EAX na integ. zvuk. karte VIA VT1708S (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
Jak už název napovídá, snažím se rozchodit EAX na této zvukové kartě. Oficiálně podporuje EAX 1.0 a 2.0, dále pak emulované 3.0 a 4.0, při zkoušce programem RightMark 3DSound však neni ve výběru možnost kteréhokoliv EAX. V Everestu je pod OpenAL uvedena podpora EAX přesně tak, jak jsem ji výše uvedl, ani ve hrách však nefunguje. Používám OS Windows 7 jestli to pomůže.

PS: Chci dosáhnout surround zvuku za pomoci EAX (o efekty mi ani tolik nejde). Při nastavování reproduktory fungují všechny.

Předem děkuji za odpověď.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

máš nainstalován ovladač zvukovky s utilitou ovladače? ten by ti měl podporu zprovoznit.. pozor ale, zda hry eax porpodují přes openal, některé, tedys věšina jede přes direct sound..

obecně eax na integrovaných zvukovkách je problém.. prostorový zvuk by ale měl běhat nezávisle na eaxu, pokud je zvukovka vícekanálová, jakožto že je.. já mám Via Vinyl také v osmikanálu a přes HD Deck bezproblémů zprovozním prostorový zvuk, aniž bych potřeboval EAX

Obrázek uživatele Maxer456

TOBiAS,

Děkuji za rychlou odezvu, ovladače mám nainstalované odtud: http://www.via.com.tw/en/support/drivers.jsp

Jedna z her, na kterých jsem prostorový zvuk zkoušel, je Unreal Tournament 2004, který pokud vím používá OpanAL (zde je důkaz http://connect.creativelabs.com/alchemy/Lists/Games/AllItems.aspx). Ve hře je několik nastavené pro zvuk (asi 3 jsou pro 3D zvuk), žádné mi však prostorový zvuk nedá.

Jiná z her byla Guitar Hero World Tour, která používá Dolby Digital, pokud se nepletu. Zde prostorový zvuk šel, rád bych ho však měl i v jiných hrách.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můžeš mi sem postnout screen sound nastavení z UT?

Obrázek uživatele Maxer456

Samozřejmě... Low Sound Detail samozřejmě nezaškrtnuté, zkoušel jsem všechny varianty z rozbaleného listu se zaškrtnutým políčkem system driver, bez jeho zaškrtnutí pouze volbu zvolenou na obrázku.

Jestli to pomůže, přikládám screen z programu RightMark:

PS: Obrázek ze hry se mi zdál moc velký, tak jsem zde dal pouze náhled s odkazem.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tedy ve hře se moc nastavit nedá.. když dáš jen 3D sound, hraje to prostorově?

ten right mark teda ale říká, že ti to podporuje pouze SW emulaci prostoru přes direct sound! nepodporuje ani HW akceleraci a EAX - tyto možnosti jsou "zešedlé"

co mšá nastaveno v HD Deck? nejlépe je všechny potřebné věci nastavit přímo tam..

Obrázek uživatele Maxer456

Nevím, jestli to je nějaký rozdíl, ale soft který mám já se jmenuje HD VDeck, každopádně tam nemám žádné nastavení ohledně prostorovéhu zvuku kromě nastaveni reproduktorů (jejich počet, popř. který chybí).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pardon, také mám HD VDeck :)

tedy nějak se mi updatovala, míval sjems tarší, černou, tam se daly štělovat i eax, teď mám nějakou bílou verzi a tam to není :shock: každopádně přimárně používám zvukovku Creative, takže takovéto problémy ani neřeším.. schválně čeknu, jaké podpory má ta Vinylka podle webu ale na webu wia jsem našel jsen verzi A, nikoliv S

Obrázek uživatele Maxer456

Pro jistotu posílám screen mého VDeck :-)

EDIT: Zkusím nainstalovat starší ovladač, jestli náhodou nebude to nastavení EAX.

EDIT 2: Starší ovladač bohužel problém nevyřešil.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jo, tenhle Vdeck jsem měl.. ale nevidím to tam.. co je na záložce s těmi stromky?? každopádně mám naprosto stejnou zvukovku a eax mi nikde nefunguje.. ale prostorový zvuk ano.. například přes miles fast sound 3D..

Obrázek uživatele Maxer456

Ten Miles je předpokládám něco jako Dolby Digital? Nebo je to nějaký program?
Každopádně, zítra zkusím nainstalovat Windows XP Pro na jiný oddíl disku, zavání mi to totiž nekompatibilitou s Windows 7. Dám pak vědět jak vše dopadlo.

PS: Ty stromy s autem - nastavení prostředí (diskotéka, kino atd.).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to je ono.. to je VIA simulace EAX prostředí :D lepší EAX snad ta zvukovka asi neumí..

já tedy běžím ve Win7 bezproblému..

Miles fast je něco jako diresct sound nebo openal - rozhraní, které hra používá pro emulaci zvuku.. například GTA nebo série TotalWar toto používají.. EA jede EAX, jen málo her používá dolby a openal, vše jede pouze s directsound..

Obrázek uživatele Maxer456

No, s tím, že zvukovka EAX neumí bych nesouhlasil: http://www.viaarena.com/forums/showthread.php?t=40704

Každopádně uvidím, jestli se s Win XP něco zlepší, i když sám jsem spokojenější s Win 7 :-).

PS: Děkuji za objasnění toho Miles fast.

Obrázek uživatele Maxer456

Tak bohužel, Windows XP situaci nijak nezlepšily. Každopádně bohužel pro mě je dost her, které pro prostorový zvuk používají EAX. U ostatních her snad někaj prostorový zvuk zprovozním. Ocením jakékoliv další rady :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nemáš třeba desku ASUS? tam se píše že ASUS to právě moc zavádět nechtěl.. možná by to spravilo reflashnutí firmwaru zvukovky, ale to nevím, jestli v integrované verzi vůbec lze.. asi takhle, pokud máš volný PCI nebo PCIe slot, kup si Creative X-Fi MX Xtreme audio OEM (alespoň), fakt ta investice za to stojí!

Obrázek uživatele Maxer456

Fakt je, že mám kartu? Mám asi 2 volné PCI sloty, oba jsou bohužel pod grafickou kartou s větrákem (ve třetím mám TV kartu), i když asi bych to mohl trochu přeorganizovat. Ještě jsem se chtěl zeptat, jak výhodná koupě by to byla, jak dlouho by ta karta tak sloužila?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jak dlouho? roky.. dokud by neodešla do křemíkového nebe.. pokud ji budeš denodenně česta na 100%, tak nanejvýc 3 roky ale jinak je životnsot přes 5 let a záleží jen, jak máš řešenéé chlazení (čip je bez chladiče) skříně a jak budeš čistit od prachu.. čim nižší teplota tim vyšší životnost..

dají se koupit i USB verze, ale to není ono.. já mám právě MX Xtreme do PCI a také X-Fi Go! do USB, ta je však jen dvoukanálová..na sluchátka je to ale bombička :) ta 7.1 (v zapojení 5.1 + mic) udělala z mých průměrných 5.1 repro napdrůměrné :).. bohužel muj domácký chladič grafiky zabírá 3 sloty, což je maximum mé desky, takže zvukovku jsem zatím věnoval kamarádovi a jedu na USB.. ale mam v plánu vzít si ji zpět :D

Obrázek uživatele Maxer456

Tak asi poslední můj dotaz: vyplatí se tady koupit tuto kartu? Je jediná, která pro mě cenově připadá v úvahu, tak bych rád věděl, jestli to má cenu.

Obrázek uživatele TheALuminium

Rozhodně se vyplatí. Má solidní zvukový chip a dají se s tím vymýšlet kusy co se týče zvukového výstupu. Chce to ale kvalitní reprosoustavu, nebo aspoň kvalitní sluchátka, jinak vám bude k ničemu :???:

Obrázek uživatele Maxer456

tato zvuková karta (kterou bych tedy pořizoval, jediná pro mě cenově dostupná) postrádá hardwarovou akceleraci 3D zvuku a EAX ("lacking the hardware acceleration of 3D sound and EAX sound effects"). Jelikož se snažím dosáhnout prostorového zvuku zejména ve hrách, tak to asi bude problém, že? Má to tedy opravdu cenu, když mi jde v podstatě jen o prostorový zvuk (další zlepšení zvuku je pro mě jen vedlejší)?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44293 myslíš tuhle? mohu se zaručit, že v každé hře, která umí jakkoliv zpracovat prostorový výstup zuku mi běhá prostor :) (běhal).. navíc podporuje EAX HD což je EAX 4.0.. hardwarově.. kompletně a správně :)

ano, vyplatí se..

Obrázek uživatele Maxer456

Dobrá, děkuji. Ještě asi jedna otázka :-). Předpokládám, že tato karta podporuje quadrophonický zvuk, že? :-)

EDIT: Nejsem si tím úplně jistý, ale ta, na kterou jsem odkazoval já a ta na kterou odkazobal TOBiAS je jedna a ta samá, že?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jistě, podporue snad všechyn režimy od jednoho až po 8 reproduktorů.. a ty máš quadrofonické? tj bez basáku? širokopásmové?

nevím, nevidím od tebe žádný odkaz na nějakou Creativku..

Obrázek uživatele Maxer456

Myslel jsem tuto kartu: http://www.alza.cz/zvukova-karta-creative-sound-d76728.htm?kampan=heurek...

EDIT: Quadrophonické mam 4 normální reproduktory (tedy mám jednu sadu po dvou a jednu sadu po třech, kde je snad i subwoofer, ale jsou pouze stereo, subwoofer je zároveň zesilovačem).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ano, to máš tedy jen kvadrofonický výsledek.. jenže to nebude ono, bassy budou subwooferem vykonány jen pro řpední repra, ne pro zadní.. (u bassů nedochází k detekci zdroje lidským mozkem, proto je jen jeden, ale musí být zesilovačem pro všech 5 (4) dalších reproduktorů (statelitů).. to ti funguje, pokud máš každou sadu jinou? musíš mít trochu divný zisk zvuku, ty zadní ti musí hrát divně a jinou hlasitost.. každopádně prostorově hrát musí všechny, pokud máš vše správně zapojené..

ano, to je ta samá karta.. specifiace na Alze jsou ale chybné.. to ale nevadí..

Obrázek uživatele Maxer456

Uznávám, že to není perfektní zvuk, ale mě to stačí, i tak je to pro mě od sterea ohromný rozdíl (zvláště při FPS hrách :-) ). Každopádně děkuji za všechnu pomoc a o objasnění všeho, co šlo :-). Nejspíš si tu kartu pořídím.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud ne, dej vědět.. pokud ano, dej vědět, jak tvůj problém krásně vřešila :) jinak existují i určitě PCIe 1x verze, to záleží na tom, pro který slot je umístění ve skříni výhodnjší..

Obrázek uživatele Maxer456

No tak asi spíš pořídím tuto: http://www.alza.cz/creative-sound-blaster-x-fi-xtreme-audio-pcie-x1-d120...
Určitě dám vědět, jak skvělý zvuk pak přes reproduktory bude vydávat :-).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jedná se o trošku starší verzi.. má menší čip :P ale jako jinak je to totéž, to co ztrácí na velikosti čipu zas dohání konektivitou, která je ti ale asi nanic.. raději bych šel do MX verze..

Obrázek uživatele Maxer456

Dobrá tak teď už jsem definitivně rozhodnut pro tu PCI verzi :-). Až nainstaluju (nejspíše o víkendu), dám vědět.

PS: Budu si objednávat bulk (nikoliv retail) verzi. Zajímalo by mě, přijdu o nějaký software?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ne, jen ti to nepřijde v krabici, ale v antistatickém pytlíku s klasickým malým návodem, záručákem a instalačním CD..

Obrázek uživatele Maxer456

Tak, karta objednána, zítra si pro ni zaběhnu a pak dám vědět, jak dobře funguje :-).

Obrázek uživatele Maxer456

Tak mám novinky :)) (jednu dobrou zprávu a jednu špatnou):
1) (ta dobrá) Podařilo s mi zprovoznit (po několika BSOD při bootu systému vyřešených spuštěním Safe Modu, bylo potřeba po přemístění všech karet, zejména grafické, a dvou instalacich stejnych driveru za sebou, poprve s chybami, podruhe bez chyb :D) plně novou SB X-Fi Xtreme Audio, OpanAL šlape, EAX taky, jsem s ní spokojen

2) (ta špatná) Po přemístění graf. karty dolů z důvodu uvolnění PCI slotu jsem se dostal do nepříjemné situace: graf. karta se (i když to do této sekce asi nepatří, ale což) dost zahřívá. V takovéto situaci jsem byl už předtím, vyřešil jsem ji tak, že jsem graf. kartu vyčistil a pro jistotu jsem pořídil lepší teplovodivou pastu (asi před měsícem :shock: ). Předpokládám, že vzduch nemá kam jít. Nevím však, jak to mám vyřešit :( ?

PS: Zvuk je super :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

té kartě zespodu něco brání? v sání vzduchu? je potřeba alespoň jeden volný slot.. jakouže máš grafiku? pošli odkaz..

po pár BSOD jo? :D mě to teda šlapalo ihned :))

Obrázek uživatele Maxer456

Ano, Více než 5krát jsem restartoval PC :D...

Každopádně, mám ATI Radeon HD 4850, nepovedlo se mi však najít ji na internetu :(.
Pro objasnění situace posílám forku skříně... Nelekni se :D

EDIT: Ano, jeden "volný" slot zcela okupuje větrák :-).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aaha, základní deska ASUS a grafika ze série Sapphire BattleStation..

koukám, ten napajecí kabel ti trochu nedosahuje! karta je lehze zkroucená?? to nesmí! pak se ti chladič snadno odlepí od čipu, možné poškození PCB (tišťák) grafiky ani nemluvím, stejně tak jako utržení PCIe slotu na desce..

pokud jsi věděl, že se ti to tam nebude vejít, měl jsi říct, že musíš vzít PCIe 1x verzi! no zvukovka by ti měla ještě jít vrátit (ve 14denní lhůtě) takže bych ji zkusil vymnit za PCIe verzi..

a vyluxuj si v tý škříni :) co ty prsty tam :))

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52356 se nedá nic dělat..

takhle se ti tam totiž ta grafika udusí a určitě ani to zkroucení jí neprospívá..

Obrázek uživatele Maxer456

Tak jsem si užíval zvuku, přečetl si tvůj příspěvek a hned počítač vypnul a vše spravil :-). Zítra zajdu pro tu PCIe verzi. Mimochodem, předem jsem nevěděl, že se mi to tam takhle nevejde.
Tak já dám zase pak vědět, jak to dopadlo ;).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

pokud je pravda co říkám a karta byla zkroucená a v důsledku toho došlo ke zvýšení teplot, sáhni na chladič.. odpovídá jeho teploda teplotě čipu? pokud ne, vyměň tu pastu znovu a kartu dej jak patří.. budeme věřit, že nedošlo k poškození PCB či "odpepení" některýcj integrovaných obvodů atd.. :)) to ale spíš nedošlo..

Obrázek uživatele Maxer456

Nijak jsem to nekontroloval, ale teploty se snížily do požadovaných hodnot hned, jak jsem to vrátil zpět, takže předpokládám (a doufám), že k poškození nedošlo.

Obrázek uživatele Maxer456

Tak mám novinky :-)

Nová X-Fi PCIe x1 karta nainstalovaná a funkční, užívám si lepšího zvuku :-).
Na druhou stranu rád bych zprovoznil front panel svého PC. Mám od něj asi 5 jednotlivých popsaných pinů.
Nejsem si však jist, které kam na kartě zapojit, jelikož na kartě je 9 pinů (říká se tomu tak? :D).

Obrázek uživatele Maxer456

To je přesně ono :-). Tak, vše je nastaveno, připojeno a funkční :D.
Děkuji za všechnu pomoc :cool:. Kdyby byl ještě nějaký problém, určitě se ozvu :-).

EDIT: Tak se vyskytl problém. Nadměrné vytížení CPU při používání programu Skype. Začalo to až po připojení front panelu ke kartě. :(

EDIT 2: Potvrzuji, že problém způsobuje připojení k přednímu panelu. Přišel jsem na to postupným odpojováním (mikrofon, poté sluchátka). Stále však nevím proč tomu tak je. Může být příčinou to, že od front panelu chybí jediný kabel - AUD_5V (ze sekce pro AC'97 front panel na té stránce)? :(

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

hale, a ty ten Front Panel používáš? já nikdy, snad mi ani nefungoval, možná jednou :)) ty konektory na tom panelu jsou obyčejné a ačkoliv se to nezdá, znatelně degradují kvalitu zvuku, produkovaného právě takto kvalitní zvukovkou..

každopádně u skypu jsem měl vždy problém i bez tohoto panelu.. celkově na slabším počítači má systém trochu problémy a na netbooku musím mít u teé USB Crative vyplé veškeré vylepšováky, protože to nezvládá systémový proces zpracovávání zvuku.. avšak skype problém zatím nemá a přední panel já také nemám, abych mohl připojit a zkusit..

Obrázek uživatele Maxer456

Já ten front panel chtěl použít hlavně pro mikrofon... jinak bych asi na mikrák musel používat integrovanou zvukovou kartu... Nebo to jde i jinde připojit na tu zvukovku (ti X-Fi)?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jistě že jde :) ta zvukovka je bu´d osmikanálová (7.1) nebo šestikanálová s mikrofonem (5.1 + 1)

já právě zvukovku u sebe nemám, abych se podival, ale když mi vyfotíš zadní panel, řeknu kam zapojit mic, karta jej pak pozná (pokud jej připojíš při zaplém systému) a zeptá se tě, co jsi připojil.. jinka by u jacku mělo být obrázek zvukového výstupu/mikrofonu.. modrá nebo oranžovo/fialová

Obrázek uživatele Maxer456

Tak tady to je:

Jinak mikrofon je u modré zdířky. Ta se ale hlásí jako Line-In.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

čekal jsem, že to aspoň odpojíš :D po pohledu na tu rozmazanou fotku se domnívám, že ten flek vpravo dole u modré zdířky je mikrofon.. tvůj text mi pak dává za pravdu :)

ano, Line In je třetí možnost využití tohoto jacku.. Line In je stereo vstup, mikrofon je mono vstup.. to je uplně jedno, vraž ho tam a zvukovce pak řekni, že je to mic..

už jsi zvukovku konfiguroval? nastavit počet repráků, vzrokovací frekvenci, sílu CMSS a Crystalizeru?

Obrázek uživatele Maxer456

Jo, už jsem ji nastavoval ale nikde nemám možnost přepnout z Line-In na Mic. Mimochodem, fotka byla dělaná na rychlo bez nějakého většího přemýšlení, foťák se nedopatřením zaměřil na vnitřek skříně, proto je to rozmazané :D.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

na kartě mixer? prostě zapni počítač a připojuj konektory jeden po druhym a řikej zvukovce co jsi připojil - vyskočí dialogové okno s dotazem..

Obrázek uživatele Maxer456

Nevyskočí. Že bych něco nenainstaloval? Mám Creative Audio Control Panel.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nainstaluj si Creative Console Launcher a Volume panel - použij k tomu Creative Update..

Obrázek uživatele Maxer456

Tak jsem to sice musel nainstalovat trochu jinak, ale už je vše funkční, mám možnost výběru mezi Microphone a Line-In :-). Díky za pomoc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Creative má také skvělé utility, jako je právě Volume panel, kdy máž hned přístup k hlasitosti a druhé věci, Consoli, kde se dá vše pohodlně anstavit ve stylu HTPC..

jsi tedy spokojený? vyplatila se ti investice? zamykám?

Obrázek uživatele Maxer456

Ano, ano, zamykej :D.