Jiná hodnota velikosti RAM

Zdravím.
Omlouvám se, jestli se tu tento problém již řešil, ale pomocí vyhledávání na fóru se mi nepodařilo nic podobného najít.
Potíž mám s tím, že mám v PC paměť 2x2 GB DDR3, 1333 MHz ovšem Everest i Windows task manager (záložka Performance) ukazují, že celková fyzická paměť je velká pouhých 3327 MB. Zkoušel jsem také CPUID, kde je hodnota 4096, což by mělo být všude.
Je tedy problém v tom, že ty paměti jsou šitky (měly by to být tyto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=76215 ) a jejich skutečná využitelná velikost je opravdu 3327 MB nebo je chyba v Everestu a Task manageru? Trošku mě totiž znepokojuje, že jakmile PC víc vytížím, tak Task Manager, kterej u té hodnoty vykresluje i graf zatížení už ukazuje, že to nemá kam dál jít a přijde mi, že ten program/hra si prostě už víc nevezme, bo to Windows nedovolej.
Dá se tohle nějak řešit nebo si toho nemám všímat, protože je to prostě jen chybka v zobrazení?

Děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Viděl jsem 33** A dál jse nečetl. Problém hledej v bitové verzi operačního systému - ten bude určitě 32bitový. Ten umí adresovat ("vidět") jen 4GB ram mínus paměť grafiky, mínus všechny vyrovnávací paměti cache.. Plusmínus máš 512MB paměť na grafice a ještě něco.. Pak to odpovídá. Musel bys mít 64bitovou verzi, ta umí adresovat až 2^64 Bajtů.. 32bitový umí jen 2^32 Bajtů, což jsou 4GB pro celý počítač.. :-)

Obrázek uživatele JakubJ

Jéé tak to jsem blb, že jsem to nezkoušel vyhledávat pod tím číslem...koukám, že google toho pak najde spoustu a já bych nemusel otravovat tady :).
Děkuju moc za vysvětlení Tobiasi...vzhledem k tomu, že od školy mám ještě nějký volný licence na 64-bitové Windows, tak to asi přeinstaluju. Ještě jednou díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, to vypadá jako řešení :-) Záleží ale kde, ne vždy to má nějaký význam..

Obrázek uživatele JakubJ

Při běžnym užívání jsem nikdy žádnej nedostatek paměti nepocítil, každopádně nedávno jsem po dlouhé době zhřešil a zase si koupil hru (Battlefield 3). A toho žere nějak moc hodně té paměti.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Záleží hlavně, co máš za procesor a grafiku, tamky jsou jen "do počtu" a většině 4GB bohatě stačí, i když dnes začíná 8GB (za trapných 1200) být standard.. BF3 už je taková novinka, že se opravdu neupejpá a bere si co může :))

Obrázek uživatele JakubJ

QuadCore AMD Phenom II X4 925 a Sapphire HD 6850 TOXIC. Ty 4GB budou doufám bohatě stačit i na to BF3, akorát je tam teď ten problém, že to ještě neni moc optimalizovaný...takže pokud budu línej instalovat Windows, tak si počkám na nějaký patch.
Jinak co se týče té reinstalace...je pak potřeba přeinstalovat i všechny programy nebo je to zpětně kompatibilní, když jsou nainstalovaný pod 32 bit?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nedoporučuju ti měnit bitovou verzi systému jen tak. Nabootuj instalačku (třeba z flashdisku), kompletně odstraň oddíl C a ten 100MB oddíl, vytvoř C, 100MB se ti vytvoří znovu (pokud to neuděláš, vytvoří se ti dualboot), a čistě nainstaluj systém a vše s ním spojené - drivery, kodeky, programy, většinu her. Některé fungují i bez reinstallu..

Obrázek uživatele JakubJ

Aha, já jsem čekal, že Windows 7 už mají jen nějaký "upgrade" a ono je to takhle. O to míň se mi do toho chce, každopádně to vidím tak, že až bude víc času, tak si s tim pohraju jak říkáš. Díky


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.