Jak chranit WinXP pc bez antiviru? (*UZAMČENO*)

Vsude se pise o potrebe pouzivat antivir/antispyware/firewall proti haveti z netu a vsem moznym hrozbam. Vime, ze nejlepsi ochrana je nechodit na "spatna" mista, nespoustet nezname emaily, atd. To je, jakoby clovek uz nemel vyjit na ulici, nebo ho tam prejede auto.
Hledam zpusob jak zbytecne nezatezovat pamet programy na pozadi. Vyzkousel jsem vice moznosti, od NortonAntiviru, NOD32, AVG a jine. Kazdy z nich vynika necim jinym, nicmene zabira v pameti nemalou cast a spomaluje system, ktery potrebuji kvuli necemu jinemu. Avast obsadil 300mega, minimalne NOD - 60.
Umi se nekdo k tomu vecne vyjadrit jak se to da vyresit?
diky za podnety a zkusenosti
Petr

Obrázek uživatele tatik

Zajímavý dotaz. Samozřejmě, že jde provozovat PC bez programů proti havěti. Předpokládám, že v případě takového dotazu si jste vědom, jak se máte chovat. Ve firmě máme počítače připojené k internetu a máme instalované antiviry. Ještě se nám nestalo, že bychom měli havěť. Je to o chování uživatelů. Na počítačích jede účetnictví, internetové bankovnictví a internet se využívá opravdu jen pracovně. To znamená korespondence s obchodními partnery. Navštěvujeme jejich internetové stránky, případně vyhledávání pracovních věcí. Samozřejmě mám na mysli i stránky jako jizdnirady.cz nebo sbírky zákonů.
Nejrizikovější jsou stránky warez, porno, vyhledávání a stahování cracků. Samozřejmě havěť si můžete zatáhnout i přes mail. Jak tedy postupovat? Pokud by záleželo na mě, vybral bych si z následujících možností.
1. Nainstalovat antivir, spybot, adaware či podobné programy. Všechny tyto programy nemusí běžet stále. Spustit je můžete pouze v případě, kdy "bude mít počítač volno" nebo v případě antiviru, když budete přistupovat na internet.
2. Pokud opravdu nechcete instalovat žádný program, využil bych alespoň možností online skenerů.
Viděl bych zde ještě jeden problém. Jste opravdu schopen zajistit, že Váš počítač nebude používat někdo jiný? Například děti nebo ještě hůře teenegeři.
Zaráží mě množství zabrané paměti. Osobně mám AVG a při pohledu přes správce zabírá pouze několik jednotek MB. Nejvíce paradoxně iexplore.exe, přes 100 MB.

Obrázek uživatele bluenite

diky za obsahly nazor.
Tech 300mega u Avastu 4.8free tam opravdu bylo u skenovani disku, ktery jsem spustil po nove jeho instalaci. Nastvalo me to, protoze opravdu velkou cast systemu sezerou tyto "pomocne" programy a spomaluje to normalni praci. Asi nejlepsi reseni vidim ve fyzickem oddeleni internetu od tohoto stroje a bude klid.
zdravim

Obrázek uživatele tatik

Domnívám se, že patřím do kategorie uživatelů, kteří se chovají obezřetně, ne však tak abych 100% eliminoval nebezpečí havěti. Už vůbec nemluvím o tom, že si někdy "jen tak" nainstaluji nějakou havěť a zkoumám, jak se chová.
Moje zabezpečení
1. AVG z časopisu CHIP - teď bere asi 2 MB
2. spybot, adaware a mbam - neběží, nic nezabírají. Pokud mám počítač méně vytížený nebo mám volněji, spustím tyto programy. Následně je vypnu. U spybotu pozor ať Vám neběží Teatimer.
3. Spamihilator - cca 0,5 MB - poštovní filtr
Testy pouštím tak 1x za týden - 10 dní. Samozřejmě nemám nastavené testy antiviru podle plánu. Často se spouštěli v nejméně vhodnou dobu. Dobré zkušenosti jsem neměl se Spyware terminátorem. Vytěžoval procesor na 100%. Ten byl nainstalován v zaměstnání, kam jsem nastoupil. Prostě jsem ho odinstaloval.

Obrázek uživatele Lee77

Jeste existuje jedna alternativa: LINUX :))

Obrázek uživatele mira.hrobar

Ahoj jsem začátečník - uživatel. V čem je Linux tak vyjímečný?? Díky M.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Jestli je Linux výjimečný potvrdit nemohu, ale je pravda, že někteří uživatelé si to určitě myslí. :-)

Pokud se chcete o něm něco dozvědět, přečtěte si naše články na toto téma, například: http://www.pcporadenstvi.cz/pruvodce-soucasnym-systemem-linux-po-dvaceti...

Konkrétní problematiku či diskusi směrujte do sekce Linux zde na poradně.

(Staré vlákno - LOCK)