HyperMemory (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
Rád bych požádal nějakýho znalce nebo někoho kdo má znalosti ohledně HyperMemory. Mám grafickou kartu ATI Radeon HD 4670, která má vyhrazenou grafickou paměť 1024 MB + sdílenou systémovou paměť 1278 MB (HyperMemory). Byl bych rád kdyby mi někdo poradil jak tuto HyperMemory vypnout. Samozřejmě pokud je to možné. V BIOSU jsem nic podobného nenalezl. Kdyžtak můj BIOS je American Megatrends Inc. verze 1.4. A Catalyst Control Center o verzi 12.3 nic takového také neobsahuje.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nemám to otestované, alě mělo by to jít (chodívalo to) v ATI Tray Tools, které si stáhni - někde se tam dá vypnout ATI Shared Memory... Kolik máš ramky celkem?

Obrázek uživatele sasha.cz

pokud to nepujde v biosu, tak mas asi smulu, jaky mas WIN? 32 nebo 64? Zakladni deska?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

BIOS s tím moc nesouvisí, protože toto není integrovaná grafika. Tudíž její osobní nastavení je jen v jejím osobním BIOSu, jehož modifikace je nesnadná a riskantní.. Ale ten driver by to měl umět..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Bohuze ten program ATI try tools jsem take zkousel a toto tam bylo zaskrtnute, a kdyz jsem to zaskrtnuti odstranil, tak se nic nezmenilo. Dokonce i po restartu PC. OS mam Windows Vista Business ser. pack 2. Zakladni desku si ted nepamatuji, kdyby to bylo nutne dopisi zitra. Ram mam 4 GB (DDR2 2x2GB o frekvenci 800Mhz) s HyperMemory mam volne 3 GB proto chci HP vypnout. Byl bych ochotny i preinstalovat OS, ale myslim, ze timto krokem nic nevyresim.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ten OS je 32bit. 64bit bych tam chtel dal, kdybych mel ty 4 GB, ale se 3 GB se 32bit OS nevyplati.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud máš 32bit OS tak je to jasné - umí CELKEM adresovat jen 4GB, přičemž 1GB má samotná grafika, plus nějaký cache procesoru, zařízení, disku... Grafika si tedy sdílí 0, pokud máš cca 2,8GB paměti ukázané systémem...

Obrázek uživatele sasha.cz

presne tak....pocita se to vsechno dohromady...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

64bit verze by pomohla - použil bys celé 4GB paměti a grafika by si stále nic nesdílovala.. Fígl je v tom, že paměť je sdílená, nikoliv vyhrazená - tzn systém o ní ví a přidělí ji v případě, že si o ní grafika řekne (když ji nebude stačit ten 1GB, což se asi nikdy nestane), v opačném případě je volná... Ale 64bit Visty jsou větší zlo, než 32bitové..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Takže, když dám správce úloh a mám tam Fyzickou paměť celkem 3070 MB a v mezipaměti 2315 MB a Volno 38, tak to v mezipaměti je ta grafická karta? Ale to potom není 4 GB

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jo, to bude ono. Grafická karta samozřejmě není jediná, kdo si může rezervovat paměť - systém ji přidělí (mimojiné sobě) aplikacím, hardwaru, komukoliv, a v případě, že někdo opravdu potřebuje více, než je volno, sebere ji tomu, kdo potřebuje rezervovanou nejméně.. Takhle nějak funguje práce s pamětí ve Windows Vista a lépe ve Windows 7.. Pokud máš tedy fyzickou 3GB, grafika má 1GB, vcelku to sedí a odpovídá, jen se mi to nezdá - přebývají jen 2MB pro všechny ostatní cache atp - to je nějak málo.. Případně máš 64bitový systém, ale grafika má 1GB vyhrazený (ne vlastní) a dalěích až 1,5GB sdílených.. Pak by to odpovídalo..

Bylo by ideální, kdybys nám konečně řekl, jaký máš počítač/notebook, jaký operační systém, atp..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

OS jsem už psal, že mám Windows Vista Business sp. 2 32bit.
Název základní desky - MSI P45 Platinum/Zilent (MS-7512) BIOS v1.4
Grafická karta - ATI Radeon HD 4670 (velikost paměti 1GB + tu HyperMemory)
RAM - Kingmax KLDE88F-B8NU5 DDR2-800 2x2GB

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Okey, takže PC, to nám spoustu možností vylučuje. Informaci o OS jsem přehlédl, omlouvám se.
32bit je pak jasné, že více, než 3GB neuvidíš. Ale divím se, že jich systém vidí celých 3070MB, obvykle to bývá tak 2900MB, ale záleží, co kdo v počítači má. Takže tímto bych to uzavřel a považoval za vyřešené - sdílená paměť nepřekáží, v případě potřeby se uvolní. Grafika ji snad nikdy nebude potřebovat (možná GTA IV)..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Děkuji Vám za vysvětlení a přeji příjemný zbytek dne. Jinak Windows Vista jako zlo nevidím zatím mě na něm vše funguje a to ho používám už čtvrtým rokem. Během měsíce ho přeinstaluji na 64bit. verzi potom uvidím.