AD-Aware (*VYŘEŠENO*)

Přeji všem hezký den.
Na PC je nainstalovaný AVG (frefarová verze) a Ad-Aware. Pokud se snaží nějaký soubor spustit Ad-Aware se ptá zda tento soubor povolit (pokud jsem přihlášen jako Administrátor).Je někde nějaký seznam v kterém bych mohl dohledat název souboru který je uveden při oznámení, zda ho mám či nemám povolit? Také bych se chtěl zeptat zda toto zabezpečení je dostačující nebo mám zvolit jiné. Nejsem vlastníkem PC, nechal jsem nastaven účet hosta a na účet Administrátora se přepínají pouze pokud nejde nějaký program spustit s účtu hosta, např: Kodak.
Předem děkuji za odpvěd'.Radek.

Obrázek uživatele tatik

Neobtěžují Vás takové hlášky. Přesně jsem nepochopil Váš dotaz, ale jestli myslíte, při spuštění souboru abcdef se Vás ad-aware zeptá jestli opravdu chcete spustit soubor abcdef. Vy by jste se koukl pak do nějaké databáze a tak se dočetl, že soubor abcdef patří k nějaké aplikaci (například Microsoft office) a vy jej spustíte.
Pokud je to takto, nespoléhal bych na tuto databázi (pokud existuje) a to z následujících důvodů
1. pravidelnost aktualizace databáze
2. mám na WVista nainstalován BOINC a Vista mi ho označuje za nebezpečný a musím potvrdit, že jej chci spustit. Zapsal jsem klíč do registru a BOINC se mi spouští automaticky při spuštění a WVista se na nic neptá.
3. co když stáhnete infikovaný soubor, který je v databázi jako bezpečný?
Tímto jsem asi odpověděl i na Váš dotaz týkající se dostatečnosti zabezpečení. Co dodat? Nic není nikdy dostatečné, snad jen nezapínat PC. :-)

Obrázek uživatele Radek 123

Děkuji za odpověd'.Hlášky mě neobtěžují, jde o to že tento počítač je mé sestřenice a ta se v ochraně PC nevizná (já také ne). A také mi přišlo když mi program vyhodí takovíto dotaz že se někde dohledám co je to za soubor. Přeinstaloval jsem AVG na novou verzy a ten mi to taky dělá po skončení testu bezpečnosti, vyskočí hláška že je to pravděpodobně spyvare a co ted'? Je tam uvedena cesta na C//:Windows/...32 (ted' si to už nepamatuji), a jak mám ted' zjistit že je to soubor ktrý skutečně používá Windous a nebo je to škodlivý soubor který tam nemá co dělat.
Nebo u mé tety která má koupenou plnou verzy AVG, AVG po kontrolo odsune infikovaný soubor do trezoru, ten nejde léčit a cesta odkazuje na soubor který Windows používá.Co mám v takovém to případě dělat? Dá se takovíto soubor dohledat na instalačním CD a potom ho skopírovat místo napadeného souboru?
Nebo je nějaká cesta co dělat s takovími to soubory které nelze léčit?

Radek

Obrázek uživatele tatik

Zkuste si pročíst pár rad, které jsem sepsal na http://forum.pc-poradna.cz/viewtopic.php?t=1431 . Tyto rady nezaručí, že se Vám havěť do PC nedostane, ale alespoň se pravděpodobnost sníží. Procházíte-li pochybné stránky (warez,porno ...), musíte počítat s tím, že se Vám havěť do PC dostane a bude úspěšně přibývat. Ona se pak bude stahovat sama další a další. A tady Vám pak nemusí pomoc ani antivir. JE sice vhodné, aby antivir zařval, že soubor je např. nakažen trojanem, ale nikdy to není 100% ochrana.
Teď asi čekáte, že napíši, jak se s tím vypořádat. Bohužel musíte počítat s tím, že se Vám jednou "něco" do PC dostane. Přirovnal bych to k očkování proti chřipce. Taky se necháte naočkovat, ale nikdo Vám 100% nezaručí, že ji nedostanete. Tady bych řekl, že je třeba si uvědomit, na co počítač používáte. Pokud je to "na živnost", choval bych se velmi opatrně. Jsou ale takoví lidé, kterým až počítač nejede, tak ho komplet přeinstalují a jedou dál. Prostě s něčím takovým počítají a hlavu si s tím nedělají.
Pokud se jedná o odstranění nákazy, musíte počítat s tím, že jednou prostě budete muset nějaký program, někdy i Windows přeinstalovat. Prostě jsou soubory, které se nedají léčit, antivir je přesune do truhly či trezoru a systém je potřebuje. S tím se musíte smířit. Nechci Vás strašit, ono to není zas tak horký. A teď dotazy
1. ad vyhledání souboru - problém je v tom, že se někdy infikované soubory jmenují stejně jako například soubory, které používá Windows. Jen se liší umístění v adresářích. Tady musíte "zagooglovat" a hledat zkušenosti uživatelů. Bohužel.
2. ad přesun do trezoru - on se dá přesunout zpět, ale je to nouzové řešení. Třeba na zazálohování důležitých dat. Existuje i skupina tzv. rootkitů, kdy prostě budete, v horším případě, nucen zformátovat HD a vše nainstalovat znovu.
3. ad kopírování souboru - záleží na tom, o jaký soubor se jedná. V mnoha případech se to dá. U Windows je to z instalačního CD většinou problém. Ale dá se překopírovat třeba od kamaráda.

Obrázek uživatele Radek 123

Děkuji za odpověd'.
Já to tak vpodstatě dělám s přeinstalováním PC po nějaké době jakmile se začne spomalovat a jinak zlobit. Jen mě zajímalo jestli není cesta jak něco dohledat a poopravit. Pochybné stránky nenavštěvuji a e-maily mažu, vpodstadě dělám o čem píšete. Jen bych se rád ještě zeptal co jsou to warez stránky, když už se o nich zmiňujete.
S pozdravem Radek.

Obrázek uživatele tatik

Warez je pěkně popsán na http://cs.wikipedia.org/wiki/Warez

Obrázek uživatele Vlastik

Predem se omlouvam, ze vstupuji do diskuze, ale videl jsem nadpis Ad-Aware a bylo by asi zbytecne zakladat nove tema kvuli 1. otazce. Tak tedy, nevite jaky rozdil mezi Ad-Aware SE Personal a Ad-Aware 2008 ? Proste mezi SE a normalni verzi ? A ktera z tech verzi se hodi pro normalni uzivatele ? Dekuji za odpoved. :cool:

Obrázek uživatele Jiří Moos

AdAware 2008 jako placená verze obsahuje už i interní antivirový program, kdyžto SE Personal je pouze Antispyware

Obrázek uživatele Vlastik

Super DIKY moc, tak uz vim co pouziju. :???: