Kdy formátovat HDD v PVR přístroji ? (*VYŘEŠENO*)

Koupil jsem DVB-T set top box PVR s nahráváním na interní HDD. Záznamy po nějaké době po shlédnutí smažu a žádné dlouhodobě nearchivuji. Zajímalo by mě, když jednou za čas nastane situace, že HDD je úplně prázdný ( tj.záznamy byly shlédnuty a následně smazány ) jestli by nebylo vhodné a účelné HDD naformátovat i když na HDD byly všechny záznamy smazány.
Možnost formátování přístroj obsahuje (zkoušel jsem to ), jedná se asi o rychlé formátování, neboť formátování HDD 160 GB trvalo pár sekund.
Přístroj se hodně využívá, stále se něco nahrává a následně maže. Po přečtení nějakých informací z netu jsem došel k závěru, že občasné ( řekněme jednou za měsíc ) naformátování HDD by rozhodně nebylo na škodu. Pokud jsem to správně pochopil, tak po naformátování nemusí HDD zapisovat data tolik fragmentovaně, tj.není tolik zatěžován.
Předpokládám, že formátování HDD nijak neubližuje, ale z důvodů výše uvedených by se měla prodloužit jeho životnost.
Je tomu skutečně tak ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s tím formátováním je to poměrně hodně složité:
data na disku jsou zapsána přímo na disk, ale jsou to jen jedničky a nuly.. v takzvané NTFS tabulce jsou napsány začátky a konce souboru (kde na disku), kde pokračuje, a další potřebné informace..

protože data jsou uložena ve formě bitů - jedne za druhým - trvalo by dlouho jejich mazání (stejně dlouho jako jejich vytváření, protože mazání je vytváření NUL z nul a jedniček, které soubor obsahuje), a tak se pro jejich mazání použje jen odstranění z NTFS tabulky, ale fyzicka data na disku stále jsou, jen je jevidíš a nevíš, kde jsou..

existují dva způsoby formátování disku - rychlý - vymaže jen NTFS tabulku, nechá všechna data, a pa pomalý, ten bit po bitu zapisuje nulu, až napíše 160*1000*1000*1000*8 nul.. a to jistě určitou dobu potrvá..

formátování se provádí za účelem nemožnosti vystopovat daná data - po kompletním formátování je nenajdeš nikdy.. jinka se to dělá jen proto, že se tím odstraní problémové soubory při nefunkčním systému atd.. pořádek v tomto ohledu nehraje roli, protože nově zapsaný soubor na daném místě všechny bity přepíše, nevadí mu co tam bylo předtím..

co z toho tedy plyne? nemá absolutně smysl formátovat, když furt data nahráváš a mažeš, to by jsi mohl formátovat za týden znovu :)

samozřejmě formátování je vlastně to samé co zapisování, takže to přímo nevadí, ale je to velký záhul - představ si, že kopíruješ na disk 160GB dat a to trvá x hodin, kdy jede disk na plný výkon, zahřívá se a rozhodně to jeho životnosti neprospívá.. proto když už, je dobré kompletní formátování dělat jen jednou za čas..
formátování rychle má smysl jen pro rychlé odstranění všeho "navenek", ale "bordel" zůstane na disku pořád..

to, o čem jsi četl a mluvíš je defragmentace a ta nemá s formátováním nic společného.. ovšem fragmentace, která vzniká tím, že disk zapisuje data od začátku disku a pokud nahraješ kus dat a uvnitř smažeš soubor, vznikne místo, do kterého se budou nahrávat všechny pozdější sobubory.. pokud se tam jeden ze souborů na konci nevejde, rozdělí se a jeho fragment se umístí do dalšího následujícího volného místa a tak dokola, dokud se nevejde celý.. tím vznikají fragmenty.. pokud ale nahráváš filmy v nějakém pořadí, filmy jsou poněkud velké a jejich mazáním vznikají velké fragmenty, které až tolik nevadí.. zde se navíc jedná o soubor, který přečteš jednou, dvakrát a smažeš.. fragmentování vadí zejmená používaným systémovým souborům - když něco neustále používáš, ale pokaždé musíš hledat, kde to je a kde je "ten blbej nástavec", tak tě to velmi zdržuje -> počítač je pak pomalejší..

omlouvám se za "stručnou" odpověď, ale alespoň v tom budeš mít větší jasno a nebudeš mezi známé šířit "omyly" ;)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Děkuju za odpověď.
Formátovat tedy nebudu. Set top box má pouze asi rychlé formátování, před prvním záznamem jsem formátoval a bylo hotovo za pár sekund. Funkce "Naformátovat HDD" je v menu přístroje.
HDD je v přístroji zabudovaný, není určen k vyndavání, přišel bych o záruku. Pokud by se mi zachtělo dostat z něj záznamy, tak přes USB na flashdisk.
Ještě jednou díky za odpověď, pomohla mi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

takové formátování v této situaci naprosto postrádá smyslu, využít se to dá v případě, že by jsi měl na disku spoustu filmů a prostě bys je chtěl nejrychlejším způsobem "odstranit"..

je mi jasné, že disk nelze vyndat, to ale nevadí..