Zapojení reprobeden k pc

Dobrý den,

mám malou otázku. Mám k pc propojené repro Genius SW-HF (5.1 souprava). Zvukovou kartu mám tu, která je integrovaná na základní desce (ASUS M4A79XTD EVO). Tahle zvukovka umí až 7.1, tudíž je tam ještě jedna zdířka (jack 3,5 mm) volná na pár bočních repro. Můžu do ní zapojit ještě třeba hifi věž? Nestane se nic zvukovce ani reprobednám?

PS: já vím, je to asi trochu "prasácká" otázka pro audiofily, ale co už... :D

Obrázek uživatele Jiří Moos

Teoreticky by se nic stát nemělo, když tam "ty díry" jsou, tak by měly být plně využitelné jakýmkoli způsobem, nebál bych se toho. :-)

Obrázek uživatele ZecK

OK díky moc :)

Obrázek uživatele Jiří Moos

Není zač, vyzkoušej to a napiš.. :wink:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

máš namysli napojit na toto vstup hifiny, aby jsi mohl zvuk z PC přehrávat HiFinou?
no jde to, ale pamatuj, že tenhle kanál hraje jen občas, jen, pokud by pro tento kanál existovala audio stopa.. respektive pokud by jsi přehrával 7.1 audio stopu, hrálo by ti do věže jen to, co by hrálo do středvých repro.. pokud by jsi hrál stereo nebo mono a použil "Speaker Fill", hrálo by ti ve všech 8mi totéž..
zvukovce to ale nevadí, jen by mohl být problém pokud by vstupní impedance věže byla menší, než na zvukovce, to je ale jen ve výjimečných případech..

Obrázek uživatele ZecK

To Tobias: ano mám :) Právě o to mi jde, zapnout speaker fill, aby hrálo ve všech totéž :) vstupní impedance věže je 13,3 kiloohmů, což by snad mělo stačit. Zkoušel jsem to už zapojit, pohrál jsem si s nastavením hlasitosti jednotlivých repro v pc a jsem spokojenej, hraje to celý líp jak samotnej Genius. Aspoň podle mých uší se zdá, že díky tý věži je tam víc výšek, resp jsou čistší :) mno a samozřejmě to taky udělá větší kravál, i když o to mi zase tak moc nejde :D takže výsledek je jasnej - využít všechny "díry" :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak jasně, že ta věž hraje o dost líp :wink: bejt tebou ji zapojim na přímo zelený - stereo přední a používám ji místo geniusek..

ano, tak zvukovka by měla mít impedanci někd emezi 300-1000ohm, takže tu věž utahne vpohodě..

Obrázek uživatele ZecK

no používám oboje, přece jen tý věži zase chybí frekvence kolem 60- 100 Hz, a ten subwoofer (jakkoliv hraje nepřesně a duní) tak jí v tomhle "pomáhá" :) zapojil jsem ji na stereo přední přesně jak jsi napsal a geniusy na ten zbytek :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aha, takže ona nemá 3pásmové bedny ta věž? no ten basák je právě u Geniusek hlavně na mlácení, ale přesnost od něj nečekej.. :( já je mám taky..

Obrázek uživatele ZecK

mno právěže nemá.... přesnost ten basák nemá to je fakt, ale zase na druhou stranu, poslechově jsou ty bedny stejně umístěný mizerně, navíc je tu dřevěná plovoučka.... ta věž nemá špatný basy, ale potřebuje hlavně vespod pásma postrčit :) na to ten subwoofer stačí :)

EDIT: zítra ještě otestuju jedno starý rádio - RFT SC 1810, to je dvacet let starý německý rádio, uvidíme jak bude hrát :) našel jsem je náhodou v komoře... redukci jack-pětikolík někde taky mám tak potom dám echo :)

Obrázek uživatele ZecK

Takže jsem to nakonec vyřešil tak, že nechám zapojenou věž + Genius :) je to asi nejlepší řešení :) pokud už k tomu nikdo nic nemáte, tak tohle téma můžete LOCK :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak řikal jsi že dáš echo o tom rádiu.. jinak to mohu považovat za vyřešeno..

Obrázek uživatele ZecK

jo to rádio, tak to hraje kupodivu líp jak ta věž, ale pořád má dvoupásmový bedny :) pokud by to někdy někdo potřeboval, tak přidám jeden poznatek - tohle rádio a některá jemu podobná mají dva vstupy (oba jsou pětikolíky) jeden je označen piktogramem kotoučového magnetofonu a ten druhý symbolem gramofonu. Rádio hrálo jen když byl signál přiveden do zdířky s piktogramem gramofonu. Nemůžu to nikde ověřit, ale tipnul bych si, že ty konektory mají každej jiný zapojení "kanálů" (nebo těch jednotlivých kolíků či jak to mám nazvat). Proto jestli to někdo bude někdy s něčím podobným zkoušet, tak zapojovat do zdířky na gramofon. Ušetříte si hromadu času a nervů :D

PS: to rádio je RFT SC 1810 + pár beden B 3010 Hifi :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono možná je v tom rádiu potřeba přenout vstup :)) tedy já mám postarší český kvalitní Tesla zesík a tuner aje tam přepínání mezi vstupy přes přecvakávacíse čudlíky ;)

Obrázek uživatele ZecK

mno právěže jsem přepínal vstupy na rádiu ale ten na kotoučák prostě nehraje. Je možný že je poškozenej, to nijak neověřím, ale spíš bych to viděl na to, že je tam jiný zapojení :) přecvakávací čudlíky tam mám taky :) nevím proč by tam byly oba dva vstupy, kdyby měly stejný zapojení, stačil by jeden ne? :) i když je možný, že jsou tam proto, aby se to furt nemuselo přepojovat, kdyby k tomu někdo chtěl mít zapojenej jak gramec tak magnetofon :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

sám jsi si odpověděl :) gramec a magnetofon byly zvlášť.. ale te pětikolík by měl být stejný.. bohužel se mi nepodařilo sehnat žádnou dokumentaci, ale kdybys něco našel, můžeme se do toho podívat.. já jsem to u sebe pravda nestudoval, ale řekl bych, že je obojí zapojeno stejně, jedna strana je vstup, druhá výstup a střední je zem.. a tak je to i třeba pro sluchátka, který mají aktivní právě přesně opačný kolíkyy, protože je to výstup, gramec je vstup takže jde z druhé strany..

ono nedáš nic za to, když ty dva kolíky souměrně přes zem prohodíš, ale obával bych se, že tak to hrát nebude a musle bys fakt jen potichu, aby jsi zamezil možnému spálení obvodu, pokud by jsi pustil zvuk náhodou do vstupu (pokud je to obrácenně, tak by jsi mohl poškodit vstup už tím, jak jsi to teď zapojil)

ale myslím, že není dvod to zkoumat, potřebuješ 2 vstupy? stejně pracují přes tentýž zesilovač :))

takže tím by se to dalo považovat za vyřešené :P

btw našel jsem na internetu jak někdo schání repro k tomulhe zesíku.. pokud bys to své nechtěl, možná by sji ho za solidní cenu prodal, protože je to fakt kvalita..

Obrázek uživatele ZecK

vím že je to kvalita a taky proto neprodám :) závěsy i samotný magnety a vinutí je v pořádku :) na aukru mi jeden pár někdo před nosem vyfouknul i se zesíkem přímo od RFT (pravda zesík měl odvařený koncáky, ale to se dá snadno spravit)

ne nepotřebuju dva vstupy, stačí mi jeden :) pouštěl jsem všechno potichu, zesiloval jsem koncovým zesilovačem na rádiu, hlasitost v pc jsem měl skoro na minimu :) a zapojoval jsem to při vypnutí jak pc, tak toho rádia :) navíc je možný, že ten vstup může být poškozený už z minulosti.... historii toho rádia fakt moc neznám, vím jen, že to rádio kupoval otec ale jak se k němu choval to už nevím, pamatuju si jen že jsem si na něm jako malej pouštěl kazety Dády Patrasové :D

tu dokumentaci jsem taky hledal, ale na netu nic moc není, a papírová se nedochovala....

EDIT: tak dokumentace zapojení by byla, na netu jsem našel plánek SC 1800, SC 1810 a SC 1900. Je to ale na mě trochu moc složitý, bude se to hodit kdyby se tomu něco stalo, aby to mohl nějakej nadšenec spravit :)

PSS: tenhle zesík utáhne mnohem silnější repro než je B 3010 hifi :) já to osobně nezkoušel, ale kamarád má stejné rádio jako já a utáhnul 30 W teslovky, hrály jak drak :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

ahoj, mrkni sem a 25-tá položka v tabulce, jestli umíš číst ve schématech, vykoukáš toho hodně.
http://www.elektroworld.info/ftp/index.php?direction=1&order=taille&PHPS...
oops tak nic, přehlídl jsem tvůj edit že to je složité :))

Obrázek uživatele ZecK

TO Misacek: tohle přesně jsem našel :) a nevyznám se v tom :) přece jen mi fyzika nikdy moc nešla :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

to neni fyzika, to je elektrotechnika, ale i tak pro laika španělská vesnice.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud mi pošleš přímo manuály/schémata, kouknu na to.. kdybych to náhodou nenašel, děda je mazák :twisted:

nebyly to náhodou ARS1034 nebo ARS1038? mám totiž tytéž :cool: jen pro ně nema zesík.. mám tedy Tesla NZC 431, bohužel ale už má asi svoje odkrouceno, takže zapínání je exploze, pohyb potenciometrů střelba z kulometu.. ale jinak hraje výtečně.. je to ale 2x15, chtěl bych 2x40 aby tam byla rezerva, kdybych chtěl využít vyšší výkon, aby měly nějakou rezervu pro peak bassy

jinak ono nejde o to že je utahnout.. pro mpředstavu - motor z octavie utahne kastli ferrari, ale rozhodně ji nerozjede na stejnou rychlost :P jde o to mít možnost dostat z nich maximum, tedy jejich výkon.. ale pro hudbu a parádní poslech bohatě stačí 10W kvalita..

Obrázek uživatele ZecK

tak jistěže stačí 10W :) samozřejmě v tomhle máš pravdu, jen že i ty 30 W tesly ve spojení s tím rádiem, vyloudily mýmu uchu líbivé zvuky :) tuším že nějaký ARS to byly, ale který to už Ti nepovím..... ani nevím, jestli je ještě má, je to dlouho co jsem s ním nemluvil... ten zesík by se nedal spravit? pokud nemá spálený vinutí atd. tak by se to snad nějak spravit dalo... ono 2*15 nebo 2*40 rozdíl je, ale jak sám říkáš, pokud nechceš bourat barák tak stačí i slabší zesík :) schémata jsou k sehnání v linku od misacka3030. můžeš se kouknout :)

EDIT: jen tak pro zajímavost http://aukro.cz/item1257778430_2xrepro_bonus_zesilovac_rft.html

Obrázek uživatele Michal Čížek

zesik by šel spravit, jestli pořád mluvíš o RFT SC 1810, jako zesilovač tam slouží IO-A2030V jehož výstupní výkon je něco málo víc než 10W, při použití repro (zátěže) 4 Ohm, při 8 Ohm jsi na polovině, co stim zesikem je?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ty schémata tam ručitě jsou, ale to je zas na všecko a to buch musel hledat a na to bohužel dnes nemám ani čas, ani náladu :)) ale když mi dáš konkrétní odkazy, projdu si to..

ono i misacek3030 vypadá, že tomu dost rozumí, takže zapojení kanálů by zjistil snadno..

no já nevím, co tomu zesíku je, ale je to zesík s gramcem a hlavně je dědovo, takže do toho mě prostě nepustí hrabat, stejně tomu až tak nerozumím, ale zas nemá čas, aby se v tom taky hrabal.. má rozebranej i tuner 3606A páč přepaluje pojistky jednu za druhou, ale taky nemá čas.. ono to delší dobu leželo na půdě a v chlívci ve vlhku taky.. bedny byly tedy celou dobu v baráku "vystavený" takže jsou jen vybledlý podle vzdálenosti od oken..

nějaký zesík bych pro ně chtěl i do budoucna, ale zakomponovanej v gramci ho mít nemusim..
navíc jsem naprosto alergickej na EMI, jsem v tomto ohledu šílený audiofil a zrovna v tom gramci jsou věci, které tam být nemusí.. a kuchat to dědovi, to by nepřežil..

přemejšlel jsem i o stavbě vlastního, trandy bych na půdě měl a mraky PCB i součástek taky.. kvalitní československé, všecko Tesla..

Obrázek uživatele ZecK

já Ti je pošlu klidně, ale kam? :) jinak ten zesík by asi bylo nejlepší vzít a dát spravit, myslím si, že by ho někde za rozumnej peníz spravili :)

mno součástky od Tesly jsou fajn, ale zase stavět to ze součástek, které jsou leta na půdě (prach, vlhko, výkyvy teplot) nemusí být to nejlepší.... některý nemusí za ty leta fungovat správně....

kuchat to dědovi přímo před ním, to by asi fakt nebylo košer, podle všeho už k tomu má citový vztah :) jinak Tvůj zesík by určitě chtěl aspoň vyčistit nebo rovnou vyměnit potenciometry (to je ten "kulomet") :)

o stavbě zesíku jsem taky přemejšlel, ale nakonec jsem rozhodl že si pár let počkám, a až budou nějaký peníze, že si pořídím kvalitní zesilovač a k tomu nějaký nový sloupový reproboxy :) na ty moje nekvalitní mp3 soubory stačí i to starý rádio :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

kamkoliv, uploadni je na edisk v raru, nebo mi je pošli mailem, nebo na icq - obojí uvedeno v profilu..

no spravit asi nee, to jsou "zbytečně vyhozené peníze".. ano vztah k tomu má..

je mi jasné, že kulomet jsou potenciometry.. kdo ví kolik je na nich rzi.. ale neni čas a teď ještě já musim dávat do pucu auto, což je asi totéž..

ale do budoucna bych chtěl určitě využít tyhle reproboxy, jsou to sice velký krávy, ale to je ku*va poslech :))
proto jsem taky odpůrcem formátu mp3 a vlastně jakékoliv komprese.. já si na kvalitu potrpím, i když nemám finance, abych za ni mohl platit, kolik je za ni žádáno..

Obrázek uživatele ZecK

na druhou stranu mp3 je malá, dobře přenosná, přehraje ji dneska kdeco.... mně se to taky nelíbí, ale něco se blbě shání, protože to vyšlo třeba jen na pár deskách a kolikrát je mp3 z toho prostě dostupnější.... ideál by byl mít vše na originálních plackách, ale jak říkáš, kde na to vzít a nekrast :D

proto pro mě nemá cenu pořizovat si něco lepšího, když to nebudu mít čím krmit....

EDIT: http://www.edisk.cz/stahni/15080/SC1800.pdf_3.52MB.html - link s tí schématem, mám verzi rádia SC 1810

Obrázek uživatele Michal Čížek

To all: jo ták, já myslel, že je řeč o zesilovači v RTF. Zapojení kanálů bych z toho schematu vyčetl, o jakej konektor se jedná, ten 5pin ve tvaru pětky na hrací kostce, nebo ten do půlkruhu.

To Tobias: jestli máš na půdě takový poklad, měl bych schéma krásného malého zesilovače s použitím koncového stupně právě jako má to RTF, tyhle zesilovače jsou parádní a díky můstkovému zapojení těch zesilovačů se dosáhne výstupní výkon 25W, mluvím o sínusu, hudební je samozřejmě větší. Při dodržení součástek a nižší vstupní úrovně, nebude ani nutný použít nízkošumový předzesilovač.

Obrázek uživatele ZecK

To misacek: podívej se u toho RFT SC 1810 na ty dva pětikolíkový vstupy, jeden je označenej symbolem magneťáku a druhej gramce. Jaký jsou mezi nima rozdíly?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

misacek3030: zorientuj se ;) jde o to, že Zeck má na tom zesíku 2 vstupy, ale jeden nefunguje, možá proto, že yb měl prohozené zapojení.. to jsem chtěl vyčíst z těch manuálů :))

už si nepamatuju, ale kdybys mi nahodil označené trandů, které by byly použity, určitě bych si vybavil, že zrovna ty mám.. tuším TD610 byl jeden, něco 75 taky.. už jsem měl i návody, ale samosebou nemám kde si udělat správný PCB a všecky součástky taky nemám, nemám vlastně ani zkušenosti s elektronikou jako takovou, spíš jsem si s tím občas trochu hrál a tak nějak chápu teorii a logiku, jak co pracuje.. ale ze školy to nemam :))

Obrázek uživatele ZecK

To Tobias: abys ještě nevyhořel :D

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak v tom schématu je jeden onačenej jako TA a druhej TB.
TA jde do předzesilovače, takže to bude vstup z gramce a zapojení pinů má
2 - zem (GND)
3 - L kanál
5 - R kanál

Ten TB má zapojení pinů:
2 - zen (GND)
1 - L kanál
4 - R kanál

3 a 5 jsou také zapojené, vedou do přepínacích kontaktů, přepíná se mezi výstupem předzesilovače TA a 3,5 v TB, takže pokud ti hraje vstup gramce, jsou piny 3a5z TB přepínačem vypnutý. Ani neni nějak jasný kčemu v tom TB 3a5 pin je.
Tím je daný, že konektor co používáš a je funkční na vstup gramec, se nedá použít na vstup druhý, musel by jsi přeletovat dráty z 3 na 1 a z 5 na 4, pak by měl jít ten druhý vstupní konektor a nepůjde gramec.

To Tobias: mám někde založený odkazy na stavbu toho zesiku, najdu to a hodim to sem, je vtom použit stejnej zesik jako v RFT a to A2030V, respektive dnes vyráběnej jako TDA2030 a stojí kolem 30Kč

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

s TDA se ke mě nepřibližuj :)) o jejich kvalitě mám svuj obrázek :))

takže to vypadá, že gramec a magneťák mají oba vstupní piny na opačných stranách, nebo jsem to jen blbě pochopil?

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D no dělaj i jinej ekvivalent, ale furt je to jedno a to samé.
ano pochopil správně, vstupní piny zrcadlově.

tady to schéma: http://www.jiri-plachy.cz/index.php?akce=elektro&schema=zesilovac_2x50W

Obrázek uživatele ZecK

To Misacek: takže pokud to správně chápu, tak to má opravdu hrát jen když z pc zapojím kabel do konektoru "gramce" :) tzn. moje domněnka o tom že každej vstup je jinak zapojenej je správná, pokud to teda dobře chápu :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to ZecK: ano, je to tak, takže stačí kolem středu (země) prohodit strany (2 přesunout na 4, 1 na 5) a bude zas pouštěn signál do vstupu druhého konektoru..

Obrázek uživatele ZecK

OK díky moc:)

Obrázek uživatele Michal Čížek

nenene, 2 pin je ZEM, nevim jak to jednoduše nakreslit, ale představ si tyhle (o) posázený na půlkruhu 3o 5o 2o 4o 1o
v tom pdf souboru to je na 6-tý stránce dole nakreslený
gramec je ten nalevo - L/R 3 a 5
magič vpravo - L/R 1 a 4
asi zrcadlově nebylo správné slovo, co je v konektoru naletováno nalevo, dáš napravo a bude funkční magič, s přepnutim nějakýho přepínače.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

parton, zmotal jsem číslování.. alespoňu to té tesly bylo všude číslování 54321, proto trojec vycházel na střed.. když to je těžký, když si to každej čísluje jak chce :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.