Sdílení přes router Well-PTI-845

Mám připojení na internet přes tento router na 2 PC. Chtěl bych nastavit mezi PC také sdílení. Je to vůbec možné?? Poradí někdo? Díky Jirka.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Nevidím žádný problém se sdílením. Jistě už máte přes router sdílený internet, tak není problém jistě sdílet i data.
Podstatou toho, aby vše správně fungovalo, je mít počítače, oba dva ve vašem případě zařazené do jedné pracovní skupiny, konfigurace IP adres většinou se zadávají ve formátu 192.168.0.1 a druhý pc 192.168.0.2 a na závěr samozřejmě vytvořit patřičná data ke sdílení tedy zadáním práv ...

Něco podobného jsme tu již měli, hned můj příspěvek druhý od shora:
http://www.poradna.pcporadenstvi.cz/viewtopic.php?t=25

Obrázek uživatele Honza

Jenom bych podotkl že neni dobry pokud mate router a připojujete se k nemu k netu nastavovat nejake ip protože už podle všech nastaveni byste měl mit nastavene ziskavat ip automaticky - router sam přidělý, takže to bych tam nechal + bych to same nastavil u druhého počítače, jak řekl admin nastavit stejnou skupinu a pokud nejste ve firmě tak je nejjednodušší tam napsat DOMA a pak by to mělo jít.

Obrázek uživatele Skelnik

Já nemám problem se sdílením internetu. To mi jde od začátku. Chci sdílet soubory a složky. V nastavení TCP/IP musim mít přiděkení IP automaticky. Další připojení k LAN se mi nepovedlo vytvořit. Má tam snad být protokol TCP dvakrát?? Než jsem se připojil na NET přes router jsem domácí síť provozoval tak ten princip a nastavení znám. Díky.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Máte pravdu, u XP je dobré nechávat přidělení IP na automatiku. To jen já doma to mám ručně, protože mám propojené XP a W98 ;)

Jinak k těm protokolům: TCP není nutné mít dvakrát, ale je pravda, že je potřeba mít nainstalovaný jeden jiný protokol a to protokol "Sdílení souborů a tiskáren".
Ten si vytvoříte následujícím způsobem:
start - ovládací panely - vlastnosti místní sítě - Klient sítě Microsoft - Služba - Sdílení souborů a tiskáren ...
Vše potvrdit, zaškrtnout jako aktivní a uložit. Pak už jen stačí vybrat si určité soubory ke sdílení ...

Obrázek uživatele Skelnik

Všechny ty protokoly (něco je možná služba ) mán nainstalované i sdílení na vyraných složkách nastavené. Přes to v okolních počítačích vidím pouze ten vlastní. Ani ping nemůžu udělat když nevim na jako IP. Budu experimentovat dál. Díky za Váš čas.
P.S. Ta poznámka o prvavidlech? Něčeho jsem se dopustil??

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ne, nedopustil .. :D
To mám v automatickém podpisu, který si můžete nastavit ve svém profilu.

Teď mě ještě napadá, co Firewall ? Máte síť povolenou? Já jsem se také dlouho divil, že mi nic nejde, než mě to napadlo a pak už to jelo bez problémů.
Jinak příkaz ping si můžete udělat, dle mě. Zadejte si na pc příkaz ipconfig a hned zjistíte potřebné údaje ...

Obrázek uživatele TheALuminium

Přiznám se tedy, že s routery jsem nikdy nedělal, ale napadla mě jedna věc .... router sám o sobě má také svůj firewall. Není možné ho nějak nastavit? Měl jste k routeru nějaký software pomocí něhož by se dal router nastavit?

Obrázek uživatele Honza

Zkustě jestli mate oba pc ve správné skupině to je doma nebo skupina a routery maj sice firewall ale ten tomu nebrani podle mě, a v tom bych se raději moc nehrabal

Obrázek uživatele Skelnik

Předem díky za snahu pomoci mi s problémem. Jak jsem pokročil: Zjistil jsem že přidělená IP je obou PC stejná. Co se týká skupiny to mám v pořádku. Ping na tuto společnou IP oboustranně funguje. Jeden PC má OS XP druhý W2000. Z XP mám přístup dostanu se na sdílené složky. Obráceně vidím PC ale do složek mě to nepustí. I když mi tento stav postačí, budu jěště experimentovat. Podívám se FireWall routeru. Zdravím.

Obrázek uživatele Honza

Pokud můžete alespoň z jednoho pc ukladat data na druhy tak už je to celkem postačující a u některých uživatelů to jde jenom tak :lol: sít je těžké nastavit je tam enormní množství faktorů které to ovlivňují, problém může být kdekoliv a zároven může byt jednoduché řešení. Se sitovanim počítačů s odlišnými operačnímy systemy nemám zkušenosti proto nemám představu.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Skelnik wrote:
Zjistil jsem že přidělená IP je obou PC stejná. Co se týká skupiny to mám v pořádku. Ping na tuto společnou IP oboustranně funguje.

Stejná? Jak to myslíte stejná ... V síti nemůžou být dva pc se stejnou ip. Jeden z nich musí mít jinou koncovku.
Příklad:
PC1 (hlavní pc s netem)
IP: 10.0.0.1

PC2: 10.0.0.2
Ale brána je nastavena na 10.0.0.1

Jestliže je ip stejná, tak je jasné, že ping půjde, protože se vlastně "pingáte" na vlastní pc. Možná jsem to špatně pochopil, ale takhle mi to z toho logicky vyplynulo ...

Obrázek uživatele Skelnik

Vaše námitky maji logigu. Já si vůbec nejsem jist jestli lze mluvit o klasické síti. V tomhle případě jsou oba PC rovnocenné. Ten router je nakofigurován tak že na vstupu je telefonní linka O2 a výstupy na čtyři PC přes síťovou kartu. Lze jej přeprogramovat na 2 PC , IPtelefon, a televisor. IP jsem zjišťoval na

Obrázek uživatele Skelnik

Omlovám se ujela mi ruka. IP jsem zjišťoval na http://www.whatismyip.com/ . Připojení na obo PC jsem nastavil podle návodu stejně. Protokol TCP/IP IP adresu automaticky, adresu serveru DNS taky auto. Zdravím Jirka.

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[10742] re:

V pohodě ...
Našel jsem si váš modem u poskytovatele. Uvědomil jsem si, že jej používají i moji příbuzní.
https://fixed.o2shop.cz/produkt.php?kid=9&od=6&pr_id=000000000000165539&raz=0&razt=0

Máte pravdu i v tom, že v tomto případě se asi ani nejedná o běžnou síť. Ale uvědomil jsem si, že tenhle router má vlastní nastavení. To je jak píšete ip do panelu adrese v prohlížeči a pak se připojíte do jeho nastavení. On sám operátor tam uvádí, že router cituji "Přidělování vnitřních IP adres - ano" ... Možná asi bychom měli se spíše zaměřit na toto nastavení. Já bohužel tento modem nemám, ale mohl bych zkusit zajít k těm příbuzným a zkusit to nastavit u nich, když na to nepřijdeme zde ...

Obrázek uživatele Skelnik

Obdivuji Vaši snahu pomoci. Většina uživatelů by se spokojila se stavem kterého jsem
s Vaším přispěním dosáhl. Ani já já nejsem nespokojen. Je to profesionální deformace.
Čtyřicet tři let jsem pracoval ve výzkumu, tak problémy vyhledávám a bavím se jejich
řešením.
Do nastavení roteru jsem už nahledl. Zatim se ho snažím pochopit než začnu experimentovat. Nové poznatky ještě žádné o které bych se mohl podělit.
Přeji krásný víkend. Jirka

Obrázek uživatele Jones
[10744] Re:

No uplne naopak. Toto je tak klasicka sit ze vic klasickou uz si ani nedokazu predstavit.

Pouze nekolik, v profesionalni sfere casto oddelenych zarizeni, je zde zosobneno v podobe modemu.

IP adresu na PC zjistite nasledovne:

START->SPUSTIT napiste CMD a dejte enter. Objevi se okno prikazoveho radku. Sem napiste ipconfig /all ve vypisu bude vse o nastaveni IP.

Tohle firewallem na modemu neni.

Dostat se z Windows 2000 na disky ve Windows XP neni tak jednoduche.
Predpokladam ze na obou PC jsou data nasdilena, prislusni uzivatele k nim maji pridelena prava, idelane by mely byt oba PC ve stejne skupine.

Ve firewallu na obou pocitacich musi byt povolene sdileni (XP to maji standartne povoleno).


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.