wifi síť - základy pro spuštění

Ahoj, mám zapojený a funkční modem ASUS200g propojený síťovým kabelem s notesem. Zakoupil jsem USB 2.0 WLAN adapter WL - 167g a rád bych si udělal domácí wifi síť. A protože jsem opravdovej laik, tak mi všechny návody nic neříkají - jenom stručně popíšou co se má vyplnit, ale jak to má vypadat to nikde není, pojmy jako IP adresa, MAC filtr - španělská vesnice. Dokážu se dostat na http routeru, i do správného adresáře pro nastavení wifiny, ale pořád nevím co přesně vyplnit do prázdných políček či jakou volbu vybrat. Prosím někoho o radu na dálku -krok po kroku jak wifinu zprovoznit? Předem díky za seriozní odpovědi.

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[10631] re:

Abych se přiznal, já jsem Wifi také ještě nezapojoval, ale snad to dáme dohromady nějak. Za pokus člověk nic nedá.

Jen bych potřeboval vědět, jak si to celé představujete. Jestliže je modem s pc propojen kabelem, tak na co Wifi?! Nebo máte více počítačů? Popřípadě kolik … IP a MAC adresy dáme snad nějak společně do kupy ….

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

To jsem rád, že se někdo ozval. Ano, prozatím mám modem propojen s notesem přes kabel, ale chci wifinu provozovat po celém rodinném domě a to je ten hlavní důvod, proč bezdrátově. Prozatím to bude notes a stolní PC, obě mašiny budou samozřejmě na jiných místech a patrech domu a časem budou asi další PC. Tak už se těším na první lekci.
Zdenek

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[10633] re a jedem:

Omlouvám se, že píší až teď, ale byl jsem zaměstnán školou. Nyní už mám po testech a můžu se vám věnovat.

Základní propojení koukám tedy máme, takže jdeme nastavit už jen tu wifinu do domácnosti.
Než začneme ještě s tím nastavením, tak si jen ujasníme: ten váš průvodce v připojení wifi jak uvádíte vypadá nějak takto???

(Akorát vlevo není virtualserver ale wizard ) :wink:

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[10634] wifina

ne takhle rozhraní mého routeru nevypadá a bohužell mi nejde zkopírovat do odpovědi ukázka, ale myslím, že podstata zapojení by měla být stejná

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Obrázek jsem jde dát, ale musíte ho nejprve uploadovat na nějaký server (imagehacks, nebo nahraj.cz apod.). Ale to nevadí, zkusíme to tedy bez toho. Napíšu vám systém toho zapojení a vy to zkusíte naťukat již sám.

---------------------------------------------------------------------------------

Jelikož píšete že do nastavení routeru se dostanete, tak začneme již s konkrétním nastavením. Při připojení tedy toho routeru vám bude automaticky přidělena IP (DHCP serverem), zřejmě 192.168.0.100 a výchozí brána bude 192.168.0.1, což je i zároveň adresa routeru (pravdivost mých slov si můžete ověřit v ovládacích panelech - síťových připojení a vlastnosti sítě).
Když tedy tu adresu routeru (ne IP) napíšete do prohlížeče, jak jste již řekl, tak se můžete připojit, pomocí uživatelského jména a hesla, do nastavení.

Někde by tam měla být možnost LAN, která skrývá veškeré nastavení routeru. IP bych v tomto případě nastavil jako 192.168.1.1 a masku sítě na 255.255.255.0
DHCP vám v tomto případě vytvoří rozsah IP adres, které se budou k pc připojovat (záleží na počtu pc).
Konfiguraci IP adres pro internet nastavíte přes MAC, který překopíruje veškeré nastavení z pc do routeru.
Wireless (nastavení bezdrátové sítě) -> nutno vyplnit SSID (identifikační jméno).

Víc pojmů snad potřebovat nebudete. Toto je jen takový příklad jak nějak postupovat v nastavení. Musím znovu upozornit, že jsem WIFI nikdy nezapojoval a toho jsou čísla a nastavení z odborných publikací. Ale jak koukám, od drátových sítí se to moc neliší. ;) Snad to pomůže ....

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Teda asi jsem natvdrlej, wifina stále nefunguje a pořád to zkouším dokola jako magor. Adapter neumí najít síť (kterou jsem doufám v routeru nastavil správně - ale kdo ví??), natož se k ní připojit. Nemůže být třeba chybka v tom, že mám/nemám současně zapojený NET do notesu i přes kabel- ten teda funguje. Nebude chyba někde v jiném nastavení čehokoliv, už nevím kam se podívat.
Díky za trpělivost a čekám nějakou spásnou radu.

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[10637] re:

Nikdo se koukám neodvážil nám s problémem nějak pomoci.
Trochu jsem hledal na internetu a našel jsem tento návod. Zkuste to podle něj. Snad se to již povede. Když ne, tak začneme úplně od začátku a probereme si každý krok ...

http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006090003#4

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

díky za návod určitě si ho přečtu, ale zopakuji poslední stav - ovladač ASUS mi identifikuje mojí síť, dokonce se i k připojí, ale pořád hlásí že se nebude moci napojit internet nebo že je omezený přístup - že není přidělena IP adresa. dokonce to samé hlásí druhé PC, kde je jenom bezdratová síťová karta se stejným postupem nastavení

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Dobře, jistě se na návod podívejte ...
Jinak bychom neměli zapomenout, že internet musí být také nasdílen, to je ovládací panely - síťová nastavení - vlastnosti (ale internetového připojení) a na poslední kartě (upřesnit) povolit "Sdílení připojení k internetu" pro danou místní síť, kterou zde nastavujeme ... :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ale když povolím sdílení internertu (pro připojení pomocí kabelu to není zapojeno a funguje to-teda pro jedem PC, protože další není napojeno??) bude muset být pro ostatní uživatele spuštěn hlavní PC a to já nechci, domácí síť chápu tak, že z modemu se rozděluje signál pro PC, které mají dovoleno se k němu připojit a tedy bez závislosti na hlavním PC, pouze je zapnut neustáke modem. chápu to dobře??
jinak návod jsem už nedávno našel, přečetl, ale můj problém stále neřeší. zatím díky a stále navím jak dál ...opakuji - sít vidím, ale spojení je bud omezeno nebo není provedeno - není přidělna IP adresa ??? - nerozumím tomu 8-)

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[10641] re:

Ano, máte pravdu. To byla moje chyba. Napsal jsem vám to skutečně jako na domácí síť, které vévodí jedno pc. Tohle zapojení zrovna řeším u známých ale s tím rozdílem, že počítače jsou zapojené po kabelu s tím rozdílem, že jeden na klasickém optickém kabelu a druhý přes USB rozhraní. V této situaci je jeden problém, že poskytoval internetu právě má síť dobře zajištěnou a mířenou na jeden počítač. Možná by stálo za to, zamyslet se nad touto myšlenkou i ve vašem případě ...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Dovolím si oponovat, protože modem má 4 zástrčky pro LAN připojení, samozřejmě, že se rychlost přopojení dělí počtem zapojených PC. Několikrát jsem volal na operátora (Volný), nejdříve nezapoměl připomenout, že informace o zapojení WIFI není ve standardní nabídce poradce (což mě docela vytočilo - něco prodávají a neporadí - vím na dálku se těžko radí) ale i tak se několik telefonistů pokusilo o nějaké rady (s připomínkou, že specialista na WIFI sítě tam již není). Nemám totiž šanci tuto záležitost řešit přes pracovní dobu. To miluju, když někdo avizuje telefonickou podporu, ale pouze v pracovní době ale po večerech a víkendech, kdy to normální lidi davají dohromady tam je nějakej "nespecialista na WIFI".
Ale možná vidím problém v tom, že po RD mám nový rozvod telefonního kabelu, který je z okruhovaný asi v sedmi zásuvkách (telefonní číslo mám pořád jenom jedno). Klasický telefon a i tento modem s routerem a LAN připojením funguje v každé zásuvce. Ale ta zatracená WIFINA ne a ne. Vsadím se, že to bude na potvoru nějaká malichernost.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak po delší době hlásím, že wifina funguje, je to podivné, ale nevím čím to bylo, pravdou je, že jsem odinstaloval utilitu od ASUS a nechal jsme to celé na XP a funguje to.
Ale to bych nebyl já, aby nebyl jinej problém. Druhé PC mi stále hlásí že je připojeno pomocí wifi i LAn kabelu, ale NET nejde spustit. Podle diagnostiky to hlásí chybu ve Winsock, - absolutně nevím o co jde. Podle protokolu to neumí provést nějaké jiné protokoly, ale opakuji, připojení jsou aktivní. Takže opět volám "may day".

Obrázek uživatele TheALuminium

Dobrý den, kolega je na dovolené a bude tu až v pondělí a já mu nechci do tohoto tématu nijak zasahovat, tak prosím chvíli sečkejte ...

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ano ..WinSock je rozhraní, které spravuje a rozdělujeme právě přidělené TCP/IP pod Windows. Bohužel mé znalosti ohledně WIFI připojení jsou stále dost omezené, jak jsem již psal výše a trochu jsem i ztratil přehled, jak tedy a čeho jsme dosáhli v tomto tématu. Budete-li chtít i nadále pokračovat v řešení, napište mi co a jak funguje a jak to vlastně máte všechno po zapojované ...

Obrázek uživatele Jones
[10646] RE:

Abych rekl pravdu take se mi to v tech prispevcich ponekud mota dohromady.

A) Spojeni pres Wifi z notebooku jde?
B) Kdyz vypnete notebook a pripojite se pres Wifi ze stolniho PC internet jde?
C) Zkontroloval ste nastaveni IP adres?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

notes je připojen přes WIFI a funguje-sice signál přes strop a stěny domku je mizernej, ale zatím to jde a budu kupovat interní anténu na zesílení signálu
stolní PC mám propojeno WIFI i LAN ale oboje zlobí, síťová spojení hlásí že je připojeno, ping hlásí chybu, internet nejde, ale winsock už pro jistotu nic nehlásí - provedl jsem reinstalici XP a asi zazlobila grafická karta nebo audio karta pro zapojení analogového signálu z videa - provedl jsem hardwarové i softwarové odinstalování a opětovné zapojení a šlo to, ale když jsem zapnul PC po týdnu, tak zase nejde - to je k zbláznění. takže tady tápu pořád.
snad jsem to trochu uvedl na srozumitelnou míru
čau a stále čekám na radu
díky moc za snahu

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Takže vážení, celý problém byl v tom, že na PC byl nainstalován AlarmZone, který byl oživen na jiném připojení a nebyl upraven na to moje, tak to je celá věda popsaného problému. Ale aby to nebylo tak jednoduché, internet jde, ale strašně pomalu (signál wifi je vynikající)- kdopak mi poradí???
díky a čau

Obrázek uživatele Honza

Tak změřte svou rychlost na www.dsl.cz/rychlost.php a uvidíte jest-li se liší od toho, co máte mít podle papírových parametrů.[/code]


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.