Tajemný vir, anebo chyba ve Windows XP?

Dobrý den. Prosím o pomoc, hodní lidičkové. Tak jednou za 2-5 hodin (dřív tak jednou za 2, poslední dobou tak jednou za 4-6hod) se mi stává, že se mi kousne počítač. A to kousnutí je velmi podivné. Pevný disk začne zběsile hrabat a zároveň se změní grafika v aplikacích jako Commander, Mozilla, ve windowskovských oknech jako např. správce úloh systému Windows (to po spuštění ctrl alt del), v Průzkumníku aj. Grafika se změní tým způsobem, že rámy a panely (především nahoře) ztratí svou původní barvu a jsou najednou průhledné. Stejně průhledné je i např. okno Vypnout počítač. Zajímavé je to i s Commanderem: Najednou zmizí téměř veškerý obsah všech řádků (název souboru, přípona, velikost, datum, atributy) kromě malých ikonek souborů, které jsou úplně vlevo. Ve většině případů toto kousnutí (nevím, jak jinak to nazvat) trvá tak 10-15 sekund. Během těchto 10-15 sekund se nespustí žádný program ani aplikace, pokud to otevřu. Rovněž nejde ukládat např. ve wordu či texťáku (hlásí to chyby, anebo se po kliknutí neotevře okno pro ukládání).

Po tomto začátku se stane jedno ze dvou následujících:
1a)grafika se obnoví, operační systém jde vypnout/restartovat softwarově, programy a soubory jdou otevírat, vše je jako dřív. Až na to, že mezitím jsem ztratil 45-60 sekund, než se pevný disk uklidní (než přestane zběsile hrabat) a hlavně se přeruší stahování v prohlížeči a zpět již nelze obnovit.
1b)grafika se neobnoví, aplikace a programy se neobnoví, na počítači nejde nic dělat a nic otevírat. Když otevřu soubory jako např. film, obrázek, word, hlásí to nespecifické chyby (např. "při otvírání XYZ došlo k chybě". OS nejde vypnout/restartovat softwarově. To okno Vypnout počítač je průhledné a nefunkční jako otevřené aplikace. Když kliknu na vypnout/restartovat, vůbec nic se nestane. Za tohoto stavu nejde na PC nic dělat, akorát přepínat mezi nimi (myš i alt tab fungují). Počítač je možné vypnout pouze násilně tlačítkem. Po opětovném spuštění OS není po tom kousnutí naštěstí ani památky.

Tak prosím o radu, jak tuto nepříjemnost vyřešit. Můj problém je bohužel velmi nespecifický. Popsal jsem ho ze svého laického hlediska. Ani nevím, jestli příčinou je vir anebo chyba ve Windows XP, kterou je možné vyřešit záplatou z webu Microsoftu. Ještě dodávám, že můj antivir (nejnovější verze Avast) při hloubkovém testu neodhalil vůbec žádný vir. Jinak můj počítač je Asus A3HF. Napadá mě, jestli to třeba není způsobeno přehrátím počítače, jelikož můj notebook je už dosti starý (cca 6,5 roku) a zdá se mi, že je stále víc a víc horký (nyní mnohem víc než když jsme ho koupil). Jo, a nikdy jsem ho neodprášil...

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, pro jistotu nech zkontrolovat ESET scener www.hdtune.com/files/hdtunepro_500_trial.exe otevřít, jít na záložku HEALTH a vložit sem screen

Obrázek uživatele Tribun.plebis

Díky za odpověď. Omlouvám se za to, že jsem nereagoval ani nepoděkoval. Tehdy jsem měl hektické období. Neměl jsem čas. A co je hlavní - problém spontánně zmizel. Vše se vrátilo do původního stavu, aniž bych cokoliv změnil.

Obrázek uživatele Michal Čížek

:D hezké, každopádně nechat si to projet online scenerem neni na škodu


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.