Hluk při startu PC

Dobrý den.
Mám takový menší problém, byl jsem přinucen přeinstalovat celý systém, vše běží naprosto v pořádku ale když pc zapnu za studena tak se ozve docela nepříjemný zvuk uvnitř skříně. Zajímavé na tom je že asi po dvou minutách se to ustálí a jede v poho. Když kompl třeba vypnu nebo restartuji a za chvílku zapnu znova tak se ten hluk neobjeví. Dělá to jen když pc je vyplé delší dobu a zapnu ho třeba až na druhý den. Třeba sem něco špatně nastavil v biosu. Před instalací to nedělalo.
Mám zákl.desku: Asus K8N4-E Deluxe, Ati raedon X800, win.xp prof.
Předem děkuji za každou odpověď. :-(

Obrázek uživatele Honza

Dobrý večer,
nejsem odborník přes hw, ale tohle by mohla dělat ložiska( u větráku - chladiče), podle mě než se zahřejí pokud jsou opotřebená tak by mohla vyluzovat tento zvuk. Jde o to, co by to mohlo dělat jestli procesorový,zdrojový atd chtělo by to vypozorovat, napadá mě, že se to dost často děje pokud klesá teplota dejme tomu, dám příklad máte pc v 5 stupních přinesete ho domu a hned zapnete, tak tento zvuk uslyšíte je to normální, to pc si musí sednou a zahřát se

Obrázek uživatele jkmaxfli

Já to trošku upřesním:
Ano dělají to na 99% větráky a to jakýkoliv pokud má fluidní kluzská ložiska,jsou zaneřáděné prachem a částečně vysušené,to zapříčiňuje,že pokut větrák (ložiska)nejsou zahřátá,tak vydávají nepříjemný zvuk,pokud se zahřejou zvuk ustává.
Rada č.1:vypojit všechny větráky včetně procesorového i na grafice,zapínat PC a postupně připojovat a tím se zjistí jaký to dělá,až budeš vědět jaký to je,já osobně bych ho celý vyměnil za nový.A pokud to nebude větrákama,tak nám tady zbylo 1% co by to mohlo být a mohu tvrdit,že už jsem měl možnost se stímto setkat a je to HDD(hardisk)-HDD je také rozhýbán jen mechanicky a na pohyb ploten je potřeba také pohyblivých částí a i tyto to mohou dělat,jak se říká HDD na odchodu do křemíkového nebe. :wink:

Obrázek uživatele Kodl74

Děkuji všem za radu. Problém byl ve větráku na základní desce na čipsetu ( omlouvám se jestli ten název není přesný ) po výměne za druhý hluk ustal přestal.

Obrázek uživatele KRAJICcz

Mám úplně ten samý problém jako Kodl74, Já ale myslel, že je to mým letitým zdrojem. Koupil jsem novou skříň i se zdrojem. Problém přetrvává. Zjistil jsem, že větrák u CPU to nedělá, ani grafika. Takže moje podezření padlo na větráček u čipsetu(ačkoli je malinkej a vypadá tak nevinně). Mohu poprosit o postup při jeho výměně? Díky
P.S. - Jaký je přesný název toho větráčku a kolik stojí (přibližně)?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

záleží co máš za desku...

Obrázek uživatele Honza

Zdravim,
v tomto případě bych se obrátil přímo na prodejce desky nebo na biostar co navrhují...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.