Kolik místa pro systémový oddíl?

Mám 575 GB HDD a chtěl bych ho rozdělit na dva oddíly. Windows s aktualizacemi a programy mi zabírá 104 GB, kolik bych měl Windowsu přidělit volného místa, abych nemusel brzo tento oddíl zvětšovat? Jinak mám Windows 7x64.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co tam máš za programy? Jak velkou máš ram? Děláš pravidelně často body obnovení? Protože 104 GB je fakt hodně, já mám Win7 i s celkem nabobtnalými aplikacemi (Adobe PS) a hrami na 128GB SSD.
Možná pomůže www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd ale vše záleží od velikosti, případně i rychlosti HDD - u pomalejšího disku se vyplatí hodit velké programy na samostatný oddíl, a Win oddíl co nejvíce zmenšit. Statiská a velká data (filmy, instalačky) samozřejmě ládovat na jiný oddíl, a provázat si je skrze knihovny - to také velice ušetří..

Obrázek uživatele freekarol

Já jsem taky koukal, že mi to zabírá nějak moc místa. Hledal jsem na počítači složku windows.old, ale nikde jsem jí nenašel, takže to nebude touhle složkou.

Koukal jsem, že mám vytvořených 10 bodů obnovení, což je dost. Nastaveno to mám tak, aby mi tyto body zabíraly max 10 GB.

Notebook ale také uspávám a hibernuju, to také zabírá nějaké místo.

Swap je nastaven na 3552 a to mám 4 GB RAM.

Tady je seznam nainstalovaných programů:http://justpaste.it/2ss1

Uvažoval jsem o nainstalování programů na jiný oddíl, jenže při přeinstalování OS bych stejně musel programy přeinstalovávat a nastavovat. Takhle si udělám image OS+programy a ušetřím spoustu času.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mohl bys z těch programů, když už, vybrat takové ty větší? Koho zajímají programy do 100 MB? To fakt číst nebudu :-)

Jedná se o PC nebo notebook?

Obrázek uživatele freekarol

Ted už je to 48 GB. Zapomněl jsem smazat image z VMware playeru+obraz Windows přes Macrium Reflect. Mám notebook, v přiloženém obrázku je vidět, jak mi výrobce vytvořil oddíly.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahaa.. No zdá se, že 75GB by systému mělo stačit..

Obrázek uživatele freekarol

Ok, díky za radu. Jen ještě dotaz. K vytvoření nového oddílu nemusím mazat jeden oddíl, jak ted často čtu na internetu, ohledně vytvoření oddlílu na notebooku?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No nevím, jak to má řešené HP, ale Win7 si i bez HP udělají samy malý 100MB oddíl, který když nenaformátuješ, tak oni v něm Win7 najdou, a nainstalují ti dualboot. Být to na mě (jestli to neni v záruce a umíš systém nainstalovat), celý to smažu a vytvořim si své dva, tři oddíly a tam frknu systém... Dělit aktivní oddíl ti nedoporučuju, jsou z toho jenom problémy... Asi stejné, jako když ti spadne chlepa s marmeládou na zem - dá se to očistit, dáš novou marmeládu, ale pořád to neni uplně čistý. Není nad novej krajíc chleba..

Obrázek uživatele freekarol

Notebook je bohužel ještě v záruce. Pokud nechci příjít o obnovení z recovery partition, tak nemůžu smazat ani recovery partition andi hp tools. Mají to tak blbě propjené. Jediné, co by se dalo udělat, je převést C:\ na logický oddíl... Mne jde v podstatě jen o zálohování, zálohovat denně celý disk žere hodně času. Zajímalo by mne, jestli je možné, zálohovat jen OS+programy?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jistěže je to možné... Když máš tedy zálohu, tak ten velký oddíl normálně naformátuj a rozděl, naláduj tam znovu systém a pak se zálohy vrať data na oddíly..

Záloha se dá dělat různě, u tebe asi obraz disku - u něj je problém, že musí velikost oddílu zůstat stejná, aby tam den obraz šel vrátit... A když teda budeš dělat obraz systému, tak se fakt na recovery můžeš vyprdnout..

Obrázek uživatele freekarol

Já spíše myslel, když budu mít jen jeden oddíl, jak to má hodně lidi, tak jestli se dá spolehlivě zálohovat jen OS+nainstalované programy a pak to také zpátky nahrát? Samotný Windows něco nabízí, ale tam stejně nevím, co mám naklikat. Obraz disku je většinou jen o zálohování celého oddílu. Teda pokud se používají free programy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zaprvé tak jak píšeš to nejde, a zadruhé, vlastní systémový oddíl má mnoho dalších výhod, včetně toho, že můžeš přímo udělat obraz oddílu.
Windows záloha funguje trochu jinak, a pro tebe je celkem k ničemu.
Navíc "sraní se" s tou zálohou nestojí za to, je jednodušší a rychlejší nainstalovat i těch pár programů znovu. Přecijen to neděláš každý týden, nebo ano?

Obrázek uživatele freekarol

Googlil jsem a nikde jsem žádnou radu, jak to udělat neviděl, naivně jsem doufal, že ty na to nějaký trik znáš. :)) Právě proto, že si můžu bez problému kdykoliv udělat zálohu OS+programy, si chci rozdělit disk... Takže chci převést C: na logický oddíl. To vím, jak udělat. Pak tento převedený oddíl zmenším, čímž mi vznikne nepřiřazený oddíl. Můžu z toho oddílu udělat rozšířený oddíl?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nenapadá mě žádné humorné a sarkastické přirovnání, takže ti to řeknu jednoduše: nedělej to.. Rozšířený oddíly jsou k prdu, je to akorát bordel.. Chce to někam vylejt, smazat, rozdělit na primární oddíly a pak pěkně bootovat..

Já nějak moc zálohou nežiju, tedy zálohou typu Win+programy. já to prostě nainstaluju znovu, je s tím méně práce. Jinak třeba Acronis TrueImage tě udělá obraz disku..

Obrázek uživatele freekarol

Tak vše bez problémů provedeno přes prográmek MiniTool Partition Wizard, který i ve verzi zadara, udělá hodně práce. Akorát po mne chtěl několikrát restart, protože prý windows je aktivní, na druhou stranu se prý doporučuje rozdělovat disk a zálohovat, když windows neběží.

Acronis si hodlám vyzkoušet, i když jsem slyšel na něj hodně negativních názorů(otázkou je, jestli za to může uživatel, jenž si byl líný přečíst manuál a nebo byla chyba skutečně v Acronisu). Zatím na zálohování používám verzi Macrium Reflect, který má dobré ohlasy i ve free verzi. Údajně nejlepší program zadara je Aomei Backuper, nemohu zatím potvrdit... Bohužel na rozdíl od Acronisu, nemají češtinu.

Takže už jen poslední dotaz: je bezpečné udělat, abych složku user přesunul z C: na mnou vytvořený oddíl?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dělit systémový disk, ať už za běhu systému nebo ne, je špatně, a nese to s sebou jenom problémy do budoucna, proto jsem ti to nedoporučoval..

Složku Users nepřesuneš, ale můžeš přesunout osobní data - dokumenty, hudbu, filmy, .. Jednoduše si otevři knihovny, a nahoře vidíš klikatelně "zahrnuje 2 složky". Klikni, a zbytek už snad zvládneš :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.