HDD Serial ATA III na desku, která podporuje Serial ATA II

Zdravím, mám dva dotazy,

Vlastním desku MSI K9A2 Platinum a ta podporuje SATA II. Potřebuji koupit 1TB HDD a protože cenově vyjde disk s rozhraním SATA III, stejně jako SATA II, tak chci samozřejmně koupit disk s modernějším rozhraním. Bude tedy SATA III, komunikovat s mojí základní deskou ?

K druhému dotazu,
Mám jednoznačně vybranou značku WD, protože mě na rozdíl od jiných, nikdy nezklamala (mám funkční 12let starý WD, denně provozovaný). Akorát nevím, jestli řadu Caviar Green, či Caviar Blue a nebo Caviar Black.
Počítač má dva režimy. V létě internet, fotky, video. V zimě je ještě hojně používán k hraní her. Je úspora disků Caviar Green, opravdu znatelná ? A co je Caviar Blue ? Je to mezistupeň mezi Caviar Green a Black ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

taktéž zdravím,

Sata3 conector je defacto stejný, ale rozhraní se liší dvojnásobnou teoretickou rychlostí.. jenže běžné disky nevyužijí ani rychlost Sata2 nabož pak Sata3.. pokud stojí stejně, rozhodně se neliší rychlostmi :) takže se spíš vyplatí koupit sata2, u kterého bych si tipl, že za stejnou cenu bdue rychlejší (sata3 je novinka, proto dražší), hlavně si tím zajistíš 100% kompatibilitu..

také mám pouze disky WD..

Caviar Black je určen pro vysoký výkon, má vyšší rychlosti
Caviar Green je opravdu poměrně úsporný, za cenu nižšího výkonu
Caviar Blue je disk, zaměřený zejména na extrémní živostnost, operuje při nižším výkonu a spotřebě a je lépe chlazený, aby co nejdéle vydržel..

pokud chceš tento disk jako jedný, vyplatilo by se spíše jeden malý pro systém a pak velký datový pomalejší.. pokud ale nějaký pro systém máš, klidně vol tento na data ve verzi green 1500GB (výhodnější v poměru velikost/cena) nebo 1000GB.. Sata 2 7500rpm..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Právě, že jsem měl před dvěma lety starý, plně funkční pc, ale jeho disk (Segate :D ), už dosluhoval. Tak jsem koupil 0,5T WD, ale ještě na kšandu ATA100 (Ultra ATA). A pak se mi naskytla neočekávaně výhodná koupě, nového pc, ale bez HDD.
Tak jsem tam dal ten 0,5TB. Ale začíná být malý a navíc nevyužiji plně potenciál desky, když na jedné kšandě provozuji HDD a mechaniku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak pokud má dostatečné rychlosti, nechal bych si ho jako rychlý systémový a přikoupil si jeden takto datový.. rovnou bych ho udělal externě - tak jsem si to udělal i já - do speciálního boxu s USB, který si můžeš připojit téměž kamkoliv.. ta 1,5TB se jeví jako nejvýhodnější model v poměru velikost/cena mluvím o Caviaru Green..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zdravím,
Mám ještě jeden dotaz. U disků řady Caviar Green, se setkávám s tímto problémem:

Některé disky společnosti WesternDigital, využívají atypickou velikost paměťového bloku - sektoru. V případě disků WesternDigital - Caviar Green, se jedná o 4kb sektory namísto standardních 512b na sektor. Tato změna vede k zvýšení celkové kapacity pevného disku, ale způsobuje značné problémy většiny operačních systémů, které předpokládají použití sektorů standardní velikosti. Pro uživatele se tento problém jeví jako značné zpomalení rychlosti pevného disku, potažmo operačního systému jako celku. Dle oficiální prohlášení výrobce se tento problém netýká operačních systémů Windows Vista, 7 a Sever 2008, Mac OS X a novějších distribucí operačního systému Linux, praxe naší společnosti ovšem ukazuje, že se tento problém nevyhýbá ani těmto operačním systémům. Sektory s velikostí 4kb využívají disky série EARS a některé modely řady AARS, konkrétně 640GB model.

Já používám ještě Win XP, Service pack 3. Tak by se mohlo stát, že bude práce disku zpomalená, nebo se toho nemám obávat ?

Ještě jsem porovnával ceny disků a 2TB WD Caviar Green, vychází okolo 3150Kč, což není moc. 1,5TB potom 2450Kč a 1TB, 1740Kč. Asi půjdu do toho 2TB, ale bojím se toho, co mám výše uvedené.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to je právě ten problém.. v případě že máš systém, tkerý toto umí využít, je to rychlejší a lepší, ale jinak je lepší sáhnout po discích Seagata (/což bych neradil), které mají ještě starou malou velikost alokace..

nebo risknout ten WD, ale nezaručím ti, že to bude fungovat, ale já mám ten 1500GB a na XPčkách přes USB pravda, chvíli trvá, než všechny disky vyskáčou.. ale rozhodně se právě nevyplatí skládat si to z těch menších disků..

přepočti si cenu za 1GB, mě vychází nejvýhodněji ten 1500GB, každopádně já už na 2TB neměl.

takto to vypadá, když technika jedné firmy je pokročilejší, než technologie světa..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Já nechci jinou značku než WD. Kdybych neměl jen kladné zkušenosti s WD, tak bych šel klidně i do jiné. Právě že se mi po +- 3 letech, poděxxxx, dva Seagaty. A když vlezu do pc podejny, tak mi také potvrzují, že WD, jsou tišší, mají větší životnost - menší poruchovost.
Tak já to risknu a asi koupím ten 1,5TB. Jinak, moje setava je: Deska: MSI K9A Platinum, AMD Phenom X3 8650, 2x 2GB DDR2 Kingmax, GeForce 9600 GT, 0,5TB WD Ultra ATA, ale je mi jasné, že z toho nic nevymyslíme.
Mockrát Ti děkuji za profesionální odpověďi. Jak je vidět, tak jsi jedinný, kdo se v tomto horku snažil myslet :-) Jsem z Českých Budějovic, takže zdravím krajana do Písku. Až koupím HDD, nainstaluji, tak dám vědět, jak to dopadlo :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nechám to tu otevřené..

věřím, že to dopadně dobře :)

tak já tké neregistruji jediný problém s diskem samotným a ani u tebe ho nečekám.. zde spíš bude mít problém systém domu disku "porozumět".. co takhle upgrade na W7? :)) ale to je nákladné..

inu kdyby to nešlo, zkus veškeré aktualizace a kdyžtak zkus provést formát disku v systému, pokud se ti ukáže a zkus nastavit menší alokační jednotku, pokud to systém dovolí..

nejprve zkus, zda se ti disk zobrazí v BIOSu, pak ve správci disků a až pak řeš tento počítač..

spíše náhoda, že nikoho jiného nic nenapadlo, nebo k mým komentům nebylo ani co přihodit.. :)

Obrázek uživatele Blackie 639

Zdaravím,

Vzkaz pro Tobiase,

Nakonec jsem koupil 2TB WD Caviar Green, 64cache. Dal jsem ho jako vedoucí disk a rozdělil ho na sedm partitionů. Udělal jsem to proto, že sem až do této doby používal 0,5TB disk, ale ještě na Ultra ATA zapojení. I když je to Caviar Green, tak se systém zrychlil.
Jediný problém, který jsem zaznamenal byl ten, že jsem si stáhnul nástroj pro zprávu disků WD a po jeho použití, se mi zpomalil právě původní 0,5TB disk. Všiml jsem si, že zatěžuje neobvykle procesor. Ten disk se asi přepnul do nějakýho režimu, a já nevím jak z něj. Když ho připojím jako slave, tak funguje normálně.
Ale z novým diskem jsem spokojený, funguje naprosto bez problémů a toho čeho jsem se obával, naštěstí nenastalo :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

možná se přepl na PIO nebo nějaký nižší DMA režim.. http://wyv.cdr.cz/a/14509


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.