetlak, ale asi bych musel dát nějaký filtr prachu - nerad bych ho hnal do pc. Jen nevím, jestli při prodloužení napájecích vodičů cca o 2 - 3 metry nedojde k elektrickým ztrárám. Pokud ne, uvažoval bych i o stejném harakiri s vodním chlazením = čerpadlo s větráčkem bych umístil až za zeď do garáže (teplota v zimě 10°C, v létě 20°C), tam by byl i větší radiátor s funkcí výměníku a expanzka. Jen mě děsí trochu vrtání do zdi - musel bych protáhnout dvě hadičky a vodiče z konektoru Molex. Taky nevím, jestli se nebude víc namáhat čerpadýlko při delší trase vody.
Do koupi zdroje za 4000 Kč se mi moc nechce, byla by to dost velká a vzhledem ke stáří sestavy dost luxusní investice.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak nápad napojit na výstup zdroje "hadici" a fan až vedle není sice špatná, ale to by ta trubka musela být dost dlouhá, aby se skrz ni nešířil zvuk větráčku zpětně.. to máš jako v tunelu.. samozřejmě pul metru by udělalo své a hluk by se výrazně omezil.. na takovou dálku by v tomhle 12V obvodu tolik proudu neztratilo (když použiješ širší vodiče), aby o pro chod něco znamenalo.. i metrový drát by neměl být problém.. samozřejmě zahnutá trubka by udělala své při odhlučnění, ale odpor vzduchu by narostl a tok by se zpomalil, zároveň by stoupla zátěž na fan který by byl více hlučný, takže to si nevybereš.. zas ale nechceme průvan, který by na sacích otvorech skříně dělal meluzínu..
stejně by to ale chtělo promyslet cesty vzduchu a sací otvory udělat jen na vhodných místech - na opačné straně, než bude výstup ze zdroje, aby nám vzduch nesál hned pod zdrojem a zybtek se nepřehříval.. ale myslím, že v tomto systému už bys ten jediný fan na vzdálenost větší než metr nemohl ani slyšet..

co se vodníka týče, tam už těžko říct.. samozřejmě větší masa vody je větší zátěž, ale jak ta voda dostane nějakou hybnost, nebude už potřeba takové energie.. samozřejmě hodně pomůže, když odstraníš výškové rozdíly, tedy hadice by měly všecky být ve střední výšce všech vodních bloků a čerpadlo na stejné úrovni.. pak už by délka systému nehrála takovou roli.. a těch pul metru skrz zeď by se to taky nezbláznílo.. samozřejmě ti nic nebrání koupit poněkud silnější (a dražší) vodní čerpadlo..
teploty v garáži jsou velmi výhodné pro tepelnou výměnu..

chápu, cena toho zdroje je obří, taky jsou v něm co nejefektivnější součástky, aby byl schopen nepřehřát se při plném provozu.. taky je pěkně velký..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Hal9000 wrote:
.....čerpadlo s větráčkem bych umístil až za zeď do garáže....

Jak to pročítám, nemůžu se nezeptat, jestli v tuto chvíli, by už nebylo lepší dostat za zed celé PC, při té malé vzdálenosti mít v pokoji jen monitor klábosnici myšku repro a USB. Odpadne ti veškerý hluk z PC a nebudeš muset mít takovou chladící soustavu. Proč vlastně až tak extrémě pipláš svojí sestavičku?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

počítám, že sestava je určena jako HTPC, ale o její konfiguraci nemam páru.. po pravdě, tenhle fakt mě taky napadl, ale již dříve a nějak mi to nedošlo.. o vlastním HTPC jsem přemýšlel a vymýšlel, jak ho udělat 100% pasivní.. ale dát ho za zeď celé má spoustu problémů - všechny konektory by jsi si musel vyvést dopředu, mechaniku bys musel mít externí a všechno připojovat takto vzdáleně.. v případě bezdrátového ovládání bys všechny přijímače musel mít vyvedeny.. jenže v mém případě by nejspíš nesousedil obývák s garáží nebo místem, kam by se dalo vrtat a kde by někdo nebyl..
samozřejmě HTPC ve správné skříni vypadá exkluzivně - leštěný hliník, kolečka a hejblátka a vzhled ála výkonný zesilovač k repru, jo to se mi fakt líbí a to by zrovna nebylo vidět.. leda prázdné..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Do garáže pc nedám z jednoho prostého důvodu: (vlastně ze dvou, ale jeden už jste tu vyjmenovali - mechaniky, konektory...) - parkuju tam auto, kutím, skladuju všechno možné ...a je pro mě jednodušší chránit před prachem pár součástek vodního chlazení než celý počítač. S tou meluzínou a zvukem trubky jsem to jaksi nedomyslel - člověk přemýšlí o detailech, ale to co je samozřejmé už jaksi nezahrne.
A další odpověď na otázku proč se s tím tak piplám?? Mám hrooozně starou mašinu, ale na moji práci a občas ještě nějakou tu starou herní klasiku stačí. Vypiplal jsem si ji za kdejaký ušetřený peníz jen proto, abych zjistil, že když už je k mému obrazu hotová, je šíleně zastaralá :( Ale stejně mám ten stroj docela rád a navíc - jelikož není nejnovější - nemusím se na něm bát dělat pokusy tohodle typu. Až přijde novější, budu mít už všechno vymyšlený a vyzkoušený. No, ale to spíš dřív přiletěj ufoni a nakopou mě tam dozadu dolu - moje sestava je tohohle historického rázu: AMD Athlon XP 2600+, deska Gygabite Nvidia N force 2, grafika pasivní INNO 3D Tornado FX5500, dále tři pevný disky ...no a pak se mám divit že se to hřeje?? :shock:

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo a co je důležitější:
PC neshořelo jen díky tepelné ochraně CPU.
V biosu mi to hlásí teplotu CPU 79°C, chipsetu 49°C.
Když z kompu oddělám krycí plech bedny, klesnou obě teploty cca o 4°C, takže fakt bída. Když trochu víc zatopím v kotli a rozhicuju místnost s počítačem, začíná se mi to kousat...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no to už je trochu starší kousek.. tyhle komponenty většinou dost topí a pasiv není dobrý nápad.. ale pokud ti jde o tohle, nevím, kolik chceš investovat do vnodníka, ale kdyb jsi si postavil nový hardware, ten by se dal většinou chaldit pasivně nebo jedním tím fanem.. jde o to, že ty nové komponenty proti tomuhle jsou mnohe účinnější, vyzáří mnohem méně tepla a přitom poskytnou stejný výkon.. kdybychom se bavili o steném výkonu, postavíme to i na integrované grafice.. ale zase když už tak už a postavit to za 10K, což je trochu dražší než vodník.. ale bylo by to velmi tiché počítadlo..
jenže tohle je řešení, které nechce :)) a bylo by špatné řešit problém tímto způsobem.. my se čelem postavíme k tunění mazlíka.. dej ho prostě uplně co nejdál od ucha :)) pod stolek, za nějakou stěnu.. udělej si to tak nějak, aby přístup k němu byl jen skrze šachtu mechaniky, třeba nějaká zavírací utěsněná dvářka v njaké skřínce a jen za tou skříňkou nějak vedené chlazení pryč.. jenže to je spíš o laborování, vyzkoušet, co udělá ta trubka, třeba to bude lepší :) ale rozhodně teploty, které jsou teď (nemluvě o grafice) jsou nevyhovující a pro životnost mazlíka fatální.. takhle jsi ho vypiplal a můžeš stavět rakev..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.